Feliratkozás hírlevélre:

   
 

2014. 12. 31.
BÚÉK 2015

...

[tovább]

2014. 12. 25.
Karácsony 2014

Minden kedves ismerősömnek, barátomnak, akik üzemorvosi ügyben, kapcsolatban állnak velem Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok, Dr. Móczár István és Tsa Kft...

[tovább]

2014. 12. 13.
Mészáros Judit ápoló

1998-tól 2005-ig a Szent Rókus intenzív, és aneszteziológiai osztályán, mint aneszteziológus nővér. 2005-től a Szent Rókus kórház rendelőben bőrgyógyászaton, gyermek pszichiátria, neurológia, pszich...

[tovább]

2014. 11. 30.
Tájékoztatás a rendelésről

Tájékoztatjuk Tisztelt Betegeinket, hogy a Központi Orvosi Rendelőben, 2014. december 01-től ismét a Rákóczi út 7. sz. alatt rendelünk! A rendelés a szokásos időben történik. Megköszönjük betegeink ...

[tovább]

2014. 10. 15.
40 éve a maglódi praxisban

https://www.facebook.com/istvan.moczar/media_set?set=a.762502643815240.1073741861.100001665339620&type=1...

[tovább]

 


 

 Influenza elleni védőoltásról 1.
2009. 09. 28 - 20:05 

Magyarországon – 2009 őszén – a szezonális influenza elleni védőoltások mellett lehetőség nyílik az önkéntes influenza A(H1N1)v elleni védőoltások megkezdésére is. Az első 650 ezer adag vakcinát a terheseknek, a két év alatti gyermekekkel foglalkozó ápolóknak, gondozóknak, illetve a gyengült immunrendszerű krónikus betegeknek adják be, és ugyancsak a leghamarabb jutnak védelemhez az egészségügyi dolgozók és a kritikus infrastruktúra működtetői, akiknek egészségben tartásához kiemelt érdek kötődik.
A következő levelemben tájékoztatom kedves Betegeimet, hogy mikor kezdődik az oltás. Két nap múlva a háziorvosoknak az ÁNTSZ főorvos tart eligazítást. Számos kérdés merül fel az orvosok részéről:
1. Vannak-e az új oltóanyagnak szövődményei? Továbbá szövődmény esetén kit terhel a felelősség?
2. Rendelés alatt lehet-e oltani?
3. A patikában vásárolt oltóanyag beadása térítésmentes vagy fizetni kell az oltásért.
A gyártó Omninvest Kft. ügyvezetője elmondta: a felnőttek oltásának klinikai vizsgálatai azt mutatják, hogy mind önmagában a pandémiás vakcina, mind az egyszerre (de külön karba) beadott új vírus elleni és szezonális influenzaoltás biztonságos, jól tolerálható és magas immunválaszt vált ki, azaz hatékony a megelőzésre. Mint megtudtuk, minimális számban számoltak be a klinikai kipróbálás alatt hőemelkedésről és bőrpírról, ami megszokott és normális reakció.

 

 Szabadság
2009. 09. 02 - 16:40 

Tájékoztatom betegeimet, hogy 2009.09.03-tól – 2009.09.08-ig SZABADSÁGON VAGYOK. A rendelési időmben, DR. MEGYESI EDINA háziorvos helyettesít, munkatársaim (Andi és Irénke) segítségével. Pénteki napokon a rendelési idő változhat, ezért a következő számokon keressék a rendelőket: Dr. Simon József (29-326-955), Dr. Papp László (29-325-128), Dr. Megyesi Edina (rendelőnk) telefonszáma: 29-326-957. Levelet lehet küldeni a rendelő honlapján a KAPCSOLAT elérhetőségben. Üzemorvosi teendőkkel Petőné, Irénke ápolónőt és Kozma Andrea írnoknőt bíztam meg.
Dr. Móczár István háziorvos
www.moczar.hu

 

 Stroke (szélütés)
2009. 09. 01 - 07:17 

Stroke betegségről:

„Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. Az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefon után, sokkal hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít, hiszen, ha három órán belül sikerül a betegnek eljutnia a legközelebbi Stroke központba, úgy sokkal nagyobb esélye van a túlélésre.” Tudta, hogy stroke, más néven a szélütés felelős minden harmadik halálesetért? És tudta, hogy három esetből kettő megelőzhető, ha még időben felismerjük a tüneteket, és azonnal mentőt hívunk? Most Ön is tehet ezért, mindössze ezt a levelet olvassa el figyelmesen, és küldje tovább ismerőseinek, barátainak!
Magyarországon öt millió E-mail cím létezik (de ennél kevesebb címzett) –, ha csak egy részükre eljuttatnánk a levelet, emberi életeket mentenénk meg! És egy történet, melyet érdemes elolvasnia - hiszen, ha mindenki emlékezne a három betűre, életeket lehetne megmenteni vele.
”Egy kerti-partin, egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután, mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott. Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek. Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.
A stroke felismerése. (Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit).
Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek:
1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON!

2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot összefüggően, például: – Szép napunk van.

3. C: Meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

4. D: Mondd a betegnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.
Ha a nyelv kicsavarodott, ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet. Ha az illetőnek a négy kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket! Egy kardiológus szerint, ha mindenki, aki megkapja ezt az E-mail-t és elküldi 10 embernek, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni”.
Én továbbküldtem, és Te? Kérlek, küldd tovább Te is még ma!
Lejegyezte: dr. Móczár István háziorvos

 

 A H1N1
2009. 07. 30 - 20:23 

Tanácsok az A (H1N1) típusú influenza megelőzésére:
Megfelelő higiéniás gyakorlat. Mivel az influenza emberről emberre terjed (elsősorban köhögéssel, tüsszentéssel, vagy egyéb kontaktus révén) a helyes, egészségtudatos magatartás megelőzheti a járvány kialakulását!
Néhány praktikus tanács:
• Kerüljék a szoros kapcsolatot fertőző beteg emberekkel, illetve ha Önök betegek, akkor lehetőleg mindenkivel.
• Tüsszentésnél, köhögésnél takarja el az orrát és a száját.
• Kerülje el, hogy a szeméhez, orrához, szájához nyúljon.
• Alaposan mosson kezet.
Ha beteg, maradjon otthon.
A kórokozók terjedésének megállítása:
Tanítsa meg gyermekének, hogy gyakran és alaposan mosson kezet vízzel és szappannal, és mutasson Ön is jó példát.
Tanítsa meg gyermekeinek, hogy zsebkendőbe köhögjenek és tüsszentsenek.
Megfelelő módon mosson kezet!
Gyakran és legalább 20 másodpercig mosson kezet!
Minden alkalommal használjon kézmosáshoz szappant!
Amennyiben rendelkezésre áll, használjon meleg vizet a kézmosáshoz!
Amennyiben nem otthon mos kezet, használjon papírtörölközőt vagy kézszárítót! Használja a papírtörlőt a vízcsap elzárásához!
Ha köhögni kell…
Takarja el az orrát és a száját zsebkendővel!
Köhögés vagy tüsszentés után lehetőleg azonnal mosson kezet. Használjon papír zsebkendőt és használat után azonnal dobja a szemétkosárba!
Amennyiben nincs zsebkendője, tüsszentsen inkább a könyökhajlatába, mintsem a tenyerébe!
Mindig legyen otthon:
lázmérő
lázcsillapító gyógyszer
megfázás esetére való gyógyszer
ásványvíz
FIGYELEM! A vírusellenes gyógyszerek az influenza megelőzésére nem alkalmasak, megfelelő indikáció hiányában történő szedésük ugyanúgy káros, mint az egyéb antibiotikus szerek bevétele.
Az influenza kezelése:
Ha megfázott, vagy influenzás (tünetek: láz, köhögés, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság, hidegrázás, előfordulhat hányinger, hányás is) maradjon otthon, amíg a tünetei el nem múlnak. (Tanulmányok mutatják, hogy egy átlagos munkanap 2-3 másik embert képes megfertőzni.)
Influenza esetén a legtöbb ember orvosi ellátás nélkül meggyógyul.
Amennyiben fenti tünetei jelentkeznek és a magas rizikójú csoportba tartozik (65 évnél idősebb, 5 évesnél fiatalabb gyermek, terhes, krónikus betegek) konzultáljon háziorvosával (lehetőleg telefonon)!
Az alábbi tünetek igényelnek sürgősen orvosi ellátást:
– felnőttek esetében:
• nehézlégzés
• mellkasi vagy hasi fájdalom vagy nyomásérzés
• hirtelen szédülés
• zavart tudatállapot
• súlyos vagy hosszasan fennálló hányás
– gyermekek esetében:
• gyors, felszínes légzés
• kékes vagy szürkés bőrszín
• kevés folyadék fogyasztása
• súlyos vagy hosszasan fennálló hányás
• ha a gyermek ébreszthetetlen, vagy nem vonható kontaktusba
• kifejezett ingerlékenység, ha nem tűri az ápolást

Az Országos Alapellátási Intézet ajánlása

 

 Szűrés fontossága
2009. 07. 26 - 17:17 

Az elmúlt napokban OEP ellenőrzést tartottak a praxisunkban. Az egyik betegnek inzulint írtunk fel, de lejárt a diabetológiai javaslata. Nem akartuk, hogy ellátatlan maradjon a beteg, ezért felírtuk a gyógyszer, azzal a feltétellel, hogy gyorsan beszerzi a szükséges dokumentumokat. A mi betegünk sajnos elmulasztotta a lelet pótlását. Szerencsére megúsztuk (reméljük) az OEP látogatást. Országszerte szaporodnak a váratlan ellenőrzések, hogy számon kérjék a háziorvostól, hogy a jogszabályban előírtakat maradéktalanul betartják-e. Kiürült a TB kassza, a pénzt pótolni kell. Ennek egyik módja a bírságolás. A háziorvosokat az ág is húzza! Közismert, hogy a fiatal orvosok százával hagyják el az országot és más, Nyugati országban végzik tovább hivatásukat. Nemcsak a kereseti lehetőségek jobbak, hanem a jogi háttér is tisztább, áttekinthetőbb. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy az alapellátás területén komoly bajok vannak. A szakrendelőkbe hosszú várakozás után lehet bejutni. Akut esetekben ez különösen problematikus és gondot okozhat az orvosnak, de különösen a betegnek. Nem lehet mindenkit banális panaszokkal sürgősségi osztályokra küldeni.
Vannak háziorvosi teendők, amelyeket a jogszabályok kötelezően előírnak, ilyenek például a szűrések. Ezek a vizsgálatok többségében önkéntes alapon végzett ellenőrzések. Büntetik azt az orvost, akihez évekig nem jelenik meg a hozzátartozó beteg, mert egészségesnek érzi magát, és nem akar órákig a rendelőben várakozni. A másik szempont, hogy legtöbben attól tartanak, hogy a szűrés során kiderül egy lappangó betegség és mi lesz a munkahelyével, ha vizsgálatokra kell mennie. Ez a gondolkodás nagyon súlyos problémákat vethet fel később, de az sem megoldás, hogy azonnal orvoshoz kell fordulni a legkisebb panasz esetén.
Összefoglalva polémiámat, csak a jéghegy csúcsáról beszéltem. Néhány irritáló magatartást közreadok, amely nagyban rombolja a közérzetünket. A legtöbb gondot a sietős betegek okozzák. Soha nem érnek kivárni sorukat, mások elé tolakodnak. Egyre szaporodik az olyan megnyilvánulás, amely nagyon is jogszabályba ütközik: – „én CSAK egy gyógyszert jöttem íratni!” Itt a CSAK szón van a hangsúly. A receptet csak számítógépen lehet felírni, és meg kell indokolni az okát. Vizsgálat nélkül nem lehet gyógyszert felírni és a CSAK vizsgálat időbe kerül! A jövőben szigorítani szeretnénk. Minden gyógyszer felírásának körülményét – a kötelező jelentések miatt – látja a TB, hogy mi történik a rendelőben? Mikor váltotta ki a beteg a gyógyszert? Napra, órára, percre nyomon követik a beteg útját az orvostól a patikáig. A CSAK vizsgálat során mit tehet az orvos? Ilyenkor a legelemibb feltétel a vérnyomásmérés, szükség esetén cukor vérszint ellenőrzés, vagy a fizikális vizsgálat stb. Az orvos dönti el, hogy az adott pillanatban éppen milyen vizsgálatot tart szükségesnek. Ezek a vizsgálatok beletartoznak a kötelező vizsgálatok tárgykörébe, amely a szűréseknek is megfelelhet.
A rendelőnk Online kapcsolata révén közel 1500 beteggel vagyunk állandó kontaktusban. Ez a szám lefedi az egész praxisunkat, hiszen más családtagnak is át tudják adni üzeneteinket. Arra kérünk mindenkit, hogy próbálják meggyőzni hozzátartozójukat, hogy jelentkezzenek be szűrővizsgálatra (prevencióra). Javaslom, hogy az orvosi vizsgálatra még a rendelés előtt vagy után keressék fel orvosukat (a gyógyszerfelírás idejében).
Minden évben – kampányszerűen – tervezünk tömeges szűrővizsgálatokat, amiket szombati napokon, szakemberek bevonásával végzünk. Minden november végén INGYENES urológiai, pulmonológiai, diabetológiai, bőrgyógyászati szűrővizsgálatot végzünk. Tavasszal főleg allergiai vizsgálatokra várunk betegeket. Ezeket, az ingyenes vizsgálatokat multinacionális cégek támogatják és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a betegeink körében.

ÉRTESÍTEM BETEGEIMET, HOGY 2009. JÚLIUS 27-ÉN HÉTFŐN REGGEL KEZDEM EL A RENDELÉSEMET. KÖSZÖNÖM TÜRELMÜKET, AMELYET A HELYETTESÍTÉS ALATT TANÚSÍTOTTAK. KÜLÖNÖSEN DR. MEGYESI EDINA HÁZIORVOS, ÉS PETŐ JÁNOSNÉ ÁPOLÓNŐ MUNKÁJÁT SZERETNÉM KIEMELNI.
Dr. Móczár István háziorvos

 

 Hőség riadó!
2009. 07. 22 - 15:50 

Riasztó hőség lesz csütörtökön és pénteken!
A kánikulai melegre való tekintettel 2. fokozatú hőségriasztást rendelt el az Országos Tisztifőorvos. A hétvégére enyhet hozó lehűlés várható. Július 25-én (szombaton) egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon és az Északi-középhegységben már 25 fok alatt, az ország többi részén azonban még 25, 26 fok körül, július 26-án (vasárnap) viszont már mindenütt 25 fok alatt várható a napi középhőmérséklet.
Dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy tegyék meg az ilyenkor lassan már szokásossá váló intézkedéseket:: az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.
Mindenkire érvényes általános tanács, hogy a hőség idején védjük magunkat sok folyadék fogyasztásával, a déli órákban ne tartózkodjunk napon, óvjuk fejünket, testünket a tűző naptól. Autóba bezárva ne hagyjunk percekre se senkit! Mindannyian fokozottan figyeljünk a kisgyermekekre, idősekre.
Várható minimum és maximum hőmérsékletek:
július 23. csütörtök: hajnalban 18, 23 °C napközben 35-40 °C
július 24. péntek: hajnalban 20, 25 °C napközben 32-37 °C
július 25. szombat: hajnalban 17, 22 °C napközben 27, 32 °C , ÉNY: < 25 °C
július 26. vasárnap: hajnalban 16, 21 °C napközben 24, 29 °C
július 27. hétfő: hajnalban 12, 17 °C napközben 25, 30 °C

 

 Szabadság júliusban
2009. 07. 05 - 20:34 

Tájékoztatom betegeimet, hogy 2009.07.06-tól – 2009.07.27-ig SZABADSÁGON VAGYOK. A rendelési időmben, DR. MEGYESI EDINA háziorvos helyettesít, munkatársaim (Andi és Irénke) segítségével. Pénteki napokon a rendelési idő változhat, ezért a következő számokon keressék a rendelőket: Dr. Simon József (29-326-955), Dr. Papp László (29-325-128), Dr. Megyesi Edina (rendelőnk) telefonszáma: 29-326-957. Levelet lehet küldeni a rendelő honlapján a KAPCSOLAT elérhetőségben. Üzemorvosi teendőkkel Petőné, Irénke ápolónőt és Kozma Andrea írnoknőt bíztam meg.
Dr. Móczár István háziorvos
www.moczar.hu

 

 ISO-EMI minősítés
2009. 07. 01 - 07:52 

Kedves Betegeim, Olvasóim!

Örömmel tájékoztatunk (tájékoztatjuk), hogy a Dr. Móczár és Tsa Háziorvos Bt. vezetője (Dr. Móczár Katalin közgazdász-háziorvostan szakorvos) és munkatársai (Dr. Móczár István üzem-és háziorvostan szakorvos), és nem utolsósorban Pető Jánosné szakápoló és Kozma Andrea írnoknő az országban az elsők között kapták meg a TörzsPraxisKör MSZ EN ISO 9001:2008 minősítést.
„A minőségpolitikai nyilatkozatban különösen kihangsúlyozták az adományozók, hogy a team (praxis dolgozói) a gyógyító-megelőző tevékenységüket szakszerűen, a legjobb szakmai gyakorlat iránti elkötelezettséggel végzik. Munkájuk során a hatályos jogszabályi rendelkezések, hatósági előírások szerint járnak el, valamint az ISO 9001 szabványnak és az ISO 9400 szabvány szellemének megfelelő ISO-EMI minőségirányítási rendszer eljárás-rendjeit alkalmazzák.”
Jövőképünkből és küldetésünkből fakadó minőségpolitikai céljaink megvalósítása érdekében elkötelezettek vagyunk, és fontosnak tartjuk, hogy a betegeink bármikor elérjenek telefonon vagy Internetet, hogy kialakulhasson közöttünk elektromosan is párbeszéd. Ezért kialakítottuk a praxis honlapját és az Online kapcsolatot. Jelenleg már 1500 betegünket érjük el (szakmai és tájékoztató) hírleveleinkkel. A Praxis honlapját a www.moczar.hu oldalon nyithatják meg betegeink. Címünk: moczar@hu.inter.net és moczar.istvan@rendelo.com
Az ISO-EMI dokumentumait a rendelőben és a rendelő bejárati ajtón kötelesek vagyunk elhelyezni.

Dr. Móczár Katalin és dr. Móczár István

 

 Orvoslás gondokkal
2009. 06. 24 - 20:11 

Van olyan háziorvosi praxis az országban, amelyre már évek óta nem akadt kérő. A fiatal orvosok inkább külföldre mennek, hiszen ott jobb feltételek mellett gyakorolhatják hivatásukat. A háziorvos-társadalom pedig olyannyira elöregedett, hogy ez belátható időn belül demográfiai csődöt jelenthet az egészségügyben, akár ellátási rendszer összeomlását is eredményezheti. Így az új, 2010-re tervezett nyugdíjrendelet, melynek alapvető célja, hogy helyet biztosítson az ifjabb generációnak, az egészségügyben nem éri el célját.
Az orvosok, még ha szeretnék, sem tudják a nyugdíjat választani, ezért jellemzően – szó szerint – halálukig dolgoznak, de praxisuk utána sokszor betöltetlen marad a körzet. Mint Gyenes Gézától, a MOK főtitkárától megtudtuk, az országban jelenleg 1400 nyugdíjkorhatáron túl dolgozó orvos van a 6800 háziorvosi körzetben.
A praxisok alulfinanszírozottsága azonban nemcsak abban okoz gondot, hogy a pályakezdő szakorvosok inkább a külföldi állásokat választják, hanem abban is, hogy a vállalkozókként praktizáló orvosok kénytelenek alacsony béren bejelenteni magukat, aminek viszont nyugdíjazásukkor „látják kárát”. Ezt nem azért teszik – mondták a megkérdezettek –, hogy több maradjon a zsebükben, egyszerűen egy-egy kisebb praxis esetében jó, ha 100.000 Ft fizetést ki tud „venni” az orvos. (Egy átlagos praxis finanszírozása havi 800-900 ezer forint. Ebből fizeti az orvos a fogyóeszközöket, a veszélyeshulladék-szállítást, az asszisztenst, írnoknőt, a takarítót, számítóképeket, hozzá a programokat. A telefonok kiadásait, sőt még a benzinköltséget is, és csak ezután „veszi ki” saját bérét.)
Közismert, hogy 2010-től tervezett nyugdíjrendelet tovább súlyosbítja a doktorokat és az egészségügyi dolgozókat. A munka vagy nyugdíj közötti választás kényszere csak a korkedvezményes nyugdíjra jogosultakat érinti. 62 éves kor után már nincs akadálya annak, hogy az orvos tovább dolgozzon és a teljes nyugdíját is megkapja…
Dr. Hanyecz Vince után Móczár

 

 Alvászavar
2009. 06. 22 - 16:49 

Egy friss, egyébként nemzetközi felmérés tanúsága szerint a magyar felnőttek 60 százaléka panaszkodik alvászavarokra – már ha valaki megkérdezi erről. Az alvászavar a nőknél másfélszer gyakoribb, mint a férfiaknál, s az idősebbek között is az átlagnál magasabb a rosszul alvók száma, ami egyáltalán nem csupán a korral járó probléma, ezért nem szabad rálegyinteni. A többség, ha panaszkodik is, csak banális problémának tartja, pedig az alvászavar, legyen bármilyen okú és jellegű a nemzetközi szakmai besorolás szerint is betegségnek számít, mégpedig akár súlyos vagy halálos következményekkel járó kórformának – hangzott el azon a tájékoztatón, melyen bejelentették: a hasonló gonddal küszködők felvilágosítása érdekében megalakult a Pihent Agyúak Társasága. A civil szervezetnek leginkább az a célja, hogy a téma szakértőinek bevonásával elegendő információt adjon a legfőbb üzenethez: akinek az életéből tartósan, például három-négy héten át, vagy ezen időszak alatt többször hiányzik a pihentető alvás, az legalább a háziorvosát keresse fel, mert a betegség a kellő kivizsgálás után gyógyítható. Annak hiányában viszont családi és munkahelyi konfliktusoktól a baleseteken át a szervi betegségekig számtalan negatív következménnyel járhat. Egyéb kutatások szerint az olyan alvászavar, melynek okaként nem mutatható ki valamely más betegség a lakosság 1-10 százalékában fordul elő, ami azt jelenti, hogy a tartós rossz alvás a többségnek akár szűrési motiváció is lehet: ez a panasz sokaknál segíthet megtalálni a nagyobb bajt. Ugyanakkor, az alvászavar önmagában sem veszélytelen, ezért fontos tudni, hogy az 55 évesnél idősebbek (Magyarországon ez 2,7 millió embert jelent) 25 százaléka szenved olyan alvásproblémáktól, melyek hátterében nem áll betegség.
Mint azt a civilek egyik szakértő támogatója, dr. Káposzta Zoltán neurológus elmondta: az alvászavar olyan, mint a hasfájás, ezer oka lehet a múló apróságtól az életveszélyes állapotig, ezért nem az álmatlanul hánykolódó laikus dolga eldönteni: mi az és mivel kell orvosolnia. Csak a kivizsgálás döntheti el, hogy elsődleges vagy másodlagos alvásvar kerül a diagnózisba, azaz valamely hormonális vagy anyagcsere betegség, idegrendszeri vagy keringési zavar, apnoé, esetleg pszichiátriai kórkép tünete az elalvási vagy átalvási rendellenesség, vagy éppen fordítva, a belső biológiai óra elállítódása, és a társult, feltételes reflexekké rögzült rossz szokások okozzák a nappali panaszokat, s ezekből alakulnak ki egy idő után szervi bajok. Persze, olyan is van, hogy egy már ismert, kezelt betegség indítja el a folyamatot (pl. prosztataproblémák, cukorbetegség miatti gyakoribb éjszakai felkelés), s a felriadt beteg nehezen tud visszaaludni, ezért alakít ki olyan szertartásokat, melyek utóbb gátolják, vagy késleltetik az elalvását. Ezt az oda-vissza ható folyamatot érdemes valahol megszakítani.
A gazdasági gondok miatt rosszul alszik az amerikaiak több mint egynegyede. Ezzel párhuzamosan hét százalékkal nőtt 2007 óta a patikákban kiváltott altatószer receptek száma - állapította meg a Nemzeti Alvás Alapítvány most nyilvánosságra hozott tanulmánya. Az Egyesült Államokban a Nemzeti Alvás Alapítvány független társadalmi szervezet, amelynek soraiban pszichológus professzorok, a közegészségügy illetékesei és vezető gyermekgyógyászok ugyanúgy megtalálhatók, mint a társadalomtudomány szakértői.
Az új tanulmány adatait ezernél is több felnőtt nő és férfi megkérdezésével gyűjtötték össze. A kérdőívet kitöltő személyeket igyekeztek úgy összeválogatni, hogy az az amerikai társadalom összetételét a lehető legjobban tükrözze. Az adatgyűjtés 2008 októberében történt.
A rosszul alvók aránya az utolsó nyolc évben csaknem megduplázódott. 13 százalékról 20 százalékra növekedett azoknak a felnőtteknek a száma, akik a gazdasági nehézségek következtében naponta hat óránál rövidebb ideig alszanak. Ennek megfelelően arra a kérdésre, hogy éjszakánként álomban töltenek-e legalább nyolc órát, az igennel válaszolók száma 38 százalékról 28 százalékra csökkent.
A megkérdezett amerikaiaknak 40 százaléka egyetértett azzal, hogy a jó alvás az egészség szempontjából ugyanolyan fontos, mint a helyes táplálkozás vagy a rendszeres testmozgás. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ennek ellenére viszont a vizsgált személyeknek csak 32 százaléka beszélte meg álmatlanságának problémáit kezelőorvosával.
Az alvászavar más egészségügyi zavarokkal is együtt jár. A rosszul alvók csaknem kétszer olyan sok magas cukortartalmú és szénhidrátban gazdag ételt fogyasztottak, mint az álmatlansággal nem küszködők. Az alváshiány és a cigarettázás is gyakran párhuzamos jelenség.
Az amerikai alvásszakértők arra is fölhívják a figyelmet, hogy ez az új társadalmi gond fokozza a közlekedés biztonságának romlását is. A megkérdezett rosszul alvókról kiderült, hogy közülük minden második - az egész csoport 54 százaléka - az előző esztendőben legalább egyszer kábán, figyelmetlenül vezette az autót, sőt egy-egy pillanatra elszunyókált a volánnál.
Forrás: Weborvos

 

[1] |  [2] |  [3] |  [4] |  [5] |  [6] |  [7] |  [8] |  [9] |  [10] |  [11] |  [12] |  [13] |  [14] |  [15] |  [16] |  [17] |