Feliratkozás hírlevélre:

   
 

2014. 12. 31.
BÚÉK 2015

...

[tovább]

2014. 12. 25.
Karácsony 2014

Minden kedves ismerősömnek, barátomnak, akik üzemorvosi ügyben, kapcsolatban állnak velem Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok, Dr. Móczár István és Tsa Kft...

[tovább]

2014. 12. 13.
Mészáros Judit ápoló

1998-tól 2005-ig a Szent Rókus intenzív, és aneszteziológiai osztályán, mint aneszteziológus nővér. 2005-től a Szent Rókus kórház rendelőben bőrgyógyászaton, gyermek pszichiátria, neurológia, pszich...

[tovább]

2014. 11. 30.
Tájékoztatás a rendelésről

Tájékoztatjuk Tisztelt Betegeinket, hogy a Központi Orvosi Rendelőben, 2014. december 01-től ismét a Rákóczi út 7. sz. alatt rendelünk! A rendelés a szokásos időben történik. Megköszönjük betegeink ...

[tovább]

2014. 10. 15.
40 éve a maglódi praxisban

https://www.facebook.com/istvan.moczar/media_set?set=a.762502643815240.1073741861.100001665339620&type=1...

[tovább]

 


 

 Szűrés kiegészítéssel!
2009. 11. 13 - 18:44 

Belgyógyászati (diabetológia, angiológiai, kislabor) ingyenes szűrővizsgálatot tartunk 2009. november 14-én reggel 8 órától a rendelőnkben.

Kiegészítés képen arról is meggyőződhet, hogy milyen állapotban van az immunrendszere!
A mérés díja: 1500 Ft
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Antioxidánsokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre fokozottan szükségünk van, mert bármelyikük hiánya gyengeséghez, krónikus betegségekhez vezethet. Ön megfelelően táplálkozik, elegendő vitaminnal látja el szervezetét?

Fájdalommentes EGÉSZSÉG szint MÉRÉS minden korosztály számára vérvétel nélkül, 2-3 perc alatt: Maglód, 2009. november 14-én reggel 08-tól az orvosi rendelőnkben

Az antioxidánsok hatásai:
 Erősítik az immunrendszert:
 Javítják a szervezet ellenálló képességét, védenek influenza, nátha idején
 Kedvező hatásúak a közérzetre
 Segítik az egészséges sejtosztódást
 Védik a sejtek DNS-ét az oxidatív szabadgyökök ellen
 Segítik a sejtek természetes (tumormentes) szaporodását
 Segítik a szívet, a vérkeringést
 Óvják az érfalak tisztaságát
 Segítik a szívkoszorú-erek és az agyi erek vérkeringését

MÉRESSE szervezete ANTIOXIDÁNS szintjét rendszeresen!

Vas Zsuzsanna
30/981-1060
www.nuskinhu.5mp.eu

 

 Használati utasítás
2009. 11. 11 - 10:25 

Tisztelt Betegeim!
Többen jelezték, hogy a szűréssel kapcsolatos értesítőt nem tudták megnyitni, vagy apró a kép. A meghívót „képként” küldtük el. Az alábbi lépéseket javaslom elvégezni:
1. A program blokkolja néhány képet, nehogy a feladó azonosíthassa a számítógépet. Ide kattintva letöltheti a képet!
2. A következő lépés a pirossal jelölt: Dr. Móczár és Tsa. Háziorvos Bt, ide kattintson. Akkor teljes méretben látja a meghívót.
Dr. Móczár István

 

 Őszi szűrés szombaton!
2009. 11. 10 - 20:32 

 

 Támad a vírus
2009. 11. 09 - 08:13 

Sajtóinformációk szerint a Szegedi Belgyógyászati Klinika intenzív osztályán kezelik azt a várandós nőt, akit a H1N1 vírus fertőzött meg és szövődményei miatt életveszélyes állapotban van. Falus Ferenc országos tiszti főorvos az információt az MTI megkeresésére sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta, annyit mondott, hogy Magyarországon van egy ilyen eset, de a város bármelyik lehet, így akár Szeged, Miskolc vagy Sopron is. A beteg állapotáról azonban annyit elárult, hogy továbbra is kritikus, tehát életveszélyben van. Az országos tiszti főorvos szombaton az MTI-nek elmondta: Magyarországon eddig öt bejelentett halálesetről tud, amely összefüggésbe hozható az új influenzával. Hozzátette: a kismama esete az első Magyarországon, amikor egy várandós, egyébként egészséges nőt új típusú influenzával kezelnek intenzív osztályon…
Zimonyi Ferenc, a védőoltást gyártó Omninvest ügyvezető igazgatója hétfőn újságíróknak elmondta: cégükhöz érkezett megkeresés az ukránoktól, de amíg a magyar lakosságnak szánt hatmillió adag vakcinát nem gyártja le a cég, addig nem adnak el külföldre oltóanyagot. Forrás MTI:
Más: „Budai Bernadett, az MSZP szóvivője csütörtökön az MTI-nek elmondta: a háziorvosok a jogszabályok szerint a vakcina árának megfelelő összeget kérhetik el annak beadásáért, ez nagyjából kétezer forintot jelent oltóanyagokként.” – forrás: MTI.

Főleg az üzemeket érinti a javaslat. Az orvostársadalom körében nagy vihart kavart a szóvivő bejelentése. Mivel praxisunk üzemorvosi feladatokat is ellát, úgy döntöttünk, hogy az amúgy is agyonsanyargatott üzemektől nem kérünk oltási díjat. Az első 14 fős üzem dolgozóit már beoltottuk! A szezonális és a H1N1 vakcinát az üzemorvos írja fel és lehetőleg a munkahelyen kijelölt „egészségügyi helyiségben” kapják meg a dolgozók az oltást. Ez a kontakt egyben szűrést is jelent (vérnyomásmérés, fizikális vizsgálat, stb.) – dr. Móczár István

 

 Doktor túl az oltáson:-)
2009. 11. 04 - 18:24 

Ez itt nem a reklám helye! Több betegem jelezte, hogy én biztos nem vállaltam fel a vakcina oltását, ezért mellékelem a fotót:-). Két hete vagyok túl az oltáson, minden mellékhatás nélkül. Az oltással kapcsolatosan korábban már jeleztem – hírlevelemben – álláspontomat, szükségesnek tartom a vakcina beadását, különösen a fiatal, és az idős krónikus betegségben szenvedőknek!
”Fenyegető veszélynek minősítette a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) keddi legfőbb testületi ülésén a H1N1 influenza világjárvány kialakulását és mindenkinek javasolja védőoltást – erről a szövetség tájékoztatta kedden az MTI-t. Közölték: a grémium a járványveszély megelőzésének egyetlen alkalmas eszközeként a védőoltást nevezte meg. Úgy fogalmaztak, rendkívül fontos, hogy a veszélyeztetett lakossági csoportok mellett az egészségügyben dolgozók valamennyien időben megkapják a vakcinát, mert a szövetség csak így látja biztosítva járvány esetén a lakosság egészségügyi ellátását. Továbbá azt kérik az orvosoktól, hogy ennek megfelelően aktívan kapcsolódjanak be a prevenciós munkába.” Forrás: MTI

 

 Oltásról újabb információk
2009. 11. 03 - 11:56 

Lassan „tisztul a kép” az influenza elleni védőoltással kapcsolatosan. Az elmúlt 2-3 hét alatt egyetlen beteg sem érkezett rendelőnkbe panasszal, akinél szövődmény jelentkezett volna a vakcina beadása után. Székely Tamás egészségügyi miniszter a közszolgálati televízió esti műsorában elmondta, hogy Ukrajnában egy nagyon gyors lefolyású, nagyon virulens járvány van, hiszen egyik napról a másikra megtöbbszöröződött a betegek száma.
Itthon október utolsó előtti hetében 14 600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, járványról akkor lehetne beszélni, ha ez a szám meghaladná a 20 ezret. Az eddigi bejelentések szerint nem a H1N1 vírus, hanem egy eddig azonosítatlan kórokozó okozza a járványt Ukrajnában, ahol már több mint félszázan haltak meg.
Közben az új típusú influenza elleni védőoltást Magyarországon a lakosság alig 3 százaléka adatta be magának, miközben az országos tiszti főorvos szerint legalább 60 százalék kellene ahhoz, hogy hatékonyan megelőzhető legyen a H1N1-járvány. A kormány ezért adókedvezménnyel is ösztönözné az oltási kedvet.

Gyermekeket célzó kampány az újinfluenza ellen:
Tekintettel a világjárványt okozó influenza magyarországi terjedésére, november folyamán az oktatási és nevelési intézményekben az új típusú influenza elleni ingyenes védőoltásokra kerül sor a nevelési, oktatási intézményekbe járó 14 éven aluli gyermekek és az oktatási intézmények dolgozói körében. Az erről szóló hivatalos értesítést az Oktatási és Kulturális Minisztérium ma küldte el a közoktatási intézmények vezetőinek. Az oltások beadását a gyermek/iskola-egészségügyi ellátás egészségügyi dolgozói végzik. Az oltásokra oltási kampány keretében kerül sor, mivel a kampányoltás a leghatékonyabb módja annak, hogy az egyes korosztályok fertőző betegségek elleni védelme minél nagyobb arányban biztosított legyen – áll a minisztérium által közzétett tájékoztatásban. Kifejtik: az ÁNTSZ szervezi és felügyeli a védőoltások beadását, ezért az elkövetkező napokban a kistérségi intézet tiszti főorvosa megkeresi az intézmények vezetőit, iskolaorvosait és védőnőit a kampányoltás megszervezése érdekében. A kistérségi tisztiorvosi intézet szakemberei tájékoztatást adnak az intézmény vezetésének, orvosának, oktatási és egészségügyi személyzetének az oltási kampány jelentőségéről és a lebonyolítás részleteiről. Ismertetik a szervezés lépéseit, az oltóanyag biztosításának módját, az oltások ütemezését és a dokumentációs elvárásokat.
Az oktatási és kulturális, illetve az egészségügyi miniszter arra kéri az intézmények vezetőit, támogassák, hogy minél hamarabb, minél nagyobb számban részesüljenek a nevelési, oktatási intézményekbe járó 14 éven aluli gyermekek, valamint az oktatási intézmények dolgozói influenza elleni védőoltásban, mert ez az egyén és a közösség védelmét egyaránt szolgálja.

 

 Dohányzás elleni kampány
2009. 10. 15 - 20:01 

Dohányzásról való leszokást támogató tréning indul a PszichoFészekben!
A tréning során megismerjük:
• a dohányzás különböző hatásait a testi működésekre
• a dohányzás szerepét a figyelmi folyamatok, éberségi szint szabályozásában, a stressz csökkentésében
• a rágyújtás szerepét a társas kapcsolatok alakításában....
Végigvesszük a fenti funkciók lehetséges adaptívabb, egészségesebb alternatíváit, úgy mint
• stressz helyzetek kezelése
• éberségi szint szabályozásának alternatívái
• társas helyzetekben való asszertív fellépés lehetőségei....
Feltárjuk és átalakítjuk a dohányzást fenntartó érzelmi, gondolkodásbeli kifogásainkat...
Megismerjük és átdolgozzuk a szokásunkat fenntartó viselkedés mechanizmusait....
Kifejlesztjük a cigaretta utáni vágyunk leküzdésének módszereit....
Partneri programot alkalmazunk a sóvárgás leküzdésére.....
Megismerjük a leszokást támogató eszközöket és azok előnyeit, illetve kockázatait....
Kialakítjuk a leszokást támogató környezetet....
Mindezt 8 héten át, heti 1x 1 órás találkozás keretében.
A tréning díja: 26,000 Ft + ÁFA, mely kb. 30 doboz, illetve 2 heti cigarettamennyiség árának felel meg (napi 20 szál elszívása esetén)
Tréning időpontja: szerda 16.00-17.00
(a jelentkezést a korlátozott létszám miatt jelentkezési sorrendben tudjuk elfogadni)
A tréning a szakképzési alapból megfinanszírozható!
(Felnőttképzési Akkreditáló Testületnél lajstromszáma: PL-3284)
Várjuk jelentkezését!
Jelentkezés: 06-20-454-9682 vagy
pszichofeszek@pszichofeszek.hu

 

 Oltás 2009.10.12-től!!!
2009. 10. 11 - 21:05 

A vírusok elleni védőoltás beadásának ideje – 2009. október 12-től – az alábbi napokon történik:
Hétfő: 7-8 óráig, illetve 12-14 óráig
Kedd: 12-14 óráig
Szerda: 12-14 óráig
Csütörtök: 12-14 óráig
Péntek: változó időpontban, a rendelő ajtaján lesz kifüggesztve.

Oltóanyag mellékhatásairól: enyhe bőrpír az oltás helyén, esetleg lokális izomfájdalom, hőemelkedés. Lázas, felső légúti betegségben szenvedő betegeknek csak gyógyulás után adjuk be a vakcinát.
A vakcina és az oltás praxis betegeknek ingyenes!
Üzemek dolgozóinak térítést kell fizetni úgy a vakcináért (gyógyszertár), mint az oltásért.
A védőoltást beadhatják a Móczár praxisban az alábbi személyek:

Dr. Móczár Katalin közgazdász-háziorvos
Dr. Móczár István háziorvos, üzemorvos
Dr. Megyesi Edina közgazdász-háziorvos-rezidens
Pető Jánosné, Irénke ápolónő

WEBORVOS:

Az október 7–9 között megtartott Magyarországi Egészségügyi Napok konferenciáján dr. Bujdosó László „Információk az influenzajárványról és vakcinálásról” címmel tartott előadást az ország pandémiás felkészültségéről.
Bujdosó László bevezetésképpen ismertette, hogy a XX. századi világjárványok milyen jelentős emberáldozatokat követeltek. A múlt században, az 1918. évi pandémia (Spanyol nátha, H1N1) enyhe lefolyású járványként kezdődött, majd hat hónapon belül halálos megbetegedést okozó formában tért vissza, és a becslések szerint 40–50 millió áldozatot szedett. Az 1957-es pandémia (Ázsiai influenza, H2N2) kezdetben úgyszintén enyhe volt, majd súlyosbodott valamelyest – bár az 1918-as járványhoz képest sokkal kevésbé volt elsöprő erejű –, és 1 millió ember halálát okozta. Az 1968-as pandémia (Hong-Kong-i influenza, H3N2) eleinte viszonylag enyhe volt (az első hullámot megelőzően csak szórványos megbetegedések jelentkeztek) és az érintett országok zömében – bár nem mindegyikben –, ez a második hullámban is így maradt; a halálesetek száma 1 millió volt.
A pandémiára komplex eszköztárral kell felkészülni, hiszen a vírus könnyen mutálódhat, ennek következtében a pandémiás védőoltás hatékonysága csökkenhet, és ilyenkor más eszközök szerepe megnövekszik a járvány következő hullámainak megfékezésében. Komplex felkészülés elemei a pandémiás vakcina, a szezonális influenza vakcinák, az antivirális szerek, az antibiotikumok, továbbá a különböző szervezési intézkedések és egyéb védőeszközök, mint például az iskolák, óvodák bezárása, a tömegrendezvények tiltása, a maszkok viselése, a fertőtlenítők fokozott használata.
Magyarországi vakcina-előállítás 1961 óta folyik! Azóta több, mint 20 millió oltás történt, komolyabb mellékhatás, szövődmény nélkül. Magyar oltóanyag beadását követően például még soha nem fordult elő Guillian-Barret szindróma. Egyébként a legutóbbi négy évtizedben összesen négy Guillian-Barret szindróma alakult ki, egyik sem magyar oltóanyag beadását követően. Mind a négyet ugyanannak a külföldi gyártónak a split vakcinája okozta. A Pandémiás Bizottság elnöke ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy oltott ember még soha nem halt meg influenzában.
Az idehaza előállított vakcina teljes vírust tartalmaz, elölt formában, ezáltal erősen immunogén. Sejtes immunválaszt is kivált – erre más vakcinák nem képesek –, és mivel ez immunemlékezetet is erősít, ezért tartósabb az immunválasz. Mivel a vakcina az előállítás módja következtében nagy tisztasággal rendelkezik, emiatt gyengén reaktogén, tehát nem vált ki a beoltottból semmilyen komoly ellenreakciót. Nem igaz, hogy a beoltott influenzás tüneteket produkál.
Az ország nem halad a kívánt mértékben a felkészülésben, mégpedig a következők miatt. Sajnos, felelőtlen szóbeszéddel sikerült elbagatellizálni a veszélyeket, mert teret kaptak a buta vagy hazug nézetek a megelőzhetőséggel és a védőoltásokkal kapcsolatban, amik az oltási és az „oltakozási” kedvet egyaránt rontották. Jelenleg kevesebben akarják beoltatni magukat, mint egy szezonális járvány előtt. Kevesebb orvos kíván oltani, mint ahányan rendszeresen szezonális influenza járvány idején egyébként szoktak. Nagyon kevesen vannak tisztában az esetleges lehetséges következményekkel. Valótlanok azok az állítások, hogy ennek az enyhe lefolyású megbetegedésnek nincsenek kockázatai, illetve hogy a megbetegedés kockázata összevethető a védőoltás kockázatával. Ehelyett több ezer halott, több tízezer kórházba kerülő beteg, több százezer táppénzes, 20–40 százalékos munkahelyi hiányzás, továbbá ezeknek a közgazdasági vonatkozásai, az akár százalékban kifejezhető GDP-csökkenés jelentheti a valós veszélyeket Magyarországon. Félő, hogy az állampolgárok nincsenek tisztában a kockázatokkal, a lakosságban hamis biztonságtudat alakult ki. Azért, mert nem tudjuk, vagy mert nem akarjuk tudomásul venni a veszélyeket. Ugyan annak is van némi valószínűsége, hogy a vírus meghátrál, de egyáltalán nem biztos, hogy így fog történni, sőt sokkal valószínűbb, hogy influenzavírusként terjed majd tovább. Ez ellen a hatásos megelőző eszköz már rendelkezésünkre áll, és ez a védőoltás.
Az egészségügynek alapvetően hármas a felelőssége. Egyrészt az orvos felelős azért, hogy amikor a betegeinek szüksége van rá, akkor rendelkezésre álljon. Másodsorban az egészségügy felelős azért, hogy ő maga ne ártson; az egyik legfontosabb elv a nil nocere. Ez esetben azt jelenti, hogy ő maga ne váljék a fertőzés forrásává a betege számára. Ennek a kritériumnak kizárólag úgy tud megfelelni, ha beoltatja magát. Harmadrészt pedig a doktor mindig példát is mutat a páciense számára. A beteg azt fogja követni, amit az orvosától lát. Egyetlen megoldás marad tehát, a tömeges védőoltás. Matematikai modellekkel megbecsülhető, hogy mekkora a kívánatos lakosság oltottsági arány. Össztársadalmi szinten a lakosság legalább 47 százalékát kellene beoltani, hogy a járvány megelőzhető legyen. Erre felkészültünk, hatmillió oltóanyag bizonyosan rendelkezésre fog állni.
Dr. Móczár István háziorvos

 

 Oltás 2009.10.12-től!
2009. 10. 08 - 20:09 

H1N1
Ígéretemhez híven tettem néhány „kört” a vakcinák beadására vonatkozóan és arra a meggyőződésre jutottam, hogy hétfőn reggel 7-8 óra és 12-14 óra között – rendelési időn kívül – elkezdjük az oltást! Részletekről, illetve az oltás időpontjáról (többi napokon) a következő levelemben számolok be. Rendelkezésünkre áll mindkét vakcina. Elsőként főleg az idült betegségben szenvedők oltását kezdjük el. Az oltással kapcsolatosan a legfontosabb orvosi szakma szabálya, hogy: „SOHASE ÁRTS! – latinul: NIL NOCERE!
Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter a mai napon ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a legfőbb ügyésznél az új influenza elleni vakcinával kapcsolatban az interneten és a sajtóban terjesztett hamis, alaptalan állítások miatt. Az Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint a légből kapott információk szándékos terjesztése megvalósíthatja a közveszéllyel fenyegetés, illetve a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűncselekményét. Az egyre szélesebb körben terjedő rémhírek emellett elbizonytalanítják a lakosságot, ami végső soron járvány elleni védekezés sikerét kockáztatja.
Az oltóanyagok gyártását a betegek érdekében szigorú nemzetközi és hazai előírások szabályozzák. Az új influenza elleni magyar gyártású vakcinán minden szükséges klinikai vizsgálatot elvégeztek, a forgalomba hozatali engedély csak ezt követően adható ki. A felnőttek számára gyártott védőoltás már megkapta a forgalomba hozatali engedélyt, így az biztonságosan alkalmazható. A 3-18 éves korosztály, illetve a 6 hónapos és 3 év közöttiek oltóanyagának forgalomba hozatali engedélye várhatóan a jövő héten kiadható lesz.
Az új vírus elleni védőoltást elsőként beadó, pilisvörösvári háziorvos szerint alaptalanok a vakcina súlyos mellékhatásairól szóló állítások, de a gyermekek és a várandós nők esetében egyéni elbírálás szükséges. Kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette, hogy biztonságosnak tartja az új típusú influenza ellen kifejlesztett oltóanyagot.
Az oltások szakszerű elvégzése alapvetően a háziorvos feladata. Módosításra kerül a 18/1998 (VI. 3.) NM rendelet, amely szerint az egészségügyi miniszter engedélye nyomán a tömeges, egyidejű védőoltások idején az egészségügyi szakdolgozó is adhat be védőoltást, ezért ezen felhatalmazás alapján Ön dönthet arról, hogy a felügyelete alatt dolgozó egészségügyi szakszemélyzet is beadhatja az influenza elleni oltásokat.
Mivel a szezonális influenza évről évre változó kórokozóinak nagy részével így vagy úgy már mindenki találkozott, akár oltás nélkül is könnyebben „megúszható” az idei járvány, ám a H1N1 vírus elleni védelem még senkiben sem alakult ki, mondta Tamás Ferenc, aki augusztusban a tesztelés során elsőként adta be az új vakcinát kétszáz önkéntesnek.
A szakember hozzátette: sokkal érdemesebb a mellékhatásként általában csupán enyhe bőrpírt, esetleg lokális izomfájdalmat okozó védőoltást választani, mint egy hétig magas, nehezen csillapítható lázzal és egyéb, akár komolyabb tünetekkel nyomni az ágyat, s kiesni a munkából.
Dr. Móczár István háziorvos

 

 Influenza elleni védőoltásról 2.
2009. 10. 01 - 20:14 

Dilemma!
Mint ahogy jeleztem, az ÁNTSZ tegnap este összehívta a háziorvosokat az influenza elleni védőoltás lebonyolítása ügyében. Az egyik háziorvos kiszámolta, hogy egy beteg oltása adminisztrációval együtt akár 13 percig is eltarthat. Tömeges oltás – rendelési idő alatt – nem megoldható! A lebonyolítás módjáról később értesítem betegeimet. Az előadásból és a hozzászólásokból kitűnt, hogy nagy a bizonytalanság a szakmai vezetők és a háziorvosok körében a védőoltásokkal kapcsolatosan. Például a terhes nőknek nem ajánlják a vakcina beadását, és 3 éven aluli gyermekeknek sem, míg mások 14 évig tolják ki a tilalmi időt. Mi van akkor, ha a nőbeteg nem tudja, hogy terhes és mégis megkapja az oltást? Túl rövid idő alatt gyártották le a nagymennyiségű oltóanyagot, és ezt a gyorsaságot nem lehet negatívumként számon kérni a gyártótól. A háziorvosokra van bízva a döntés joga és ez nem igazságos, mert az oltóanyag okozta szövődményekért nem hibáztathatják őket. Ebben a szakma is egyetértett. Ha az orvos vagy az ápolónő technikailag, rossz módszerrel adja be a vakcinát, akkor őt terheli a felelősség. Az oltóanyag már a rendelőnkben van! Tisztelettel kérek mindenkit, akik olvassák hírlevelemet, hogy a következő jelentkezésemig ne jöjjenek oltásra. Divatos szóval, teszek még egy kört, tájékozódom, mert egyetlen cél vezérel, hogy ne ártsak! Erdélyi barátom, Szász Tibor András református lelkész a fórumomra a következőt írta: „Te vagy az orvos, te tudod, hogy mi a jó és mi nem”. A tájékozódásra ezért is van szükségem
A továbbiakban különböző írásokból adok közre egy csokrot:
Magyarország a világon az első, ahol a lakosság 20 százalékát be lehet oltani október elejére – mondta Szollár Domokos kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján, az ÁNTSZ XI. kerületi kistérségi intézetében, ahol ekkor kezdődött meg az influenza elleni vakcinák kiszállítása. „Ez a járvány úgy közelít, mint egy nemzetközi gyorsvonat” – mondta a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Hozzátette: a járvány addig nem nyugszik, amíg a világ 70 százalékával kapcsolatba nem kerül.
A tájékoztató írásos sajtóanyaga szerint ezen a héten országszerte 650 ezer szezonális és 650 ezer pandémiás, új típusú influenza elleni vakcinát szállítanak ki az ÁNTSZ kistérségi központjaiba.
Falus Ferenc kérdésre elmondta: a vakcinák elszállításáról az oltás helyére a háziorvosoknak kell gondoskodniuk. Hozzátette: jövő héten megkezdődhetnek az oltások.
Az új típusú influenzával szemben a fiatalok teljesen védtelenek, az idősebbeket viszont jobban veszélyezteti a szezonális influenza – jegyezte meg a tiszti főorvos.
A pandémiás, új típusú és a szezonális influenza elleni oltóanyagok egy időben különböző testtájakra beadhatók. Falus Ferenc kiemelte: a védőoltásoknak nemcsak az egyén szempontjából kedvező a hatásuk, mivel ha 60 százaléknál többen vannak beoltva, akkor az közösségi védelmet is jelent. Ez például egy négytagú család esetében azt jelenti, hogy ha hárman be vannak oltva, akkor a negyedik családtag megfertőződésének is kisebb az esélye.
Az országos tiszti főorvos azt tanácsolja a háziorvosoknak, hogy az oltást kezdjék a legsúlyosabb, krónikus betegekkel, azon belül is a fiatalabbakkal. A védettség az oltást után két héttel alakul ki, és több hónapig tart. Enyhe szövődményei lehetnek, így például bőrpír, hőemelkedés, a kar zsibbadása. Arra az újsághírre, hogy egyes háziorvosok sokallják a védőoltás beadása előtti adatkérést a pácienstől, a tiszti főorvos úgy válaszolt: ez nem bonyolultabb, mint egy recept felírása (Ez így nem igaz, csúsztatás! Legtöbbször a gyógyszereket előre megszerkesztett terápiás lapról nyomtatjuk. Ebben az esetben az ENTERT csak egyszer kell lenyomni!!!!! M.I.). Egy másik kérdésre pedig megjegyezte, ha a feketepiacon is megjelenik a hamisított vakcina, az bűnüldözési probléma lesz.

 

[1] |  [2] |  [3] |  [4] |  [5] |  [6] |  [7] |  [8] |  [9] |  [10] |  [11] |  [12] |  [13] |  [14] |  [15] |  [16] |  [17] |