Feliratkozás hírlevélre:

   
 

2014. 12. 31.
BÚÉK 2015

...

[tovább]

2014. 12. 25.
Karácsony 2014

Minden kedves ismerősömnek, barátomnak, akik üzemorvosi ügyben, kapcsolatban állnak velem Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok, Dr. Móczár István és Tsa Kft...

[tovább]

2014. 12. 13.
Mészáros Judit ápoló

1998-tól 2005-ig a Szent Rókus intenzív, és aneszteziológiai osztályán, mint aneszteziológus nővér. 2005-től a Szent Rókus kórház rendelőben bőrgyógyászaton, gyermek pszichiátria, neurológia, pszich...

[tovább]

2014. 11. 30.
Tájékoztatás a rendelésről

Tájékoztatjuk Tisztelt Betegeinket, hogy a Központi Orvosi Rendelőben, 2014. december 01-től ismét a Rákóczi út 7. sz. alatt rendelünk! A rendelés a szokásos időben történik. Megköszönjük betegeink ...

[tovább]

2014. 10. 15.
40 éve a maglódi praxisban

https://www.facebook.com/istvan.moczar/media_set?set=a.762502643815240.1073741861.100001665339620&type=1...

[tovább]

 


 

 2010 augusztusi rendelés
2010. 07. 26 - 19:29 

Rendelési időnk 2010. augusztus hónapban:

Hétfő: 8-14 óráig: dr. Móczár István
Kedd: 14-18 óráig: dr. Megyesi Edina
Szerda: 8-12 óráig: dr. Móczár István
Csütörtök: 14-18 óráig: dr. Megyesi Edina
Péntek: változó: dr. Megyesi Edina
Telefon: 29-326-957

 

 2010. júliusi szabadságok
2010. 07. 03 - 21:32 


EBBEN A PRAXISBAN – RENDELÉSI IDŐNKBEN* – FOLYAMTOS ELLÁTÁST BIZTOSÍTUNK A BETEGEINKNEK A SZABADSÁGOK ELLENÉRE IS. AZ ÜZEMORVOSI ELLÁTÁS IS FOLYAMTOSAN TÖRTÉNIK.

Dr. Móczár István szabadsága:
2010. július 5-től – 2010. július 18-ig tart (Helyettesít dr. Megyesi Edina)
Dr. Megyesi Edina szabadsága:
2010. július 19-től – 2010. július 27-ig tart (Helyettesít dr. Móczár István)

2010. augusztus 1-től HÉTFŐN ÉS SZERDÁN DÉLELŐTT rendel dr. Móczár István.
2010. augusztus 2-től KEDDEN ÉS CSÜTÖRTÖKÖN DÉLUTÁN RENDEL dr. Megyesi Edina. Pénteki nap, változó!

*Rendelési időnk:
Hétfő: 8-14 óráig
Kedd: 14-18 óráig
Szerda: 8-12 óráig
Csütörtök: 14-18 óráig
Péntek: változó
Telefon: 29-326-957

Minden betegünknek vagy ügyfeleinknek gondtalan pihenést kívánunk!
Dr. Móczár és Tsa. Háziorvos Bt.

 

 Pánikbetegségről
2010. 06. 24 - 11:07 

A nyári szabadságolások előtt újból foglalkozzunk a pánikbetegséggel. Mit lehet tenni, ha valakin elhatalmasodik a pánik? Egy betegem egyszer azt mondta, hogy ez a betegség szinte már fáj. A perspektívát veszi el az embertől, az életkedvet…
A pánikbetegség kialakulását illetően legmegalapozottabbnak az az elmélet tűnik, mely szerint az agy egyik ingerület átvivő anyagának, a szerotoninnak áramlásával illetve anyagcseréjével lehet probléma. Ezt a biokémiai zavart specifikusan erre a célra kifejlesztett gyógyszerrel lehet rendezni, amely normalizálja a szerotonin szintet. Rendszeres szedése mellett már a második hónapban látványos javulás állhat be, jelentősen csökkenhet a pánikrohamok száma. A szer a harmadik hónaptól többnyire a rohamokat is megelőzi. Ám a javulás elindulása soha nem jelenti a gyógyszeres kúra végét. Sajnos a pánikbeteg az egyik legfegyelmezetlenebb beteg. Ahogy kicsit jobban érzi magát a gyógyszertől, többnyire abbahagyja szedését. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a szakma szabályai szerint, panaszmentesség esetén még fél évig szedni kell a gyógyszert. Ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy a szerotonin receptorok érzékenysége is átálljon. Ha ezt a plusz fél évet betartja a beteg, nagy eséllyel számíthat arra, hogy nem lesz szüksége a továbbiakban gyógyszerre.
A pánikbetegség lényege a rohamokban jelentkező szorongás (pánikroham) ismétlődése olyan helyzetekben, amikor semmilyen objektív veszély nincs. A meghatározó tünetek egyénről egyénre változnak, a tünetek változatos kombinációban jelentkeznek. A leggyakrabban fellépő tünetek az alábbiak: anafilaxiás reakció (túlzott allergiás jelenség), fáradtság, fejfájás, fokozott szomjúságérzés, gyengeség (fizikai), hajhullás, hidegrázás, ingerültség, rossz közérzet, hirtelen fellépő gyorsabb szívdobogás, mellkasi fájdalom, fulladásérzés, gombócérzés a torokban, szédülés, izzadás, hőhullámok bőrpírrel, remegés, zsibbadás a test különböző részein, fülcsengés, fülzúgás, égő szem, véreres szem, a valóság elvesztésének az érzése, halálfélelem a kontroll elvesztésétől, illetve a megőrüléstől való félelem. Bár objektív veszély nincs, a pánikbetegségben szenvedő ember szubjektív veszélyhelyzetet él meg.
Mindenkinél más panaszokkal jelentkezik a pánik roham. Jellemző, hogy a nők kétszer annyian kapnak pánikbetegséget, mint a férfiak. A betegség kialakulása valószínűleg biológiai tényezőkön alapul, ugyanakkor jelentősége lehet a családi vagy genetikai halmozódásnak is. Abban a családban, ahol előfordult pánikzavar, rendszerint a közvetlen rokonok között is magasabb a betegség előfordulása. Ikervizsgálatok adatai szerint, ha az egypetéjű ikrek egyike pánikbeteg, 30 százalékban a másik is az. Ugyanakkor érdekes, hogy a pánik előfordulása nem függ sem szociális, sem anyagi tényezőtől, sem társadalmi rangtól, sem iskolai végzettségtől.
Ha valaki pániktüneteket észlelünk, ne habozzunk felkeresni az orvost. A szakma mai álláspontja szerint szövődménymentes esetekben a pánikbeteg akár háziorvoshoz is fordulhat. Ők ma már képzettek, fel tudják ismerni a betegséget, és fölírhatják ugyanazokat a gyógyszereket, mint a pszichiáterek. (Igaz, nem ugyanolyan mértékű TB-támogatással.)
Ha a beteg a kezelésre nem jól reagál, esetleg változtatni kell a gyógyszeren, vagy éppen finomabb beállítást igényel, pszichiáterhez küldik. Jó tudni, hogy a pszichiátriai gondozóba nem kötelező a beutaló. A területileg illetékes gondozóban bárkit fogadnak az oda tartozó betegek közül, természetesen előjegyzéssel.
MI.


 

 Allergiáról
2010. 05. 20 - 22:36 

Értesítés: 2010-05-21-én, – pénteken délután – 14 órától 18 óráig dr. Móczár István rendel!
ALLEGIÁRÓL:
Az allergiás megbetegedések száma napjainkban egyre növekszik. Oka rendkívül összetett. Életvitelünk, környezetünk, és az abban egyre nagyobb számban megtalálható természetellenes anyagok (környezetszennyezés, tartósítószerek, adalékanyagok stb.), genetikai és pszichés faktorok egyaránt kiválthatják. Az allergia nem velünk született, hanem szerzett reakció, az immunrendszerünk válasza valamilyen külső hatásra. A legelső tünetek megjelenésekor, melyek bármely életkorban jelentkezhetnek, fontos kivizsgálni, hogy a beteg pontosan milyen allergiában szenved (laborvizsgálatok, bőrpróba, légzésfunkció stb.)
Ezt követően fontos a betegség célzott kezelése, szükség esetén a megelőző gyógyszeres kezelés. A kezelésben kiemelkedő szerepe az antihisztamin, és a helyileg ható inhalálásos szteroid-készítményeknek valamint a komplementer gyógyító módszereknek van, mint például akupunktúra, homeopátia.
Melyek a leggyakoribb allergiás megbetegedések?
• szénanátha (pollenallergia)

• allergiás nátha, mely egész évben tart (pl. házipor-atka által kiváltott allergia)

• ételallergia

• anafilaxiás sokk (heves allergiás reakció pl. rovarcsípésre, penicillinre, egyes élelmiszerekre)

• allergiás eredetű asztma

• atópiás ekcéma

• allergiás eredetű csalánkiütés és az azt helyenként kísérő angioödéma (arcot és légutakat érintő vizenyősség)
Néhány tanács szénanáthában szenvedőknek:
1. Ne szárítsuk ruháinkat a szabadban.
2. Alvás előtt zuhanyozzunk, és mossunk hajat, hogy megszabaduljunk a hajunkba, illetve testünkre tapadt pollenektől.
3. Kerüljük a dohányzást és a dohányfüstös helyeket, mivel a füst irritálja a légutakat.
4. Az allergén növények virágzása idején próbáljunk meg a lehető legkevesebbet a szabadban tartózkodni, főleg akkor, amikor a pollenkoncentráció a legmagasabb (10-16 óra között).
5. Ha szabadban tartózkodtunk, hazaérve váltsunk ruhát!
6. Szerezzünk be otthonra pollenszűrős légkondicionáló berendezést, és lehetőség szerint tartsuk csukva az ablakokat.
7. Kerüljük az olyan termékeket, amelyek tartalmazzák az allergén növény kivonatát.

 

 Egészségügy jövője
2010. 05. 05 - 17:09 

ÉRTESÍTEM BETEGEIMET, HOGY 2010. MÁJUS 10-TŐL 2010. MÁJUS 16-IG SZABADSÁGON VAGYOK! HELYETTESÍT – RENDELÉSI IDŐMBEN – DR. MEGYESI EDINA HÁZIORVOS.
http://www.echotv.hu/20100425_nevjegy_maskepp.html
Egy hosszabb cikket is bemutatok az érdeklődőknek, melynek akár „Egészségügy jövője” címet is adhatnám:
Mit kezd a csúcsminisztérium az egészségüggyel?
Az egészségügy konszolidálása és a családi adókedvezmények demográfiai elemének kidolgozása – ezzel telnek majd az új humán csúcsminisztérium első hetei, hónapjai. A Heti Válasz cikksorozatban térképezi fel a második Orbán-kormány programját. Elsőként az egészségüggyel és a családtámogatással kapcsolatos terveket adták közre.
Konszolidáció – ezzel a szóval foglalható össze a Fidesz programja. Molnár Lajos, az SZDSZ miniszterének 2006-os színrelépése ugyanis alapjaiban rengette meg a magyar egészségügyet; alig maradt valami, amin az elmúlt négy év után ne kellene változtatni.
Az őszödi kitárulkozás után Gyurcsány Ferenc kormányfő számára mentőöv volt, hogy Molnár azt állította: az egészségügyből jelentős összegeket lehet kivonni, és közben modernizációs pályára állíthatják a már akkor is évtizedes technológiai lemaradással küzdő ágazatot. Megszüntettek 16 ezer gyógyító ágyat, vizitdíjat és ágydíjat vezettek be. A kórházakban pedig a 2005-ben ellátottak számánál a következő években csak öt százalékkal kevesebbet kezelhettek, s ha túllépték a határt, az e fölött megbetegedők ellátása után egy fillért sem kaptak. Emellett szétszedték volna az egységes egészségbiztosítást, és a biztosítótársaságok koncessziós jogait néhány százmilliárdért eladták volna, hasonlóan a rádió– és televíziófrekvenciákhoz.
A következmények ismertek: várólisták, orvoselvándorlás, működésképtelen kis kórházcsonkok és csőd szélére sodródó kórházi „nagyüzemek”. Mindez elősegítette a nagypolitikai fordulatot: a Fideszre korábban sohasem szavazó emberek tömege először 2008-ban, a vizitdíj eltörléséről tartott népszavazáson támogatta a narancsos álláspontot, és vált tartósan jobboldali szavazóvá.
Időközben külföldön forradalmi átalakulás történt, amit leginkább a mobiltelefonok elterjedéséhez lehet hasonlítani. Az egészségügyben gyors, kíméletes „mobil” eljárások tömege jelent meg, ezekhez már nem kell kórházban feküdni. Az ellátás súlypontja a high-tech rendelőkbe és a „szalagszerűen végzett”, nehéz (ortopédiai, onkológiai) műtétre szakosodott szakkórházakba helyeződött át. Magyarországon mindez elmaradt – legtovább az egynapos sebészet elterjesztésében jutottunk, de évek óta ott sem történik előrelépés.
Ám még ezt a szintet is csak úgy sikerült tartani, hogy a – többnyire fideszes – megyei önkormányzatok 20 és 30 milliárd forint közötti összegeket öntöttek bele (hitelből) a rendszerbe. Gyors beavatkozásra van szükség, ezért – értesüléseink szerint – tárgyalások folynak arról, hogy az egészségügy még idén százmilliárd forint körüli többlethez jusson. Szó sincs azonban arról, hogy – a bankkonszolidációhoz hasonlóan – csak beleöntenék a pénzt a rendszerbe. Új, takarékosságra épülő érdekeltségi rendszert szeretnének kidolgozni, a pluszpénz nagyobb részét ezen keresztül juttatnák el a működtetőkhöz.
Megtakarításra még mindig van lehetőség. A kórházakat úgy kell elképzelni, hogy azok két nagy részből állnak – egy szállodából, illetve mindabból, ami a gyógyítást szolgálja. Ha drága (és kényelmetlen) „hotel” helyett a beteg a saját ágyában fekszik esténként, mert járóbetegként is el tudták látni, akkor az erre költendő pénz megmarad. Ám – és itt volt Molnár Lajos tévedése – a különbséget nem lehet elvonni, hanem a bérek növelésére kell fordítani.
Az ágazatot vezető államtitkár címének elnyerésére esélyes Szócska Miklós a Semmelweis Egyetem menedzserképző intézetének éléről érkezik. Szócska irányítási módszerét ismerve valószínűsíthető: sosem látott széles rétegeket vonnának be, hogy kitalálják, miként lehetne „feltőkésíteni” az egészségügy betegközeli szintjeit, modern technológiát, szakembereket és pénzt hozva a rendszerbe. (Orvosok százai, ezrei hétvégeken Angliában, Németországban ügyelnek, operálnak, távleleteznek, az ő tapasztalataikat is beépíthetik a hazai gyakorlatba.)
A Fidesz kétharmados többsége megkönnyíti azt a tervet, hogy a konszolidáció részeként növeljék az állami intézmények számát (vagyis az adósság rendezése fejében elkérnék a kórházak működtetési vagy tulajdonjogát az önkormányzatoktól), hogy brit mintára kiépülő nemzeti egészségügyi szolgálatot hozzanak létre. Döntés még nincs erről, de a pártban úgy vélik, mindez a lakosság szempontjából alapvető változást hozna, mert megerősítené a magyar egészségügy leggyengébb pontját, a szervezést. A szolgálat tervezné meg a gyógyulás menetét, a beteg kész forgatókönyvet kapna arról, hol, milyen segítséget kaphat a bajára.
Az új egészségügyi kormányzatnak abban a tudatban kell elfoglalnia hivatalát, hogy csodát várnak tőle, de az orvosok továbbra is elvándorolnak majd, mert a hazai béreket középtávon sem lehet az uniós átlaghoz igazítani. A hálapénz rendszere nem tűnik el, legfeljebb az új, modern ellátóhelyeken mérséklődik, a várólistákat pedig még Angliának is csak többéves „leoperálási” programmal sikerült felszámolnia.
AZ ÖRÖKSÉG
Évente 600 ezerrel kevesebb beteget lehet ellátni. 2005 óta 24 százalékkal nőtt az infláció, a gyógyításra költhető összeg viszont évi 353 milliárdról 325 milliárd forintra csökkent. Sosem látott várólisták alakultak ki, tömegessé vált az egészségügyi dolgozók elvándorlása. A pszichiátriai ellátás összeomlott, a krónikusbeteg-ellátás súlypontja a hajléktalanellátó intézményekbe helyeződött át.
A CSAPAT
Az oktatási, a kulturális, az egészségügyi és a szociális tárca összeolvadásából jön létre a munkaanyagokban Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak nevezett új csúcstárca. (Így NEM-nek kellene rövidíteni, és például a jogalkalmazásban használt kifejezés a NEM-rendelet lenne. Szerencsésebb volna az Emberi Erőforrás Minisztérium elnevezés.)
A csúcsminiszterjelölt, Réthelyi Miklós a Semmelweis Egyetem rendszerváltás utáni első rektora, az ország leghíresebb politikus-orvosdinasztiájának, a Szentágothai családnak a tagja. Emellett nemzetközi rangú anatómus. A 71 éves professzor Orbán kormányának legidősebb tagja lehet; államigazgatási tapasztalata két érintett korábbi minisztériumnál is van – 1990-ben a népjóléti tárca főosztályvezetője volt, 1998 és 1999 között pedig az Oktatási Minisztérium tudományos főosztályát irányította.
Hasonló indíttatású a humán csúcstárca leendő közigazgatási államtitkára, a minisztérium másik „nagy örege”, a már az Antall-kabinet idején is hasonló feladatokat ellátó 63 esztendős Jávor András. A Semmelweis Egyetem informatikai intézetét vezető orvos nem egyszerű bürokrata – 2001 és 2003 között ő vezette a Népegészségügyi Programirodát.
Az egészségügyet államtitkárként Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem menedzserképző központjának igazgatója irányíthatja. A Harvard Egyetem John F. Kennedy kormányzati iskolájában mesterdiplomát szerző 50 éves orvos az intézetében az elmúlt évtizedben kiképzett középvezetői hálózatra támaszkodhat. Szócska és csapata már 2005-ben megkezdte egy új egészségpolitikai csapat kialakítását. A Fidesz vezérkara számára a több-biztosítós modell elleni küzdelem során vált világossá, hogy mindez alternatívája lehet Mikola István szakértői körének.
A CSÚCSMINISZTÉRIUM
Hátránya: Nagy pénzigényű területeket egyesít, amelyeket csak egy „szupermen” tudna teljességében áttekinteni. A tárca vezetésében túlreprezentált az egészségügy.
Előnye: Számos határterületen gyors intézkedések születhetnek – így az oktatás-egészségügy (iskolai testedzés), a szociálpolitika-egészségügy (szociális okból kórházban kezeltek ügye) és a fogyatékosok oktatása.
A csúcsminiszter és a parlamenti államtitkár (Halász János, Debrecen alpolgármestere) leveheti a protokolláris terheket az államtitkári rangú „kisminiszterekről”, ők így a szakmai ügyekkel foglalkozhatnak. Konszolidáció – ezzel a szóval foglalható össze a Fidesz programja. Molnár Lajos, az SZDSZ miniszterének 2006-os színrelépése ugyanis alapjaiban rengette meg a magyar egészségügyet; alig maradt valami, amin az elmúlt négy év után ne kellene változtatni.
Az őszödi kitárulkozás után Gyurcsány Ferenc kormányfő számára mentőöv volt, hogy Molnár azt állította: az egészségügyből jelentős összegeket lehet kivonni, és közben modernizációs pályára állíthatják a már akkor is évtizedes technológiai lemaradással küzdő ágazatot. Megszüntettek 16 ezer gyógyító ágyat, vizitdíjat és ágydíjat vezettek be. A kórházakban pedig a 2005-ben ellátottak számánál a következő években csak öt százalékkal kevesebbet kezelhettek, s ha túllépték a határt, az e fölött megbetegedők ellátása után egy fillért sem kaptak. Emellett szétszedték volna az egységes egészségbiztosítást, és a biztosítótársaságok koncessziós jogait néhány százmilliárdért eladták volna, hasonlóan a rádió- és televízió frekvenciákhoz.
A következmények ismertek: várólisták, orvoselvándorlás, működésképtelen kis kórházcsonkok és csőd szélére sodródó kórházi „nagyüzemek”. Mindez elősegítette a nagypolitikai fordulatot: a Fideszre korábban sohasem szavazó emberek tömege először 2008-ban, a vizitdíj eltörléséről tartott népszavazáson támogatta a narancsos álláspontot, és vált tartósan jobboldali szavazóvá.
Időközben külföldön forradalmi átalakulás történt, amit leginkább a mobiltelefonok elterjedéséhez lehet hasonlítani. Az egészségügyben gyors, kíméletes „mobil” eljárások tömege jelent meg, ezekhez már nem kell kórházban feküdni. Az ellátás súlypontja a high-tech rendelőkbe és a „szalagszerűen végzett”, nehéz (ortopédiai, onkológiai) műtétre szakosodott szakkórházakba helyeződött át. Magyarországon mindez elmaradt – legtovább az egynapos sebészet elterjesztésében jutottunk, de évek óta ott sem történik előrelépés.
Ám még ezt a szintet is csak úgy sikerült tartani, hogy a – többnyire fideszes – megyei önkormányzatok 20 és 30 milliárd forint közötti összegeket öntöttek bele (hitelből) a rendszerbe. Gyors beavatkozásra van szükség, ezért – értesüléseink szerint – tárgyalások folynak arról, hogy az egészségügy még idén százmilliárd forint körüli többlethez jusson. Szó sincs azonban arról, hogy – a bankkonszolidációhoz hasonlóan – csak beleöntenék a pénzt a rendszerbe. Új, takarékosságra épülő érdekeltségi rendszert szeretnének kidolgozni, a pluszpénz nagyobb részét ezen keresztül juttatnák el a működtetőkhöz.
Megtakarításra még mindig van lehetőség. A kórházakat úgy kell elképzelni, hogy azok két nagy részből állnak – egy szállodából, illetve mindabból, ami a gyógyítást szolgálja. Ha drága (és kényelmetlen) „hotel” helyett a beteg a saját ágyában fekszik esténként, mert járóbetegként is el tudták látni, akkor az erre költendő pénz megmarad. Ám – és itt volt Molnár Lajos tévedése – a különbséget nem lehet elvonni, hanem a bérek növelésére kell fordítani.
Az ágazatot vezető államtitkár címének elnyerésére esélyes Szócska Miklós a Semmelweis Egyetem menedzserképző intézetének éléről érkezik. Szócska irányítási módszerét ismerve valószínűsíthető: sosem látott széles rétegeket vonnának be, hogy kitalálják, miként lehetne „feltőkésíteni” az egészségügy betegközeli szintjeit, modern technológiát, szakembereket és pénzt hozva a rendszerbe. (Orvosok százai, ezrei hétvégeken Angliában, Németországban ügyelnek, operálnak, távleleteznek, az ő tapasztalataikat is beépíthetik a hazai gyakorlatba.)
A Fidesz kétharmados többsége megkönnyíti azt a tervet, hogy a konszolidáció részeként növeljék az állami intézmények számát (vagyis az adósság rendezése fejében elkérnék a kórházak működtetési vagy tulajdonjogát az önkormányzatoktól), hogy brit mintára kiépülő nemzeti egészségügyi szolgálatot hozzanak létre. Döntés még nincs erről, de a pártban úgy vélik, mindez a lakosság szempontjából alapvető változást hozna, mert megerősítené a magyar egészségügy leggyengébb pontját, a szervezést. A szolgálat tervezné meg a gyógyulás menetét, a beteg kész forgatókönyvet kapna arról, hol, milyen segítséget kaphat a bajára.
Az új egészségügyi kormányzatnak abban a tudatban kell elfoglalnia hivatalát, hogy csodát várnak tőle, de az orvosok továbbra is elvándorolnak majd, mert a hazai béreket középtávon sem lehet az uniós átlaghoz igazítani. A hálapénz rendszere nem tűnik el, legfeljebb az új, modern ellátóhelyeken mérséklődik, a várólistákat pedig még Angliának is csak többéves „leoperálási” programmal sikerült felszámolnia.
AZ ÖRÖKSÉG
Évente 600 ezerrel kevesebb beteget lehet ellátni.
2005 óta 24 százalékkal nőtt az infláció, a gyógyításra költhető összeg viszont évi 353 milliárdról 325 milliárd forintra csökkent.
Sosem látott várólisták alakultak ki, tömegessé vált az egészségügyi dolgozók elvándorlása.
A pszichiátriai ellátás összeomlott, a krónikusbeteg-ellátás súlypontja a hajléktalanellátó intézményekbe helyeződött át.
A CSAPAT
Az oktatási, a kulturális, az egészségügyi és a szociális tárca összeolvadásából jön létre a munkaanyagokban Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak nevezett új csúcstárca. A csúcsminiszterjelölt, Réthelyi Miklós a Semmelweis Egyetem rendszerváltás utáni első rektora, az ország leghíresebb politikus-orvosdinasztiájának, a Szentágothai családnak a tagja. Emellett nemzetközi rangú anatómus. Államigazgatási tapasztalata két érintett korábbi minisztériumnál is van.
A humán csúcstárca leendő közigazgatási államtitkára, a minisztérium másik „nagy örege”, a már az Antall-kabinet idején is hasonló feladatokat ellátó 63 esztendős Jávor András. A Semmelweis Egyetem informatikai intézetét vezető orvos vezette a Népegészségügyi Programirodát 2001 és 2003 között .
Az egészségügyet államtitkárként Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem menedzserképző központjának igazgatója irányíthatja. A Harvard Egyetem John F. Kennedy kormányzati iskolájában mesterdiplomát szerző 50 éves orvos az intézetében az elmúlt évtizedben kiképzett középvezetői hálózatra támaszkodhat.
(forrás: Heti Válasz Online )

 

 A Föld Napja 2010
2010. 04. 24 - 15:14 

Nem akartam „fellármázni” kedves betegeimet, de hetek óta készültem a vasárnap reggel 08 óra 30 perckor sugárzott riportra, amelyet Kondor Katalin készített velem a lakásomon, az ECHO TV részére.
Téma: „Európa Atlantisza”
A film címe: NÉVJEGY – MÁSKÉPP

Adások:
április 25. vasárnap reggel 8 óra 30 perc – ECHO
április 25. vasárnap 20 óra – Vital
április 29. csütörtök 23 óra – ECHO
május 1-én szombat 13 óra – ECHO

http://www.echotv.hu/20100425_nevjegy_maskepp.html

__________________________________________________________________________________
Közben nem akarom elhanyagolni az egészségügyi javaslataimat sem:

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?
Ha feltesszük a kérdést, hogyan őrizhető meg az egészség, szinte mindenki rávágja, helyes táplálkozással, testmozgással, a káros szokások mellőzésével, és a stressz kiiktatásával. Ha ennyire tisztában vagyunk vele, vajon be is tartjuk ezeket? Ha mélyen magunkba tekintünk, a legtöbb esetben a válasz a nem…
A válasz az egészséges életmód kialakításán kívül az egészségügyi szűréseken való részvétel.
A szűrővizsgálatok célja a betegségek korai felismerése, és a kockázati tényezők feltérképezése.
Törődjünk egészségünkkel, legyünk tisztában annak értékével!
Fontos, hogy évente rendszeresen ellenőrizzük szervezetünk állapotát, még akkor is, ha panaszmentesek vagyunk.
Kinek ajánljuk a szűrővizsgálatokat?
Természetesen mindenkinek, aki egészségtudatos szemlélettel rendelkezik, aki tudja, hogy egészsége a legnagyobb érték!
Különösen ajánlottak a szűréseken való részvétel azoknak, akik az alábbi rizikófaktorokkal rendelkeznek:
- testsúlyfelesleg
- mozgásszegény életmód
- stresszes életvitel
- helytelen táplálkozás
- emelkedett laborértékek: magas vércukorszint, koleszterinszint stb.
- már meglévő betegségek (magasvérnyomás betegség, cukorbetegség stb.)
- bármilyen meglévő egészségügyi panasz (pl. puffadás, gyakori fejfájás, szédülés stb.)
- családi anamnézisben szereplő megbetegedések

Néhány tipp az egészségünkért!

1. Rendszeresen ellenőrizzük vérnyomásunkat, koleszterin szintünket!
Tudta-e, hogy a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterin és vércukor értékek együttesen, de külön-külön is komoly rizikófaktorai a szív-és érrendszeri megbetegedéseknek?
2. Mozogjunk!
A mozgás az egészség egyik alappillére! Jó hatással van a szív- és érrendszer állapotára, és segít a felgyülemlett stressz levezetésében, emellett segít az optimális testsúly elérésében is!
3. Tartózkodjunk a túlzott alkohol-fogyasztástól!
A tartós alkoholfogyasztás károsítja az ideg- és emésztőrendszert, tartós agykárosodást, fiziológiai és pszichikai függőséget okoz!
4. Szokjunk le a dohányzásról!
A dohányzás hatására szűkülnek az erek, csökken a vér oxigéntartalma, ami károsítja a sejtek működését, emellett ingerli a légutakat, és hatására a tüdőben jelentős mennyiségű kátrány rakódik le. A dohányzás bizonyítottan rákkeltő hatású!
5. Táplálkozzunk helyesen!
Kerüljük a zsírban gazdag ételeket, táplálkozásunk során részesítsük előnyben a friss alapanyag-forrásokat, zöldségeket és gyümölcsöket. A finomított pékáruk helyett válasszunk teljes kiőrlésű termékeket, és kerüljük a túlzott só bevitelét.
6. Fogyasszunk elegendő mennyiségű vizet!
Ne feledje, a napi ajánlott folyadékbevitel 2-3 liter. Azonban nem mindegy, mit iszunk! Kerüljük a cukrozott, szénsavas üdítőitalokat, helyettük fogyasszunk szénsavmentes ásványvizet, teát, préselt vagy frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket.
7. Szakítsunk időt az alvásra, és a pihenésre!
A szervezetünk alvás közben regenerálódik, törekedjünk a napi 6-8 óra alvásra.
8. Figyeljünk a stresszre!
Alkalmazzunk stressz-csökkentő módszereket (relaxáció, jóga, rendszeres testmozgás), amennyiben szükséges, kérjünk szakorvosi segítséget!
9. Változtassunk életmódunkon!
10. Ismerjük meg kockázati tényezőinket, és cselekedjünk! Az életmód változtatása összetett program, a test és lélek felől egyaránt érdemes megközelíteni. Az előbbi megközelítése a rendszeres mozgás, egészséges étkezés, a rizikófaktorok csökkentése, míg utóbbié az önismeret, a kikapcsolódás és a különböző relaxációs technikák elsajátítása!
http://www.dimenzio.net/egeszsegkozpont-tartalom.php?ID=142&m=4


 

 Húsvét 2010
2010. 04. 05 - 09:16 


A rendelési idő változatlan, de a sok új beteg bejelentkezése miatt – tájékoztatás céljából – újból közreadjuk:
DR. MEGYESI EDINA – 2009. DECEMBER 01-TŐL – FŐÁLLÁSBAN DOLGOZIK A MÓCZÁR PRAXISBAN

RENDELÉS IDŐ:
DR. MÓCZÁR ISTVÁN ÜGYVEZETŐ ÜZEM- ÉS HÁZIORVOSTAN SZAKORVOS;
HÉTFŐ: 8 – 12 ÓRÁIG, 12 – 14 óráig – az egész város területén – ügyeletet tartunk!
KEDD: 14 – 18 ÓRÁG

DR. MEGYESI EDINA HÁZIORVOSTAN SZAKORVOSJELÖLT;
SZERDA: 8 – 12 ÓRÁIG
CSÜTÖRTÖK: 14 – 18 ÓRÁIG
PÉNTEK: VÁLTOZÓ

Rendelő elérhetősége továbbra 29-326-957 (csak rendelési időben!)

Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk a Dr. Móczár és Tsa Háziorvos Bt dolgozói:

Dr. Móczár Katalin háziorvos
Dr. Móczár István háziorvos, üzemorvos
Dr. Megyesi Edina háziorvos
Pető Jánosné, Irénke ápolónő
Kozma Andrea, Andi írnoknő

 

 Kommentár nélkül
2010. 03. 15 - 19:37 

Mint ismeretes, a háziorvosi szervezetek követelésére a kormány visszaállította a kártyapénzt, az ehhez szükséges fedezetet az orvosok munkájának minőségmérésre szánt kétmilliárd forintból hasították ki. Kérdés, hogy mennyi pénz marad az indikátorrendszer júliusi bevezetésére, sőt felvetődik az is, hogy a csökkentett összegből egyáltalán van-e értelme a differenciálásnak?
Dr. Kőrösi László, az OEP főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy az eredetileg fejlesztési célú kétmilliárd forintos előirányzatból 1,7 milliárd forint bekerült a normál háziorvosi finanszírozási rendszerbe, így 300 millió forint maradt az indikátor alapú finanszírozás bevezetésére. Ennek a felhasználása vélhetően 2010 októberétől indul, így három hónapra havi szinten 100 millió forint fordítható erre az új típusú rendszerre. Igaz, tette hozzá, hogy ez az összeg alacsonyabb a kívánatos szintnél, de véleménye szerint mindenképpen érdemes elindítani a rendszert, mert később esetleg növelhető az indikátor alapon történő kifizetés mértéke. A jelenlegi előirányzat alapján egy praxis maximálisan 50 ezer forint körüli összeget kaphat. A rendszer teljes mértékben kész, akár már holnap lehetne ez alapján kifizetéseket teljesíteni. Mód van ugyanakkor a folyamatos alakítására, fejlesztésre, így a 12 jelenlegi indikátor sem „kőbe vésett" mutató, tette hozzá dr. Kőrösi László.

Többek előtt ismert, hogy a jelenleg érvényes 12 indikátor a háziorvosok szűrési tevékenységét, a koleszterinvizsgálatot, a mammográfiás szűrésre ösztönzést, a maga vérnyomás gondozását, a 65 év felettiek influenza elleni oltását, a szívinfarktus utáni gondozást, diabétesz gondozást, a stroke előfordulását (magas vérnyomás leggyakoribb szövődménye) méri.
Az OEP teszt üzemmódban több mint fél éve pontozza a praxisokat, ennek eredményről januárban kapták meg az orvosok az első értékelést, amely csak tájékoztató jellegű, így nem érinti a praxisok finanszírozását. Júliustól azonban élesben fog működni, forintokban mérhető hatása pedig októberben fog megmutatkozni.
Az új minőségmérő rendszer nem jelent adminisztrációs többletmunkát, ugyanis az OEP a praxisok havi jelentései alapján gyűjti a szükséges adatokat az értékeléshez, ám az orvosoknak nem árt odafigyelniük, hogyan kódolják, jelentik tevékenységüket.
Forrás: Weborvos

 

 Egyszer a télnek is vége lesz:-)
2010. 02. 13 - 14:41 

A hosszú tél, vitaminhiány, monotónia, anyagi gondok, bizonytalanság és még sok minden más hozzájárulhat a stressz és a depresszió kialakulásához. Csokorba szedtem 10 egyéni módszert, amely segít kezelni a szorongást. Nem feltétlen gyógyszerekkel lehet megoldani bajainkat. A sorsunk a mi kezünkben van! Egyszer a télnek is vége lesz!
1. Tegye, amit szeret!
Emlékezzen vissza, miért szerette és választotta azt a munkát, amelyet most végez. Ha még mindig szereti, érezze magát szerencsésnek és álljon vissza a régi pozitív beállítottságára. Amennyiben már nem túl lelkes, próbálja újraéleszteni a régi elhivatottságát. Ha a próbálkozás után is szenved a munkájától, vegye sorba, mivel foglalkozna szívesen, hiszen az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan munkát végezzen, amit nem szeret.
2. Irányítsa a gondolatait!
Mindenkivel előfordul néha, hogy őrült gondolatok cikáznak a fejében. Különösen akkor vagyunk erre hajlamosak, amikor valamiről nincs elég információnk és elkezdünk elméleteket gyártani. Ezek az elméletek pedig leginkább negatívak, és kifejezetten ellenünk irányulnak. A jó hír, hogy meg lehet tanulni a gondolatok pozitív irányba terelését, ez pedig a stresszt is jóval kezelhetőbbé teszi.
3. Építsen fel egy belső kört!
Üljön le és gondolja végig, kik azok, akik feltétel nélkül szeretik Önt, akik a végsőkig is elmennének Önért. Kezdje el még jobban ápolni ezeket a kapcsolatait. Építsen fel egy olyan belső kört, amelybe csak azok tartoznak, akik érdek nélkül foglalkoznak Önnel, és akik a legjobbat akarják Önnek. Mindennap legalább egyikükkel lépjen kapcsolatba.
4. Ügyeljen az egészségére!
Mindenki tudja, hogy az egészségesebb, kiegyensúlyozottabb étkezés és egy kis mozgás óriási különbséget jelenthet a közérzet szempontjából. Nem kell itt hatalmas változásokra gondolni, nem szükséges szélsőségesen megváltoztatni az életstílusunkat, de ha mindenben csak egy kicsit elmozdulunk az egészség felé, már tettünk valamit magunkért.
5. Mindennap csendesedjen el néhány percre!
Könnyen elképzelhető, hogy Önnek is akkor jönnek a legjobb ötletei, amikor kipihent és nyugodt. Valószínű azonban az is, hogy ilyen alkalom csak ritkán adódik, hiszen hajlamos mindig nyugtalankodni azon dolgok miatt, amelyeket még „mindenképpen meg kell oldania". Ajánlatos lenne rendszeresen időt szakítani a relaxálásra – akár csak néhány percig.
6. Használja a kreatív képzeletét!
Az elménk igazán csodálatos dolgokra képes. Higgyen benne, hogy képes jó döntéseket hozni és kreatívan megoldani a problémákat. Sokkal több ötletesség lakozik Önben, mint gondolná.
7. Tegyen rendet!
Valóban szüksége van arra a rengeteg holmira, amivel körbeveszi magát? Ha rend és tisztaság veszi körül, már csökkentett valamit a napi stressz-szintjén. A módszer egyszerű: ha vesz valami újat, szabaduljon meg valami régitől!
8. Tartsa harmóniában a lelkét!
Ez természetesen mindenkinél mást jelenthet. Ha Önnél az ima jelenti az utat a felsőbb hatalomhoz, imádkozzon, ha spirituális könyvek olvasgatásával szakad el a mindennapoktól tegye azt, vagy éppen meditáljon. A lényeg, hogy rendszeresen szakítson időt a lelke karbantartására is.
9. Mondjon köszönetet!
Úgy tűnik, hajlamosak vagyunk arra fókuszálni, ami hiányzik, vagy ami rossz az életünkben, ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, ami jó, amink van. Próbálja kialakítani azt a szokást, hogy a nap végén legalább három dologért köszönetet mond, így a fókusz lassan a pozitívumokra kerül.
10. Fogadja el, ami van.
Meg kell értenünk, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan elterveztük. Ha mindig azt várjuk az élettől, hogy sorban és kiszámíthatóan megvalósuljanak a terveink, hamarosan csalódni fogunk. Amennyiben a nyafogást és a panaszkodást választjuk, csak a szenvedéseinket hosszabbítjuk meg. Ami elé állít minket az élet, azon nem változtathatunk, de a hozzáállásunkon igen.
Forrás: Oxygen Medical – WEBMOCZAR

 

 Helyettesítés
2010. 01. 11 - 21:39 

Dr. Megyesi Edina 2010. január 13-án, szerdán és 14-én, csütörtökön szabadságon van. Rendel dr. Móczár István.
15-én, pénteken a rendelés szünetel, helyettesítő orvosok egész nap dr. Simon József és Papp László.

 

[1] |  [2] |  [3] |  [4] |  [5] |  [6] |  [7] |  [8] |  [9] |  [10] |  [11] |  [12] |  [13] |  [14] |  [15] |  [16] |  [17] |