Feliratkozás hírlevélre:

   
 

2014. 12. 31.
BÚÉK 2015

...

[tovább]

2014. 12. 25.
Karácsony 2014

Minden kedves ismerősömnek, barátomnak, akik üzemorvosi ügyben, kapcsolatban állnak velem Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok, Dr. Móczár István és Tsa Kft...

[tovább]

2014. 12. 13.
Mészáros Judit ápoló

1998-tól 2005-ig a Szent Rókus intenzív, és aneszteziológiai osztályán, mint aneszteziológus nővér. 2005-től a Szent Rókus kórház rendelőben bőrgyógyászaton, gyermek pszichiátria, neurológia, pszich...

[tovább]

2014. 11. 30.
Tájékoztatás a rendelésről

Tájékoztatjuk Tisztelt Betegeinket, hogy a Központi Orvosi Rendelőben, 2014. december 01-től ismét a Rákóczi út 7. sz. alatt rendelünk! A rendelés a szokásos időben történik. Megköszönjük betegeink ...

[tovább]

2014. 10. 15.
40 éve a maglódi praxisban

https://www.facebook.com/istvan.moczar/media_set?set=a.762502643815240.1073741861.100001665339620&type=1...

[tovább]

 


 

 BT-ből KFT-be!
2011. 04. 24 - 08:46 

Tisztelt Betegeim!
Az április hónap meglehetősen mozgalmas volt a cégem számára. Remélem, hogy betegeim ebből nem sokat vettek észre. A Móczár Bt átalakult Kft-évé. Gyakorlatilag csak a Cég neve változott meg, a telephely, székhely címei változatlanok maradtak, így a rendelési idő a helyettes orvossal (dr. Megyesi Edina) is maradt. A portálon a cég régi nevét még nem javítottuk ki, de hamarosan az új név lesz látható, köszönhetően a rendszergazdámnak. A vállalkozás továbbiakban saját vezetésem alatt történik: DR.MÓCZÁR.ISTVÁN ÉS TSA HÁZIORVOSI KFT néven. Erre azért volt szükségem, mert, lányomtól, Dr. Móczár Katalintól visszavettem a praxis irányítását elfoglaltsága miatt. Bizonyos esetekben, a helyettesítésekben továbbra is számíthatunk munkájára!
2011. májusában, – egy pénteki napon – ingyenes szűrővizsgálatot tartunk, de annak időpontjáról és a szűrések megnevezéséről később kapnak értesítést.
Mindenkinek KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET kívánok azt remélve, hogy az idő továbbra is ilyen szép és verőfényes marad.
Üdvözlettel: dr. Móczár István

 

 Levél dr. Visegrádi Ferenc orvostól
2011. 03. 26 - 07:09 

Vádirat, avagy egy orvos nyílt levele.
A nyílt levelet a szerző a MOSZ honlapján (Magyar Orvosok Szövetsége) közölte először, tájékoztatása szerint több orvos kollégájával írta. A levelet eljuttatták a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és több képviselőhöz is.
Szerkesztőségünk az alábbiakban közli dr. Visegrádi Ferenc nyílt levelét:
Vádirat a rendszerváltás utáni kormányok egészségpolitikája ellen
Tisztelt Nép!
Alulírott, dr. Visegrádi Ferenc háziorvos felteszem a kérdést: társaimmal valóban új hazát kell keresnünk, hogy tisztességes orvosi munkát végezhessünk? Három szakvizsgás, erőm és tudásom teljében lévő orvos vagyok. Jelenleg Budapesten dolgozom. A "kádári" korszak óta kérjük, követeljük az eü. dolgozókkal együtt a tisztességes bért. Vádolom az eddigi kormányokat, hogy a kampányolás után folyamatosan becsaptak bennünket. Az eü.dolgozó lelkiismeretes, becsületes, humánus, nem lázongó. De egyszer minden türelem véget ér. Évtizedek óta az az érzésem, hogy vagy a kormány van félretájékoztatva, vagy ami nagyobb baj, nem akar tenni semmit. A frontvonalon dolgozókat beáldozzák. Sajnos ebben a Kamara is segít. Tehetetlenségét hangsúlyozva nem áll az élvonalba.
A saját példámat illusztrálom. Mivel a főállásból sosem lehetett megélni, a munka után éjszakai és hétvégi ügyeleteket vállalok, folyamatosan, immár 30 éve átlag kétnaponta. Korábban kórházi munka mellett (ahol nem volt ritka a 48-72 órás ügyelet sem), most a háziorvosi rendelés előtt, illetve után végzem.
Ezt - kevés kivételtől eltekintve – nem csinálják utánunk a kezdő orvos kollégák! Nem vállalják a végkimerülést, a korai szívhalált, családjuk tönkremenetelét. Érthető, hiszen ártani sem akarnak a betegnek a kimerültséggel együtt járó agresszivitással, figyelmetlenséggel, esetleg műhibával. Az én korosztályom sokáig kivárt. Az éhbérrel már rég visszafizettük a tanulópénzt, busásan. Szakvizsgáimat magam szponzoráltam. Nekem tartoznak, egy élettel.
Az Unióban tisztességes bér mellett korlátozva (maximálva) van az orvosi munkaidő. Több helyen már felismerték, hogy a pihent, kiegyensúlyozott, a munkahelyek között kényszerből nem szaladgáló orvos hatékonyabb! Költséghatékony. Van idő a beteg türelmes kikérdezésére, betegsége megbeszélésére. Kevesebb kórházi-szakrendelői küldözgetéssel (mivel részletesen vizsgál és ezzel kiszűri a diagnózist) újfent költséghatékony. Hazánkban a beteg (a hosszas várakozástatással is megfárasztva) laikussága miatt nem tudja, hogy jól vagy rosszul vizsgált az orvosa. Sok betegnek a gyors orvos a jó orvos. Pedig az életmentést leszámítva a mai beteghez idő és türelem kell. Már most észrevehető, hogy az orvoshiány a beteg és hozzátartozók agresszivitását is előhozza, növeli.
A háziorvosi rendszer jelentős része kényszervállalkozás. Jövedelmünket megszabott feltételekkel az Államkincstártól kapjuk.
Havonta átlagfejpénzt kapunk, életkortól függően, de függetlenül a megjelenés számától, ellátás súlyosságától. (Fiatal: 160Ft/hó, idős 240-260Ft/hó. Ez kb. fél liter benzin ára.)
Az adók, a nővér és a fenntartási költségek kifizetése után megállapítjuk (minimál) bérünket. Tulajdonképpen szépen visszafizetjük a pénzt. De mitől vagyunk vállalkozók? Homályos ügyletekért? A megélhetéshez szükséges ügyeleti túlmunkáért? Melynek nagy részét elviszi az iparűzési adó? Melyet az orvosoknál már rég el kellett volna törölni!!! Megjegyzem, az Adóhivatal oly pénzéhes, hogy értesítés nélkül nagy összegű iparűzési adót ráterhelt a számlámra. Ezzel a praxis azonnali fizetésképtelenségét is okozta. Ezentúl már ügyelni sem érdemes. A körzetek eladhatatlanok, a tisztességes nyugdíjba vonulás csak frázis. Többnyire az idős orvos megunja a hirdetést, a praxis visszaszáll az önkormányzatra, melyet szétosztván tovább nő a tömegnyomor a rendelőben.
De ha felhagyunk a másod- és harmad állásokkal (azon kívül, hogy éhen halunk), azonnal láthatóvá válik a még nagyobb orvoshiány.
Napi gond a számlák kifizetése. A kötelező szinten tartó tanfolyamokra szakvizsgánkénti 42.000 Ft befizetése komoly fejtörést okoz. Ha nem lennének gyógyszercégek, akik segítenek a továbbképzésben, már korábban bedobtuk volna a törölközőt.
Az állandó (pihenés nélküli) munka felőrli az embert. Bár én még egészséges vagyok (sosem voltam betegállományban), nem mindenki ilyen szerencsés. Orvosi szempontból tudjuk, hogy az éjszakai munka a kimerültség és figyelmetlenség mellett rákkeltő hatású is!!! Kíváncsi lennék az ilyen irányú próbaperekre! Sok nyugdíjas kolléga dolgozik a fennmaradásért. Egyik barátom az ügyelet után halt meg. Van olyan háziorvos, akinek a falu dobta össze a pénzt, hogy nyugdíjban boldogulhasson.
Paradoxon, de nekünk kellene példát mutatnunk, hogyan kell élni, étkezni, pihenni, sportolni.
Vádolom a kormányokat, hogy önmagunk kizsákmányolására kényszerítenek, előszeretettel emlegetik a betegekkel együtt a hippokrateszi esküt. Nincs benne az, hogy az orvosnak tönkre kell tennie magát, de az sincs benne, hogy ennek elkerülésére hálapénzt kell (!!!) elfogadnia. A jelen helyzet fenntartása a hálapénzrendszer és a korrupció intézményesített támogatását is jelenti. Patópálosan, ami jellemző a magyar politikára : „Ej, ráérünk arra még”.
„Kapuőr” szerepünk van az egészségügyben, mégis a több szakvizsgás orvosok nem rendelkeznek jogkörökkel (szakmailag indokolt gyógyszerek, segédeszközök felírásához javaslatért az ugyanolyan szakvizsgával rendelkező kollégához kell irányítani a beteget). Akkor minek a szakonkénti továbbképzés? Hacsak arra nem, hogy felkészülten hagyjuk itt ezt az áldatlan helyzetet.
Bűnös gondatlanság, ami az egészségügyben történik. Munkánk alanya a megismételhetetlen, élő, kiszolgáltatott és érző beteg ember.
Nekünk naponta kell szembenézni a munkanélküliek növekvő egészségi, pszichés problémáival. Az állásvesztéstől félve még meg sem gyógyult, de már dolgozik a beteg. Vagy el sem megy táppénzre a tüdőgyulladással stb. A rendszerváltás óta sérül a gyógyulási időhöz való jog!!!
Az emberiség nagy vívmánya, hogy a halálos járványokat védőoltással elkerülhettük. 1980 óta nincs himlőoltás, mivel tartósan járványmentes lett addigra a Föld. Az oltásnak komoly százalékban (sokszor halálos) súlyos mellékhatása volt. A cél szentesíti az eszközt, ha kell karhatalommal is, de az oltás kötelező volt. Megdöbbentő volt látni, ami a H1N1 oltás körül zajlott! Felelős emberek nyilatkozata egy VILÁGJÁRVÁNY-ban: Aki akarja, beoltjuk, de felelősséget nem vállalunk. Ez katasztrófa. Ezzel lejáratták a védőoltásokba vetett bizalmat is. Az, hogy ehhez még a politika is besegített, volt a hab a tortán.
Ebben a közhangulatban volt várandós a leányom. Beoltsam-e? A nőgyógyász ellenezte. Én vettem a fáradságot, és utánanéztem a világhálón (országról országra követtem a fertőzés alakulását). Kiderült, hogy a terhes 8-10 szer rosszabb immunrendszere miatt veszélyeztetett. Sajnos a Nőgyógyász Szakmai Kollégium későn kapcsolt. Amikor már több beteg lett. A Fidesz elnöke példamutató beoltásakor megtört a jég. Már nem csak az MSZP-re szavazókat oltottunk.
Más: Vádolom az előző kormány pénzügyi és gazdasági szakembereit, hogy nem vették időben észre a svájci frank csapdáját. Az embernek az az érzése, hogy tudatosan „beetették” a népet! Levitték 180 Ft-ról 150 Ft-ra. Már ennél fel kellett volna tűnni, hogy valami nincs rendben. Ellenkezőleg! Hirdették, propagálták, rábeszéltek. A jelenlegi 210 Ft körüli emelkedés már a tisztességtelen haszon fogalmát is kimeríti. A kormánynak azonnal be kellett volna avatkozni, a belső piac fizetőképességének megtartása miatt is. A 150 Ft körüli értéken felvett hitelek nagy része rögtön bedőlt. A 180 Ft körüli felvett hitelesek most járják végüket. Tartalékuk elfogyott. Országos a munkanélküliség. A hitelesek mindent a lakásuk hitelébe adnak, így ez a réteg eltűnt a fogyasztói oldalról. Orvosi szempontból is már látható a változás: pszichés állapotrosszabbodás, öngyilkossági tendenciák.
Megjegyzés: Még ellenzéki szerepben elhangzott egyes Fidesz képviselők szájából: mivel ők is svájci hitelesek, segíteni fognak. Nos, eltelt egy év...
Az előző kormány bukásához nagymértékben hozzájárult a vizitdíj körül kialakult vita. Az orvosok elsősorban azért voltak ellene, mert nem így akarták bérüket rendezni. A Népszavazással így a Fideszt erősítettük. Elvártuk volna, hogy hatalomra jutásukkal rendezik ezt az össztársadalmi problémát. Mégpedig azonnali, jelentős az egész egészségügyet átfogó béremeléssel! A béremelés fedezete: a multik, a bankrendszer további megadóztatása a nép egészségének védelme és megőrzése érdekében. A vállalkozók nagyobb egészségügyi hozzájárulása, mivel a jelen vadkapitalizmus felőrli a nép egészségét.
Vannak még ötletek. De mire pénz lesz, nem lesz egészségügyi dolgozó. Az orvos szakmai és személyi image kialakítása évtizedes folyamat. Nem lehet bárkit átképezni orvossá, de senki sem születik éjszakát jól tűrő, másnap tiszta fejjel gondolkozó orvosnak, nővérnek, mentőgépkocsi vezetőnek.
Hosszú évek alatt lehet alkalmassá válni. Ezért vagyunk mi különlegesek. Mitőlünk többet várnak el. Az orvosi fizetésnek a parlamenti képviselők szintje felett kell lenni! Vészhelyzet van! Megoldása minden programot megelőz!
Nem siránkozunk, már nem kérünk, nem is követelünk. Az erőszak nem a mi fegyverünk. Az egészségügyi dolgozó életfelfogása szerint is optimista. Alapvető természetünk vidám. De a társadalomban mindig voltak törekvésünknek ellenzői is. Viszont akik ma pillanatnyilag egészségesek, holnap egy mentőorvos gyorsaságáért minden vagyonukat odaadnák. Magukért, szeretteikért.
Az egészség pillanatnyi érték csak. Munkám során naponta látom: a beteg ember pillanatok alatt önző lesz: csak ő, csak ő, de gyorsan. Ezt sose feledje el az, aki ellenünk tesz, nyilatkozik.
Amennyiben semmilyen pozitív eredmény (gyorsan) nincs, társaimmal elindulunk. Lelkifurdalás nélkül. Egy orvos világpolgár.
Az eskühöz híven, feladatunk: életünk, egészségünk megőrzése mellett MINÉL TÖBB BETEG, MINÉL JOBB ELLÁTÁSA. Ez a humanitárius feladatunk. Ha ebben akadályoznak (és akadályoznak) és ez csak külföldön oldható meg, hát ott lesz a megoldás. Jelszavunk: TALPRA, MAGYAR ORVOS!
Tisztelettel:
Dr. Visegrádi Ferenc
2011-03-21 06:50
Forrás: MOSZ

 

 Jogosítvány hosszabbítás 2011
2011. 01. 20 - 13:13 

Szigorítottak a jogosítványhoz kapcsolódó egészségügyi vizsgálatokon. A háziorvoshoz gyakran az utolsó pillanatban mennek az autósok, ez az általánosabb. Pedig már előfordulhat, hogy ez késő. A krónikus betegségben szenvedő autóvezetőkre év eleje óta vonatkozik a szigorítás, a döntés már a szakorvos kezében van. Dr. Komáromi Zoltán, háziorvos az RTL Híradójának azt mondta, általában megmutatja a rendeletet a betegeknek, hogy lássák, erre formailag is szükség van, majd ad nekik egy beutalót és kér előjegyzést. A határidő ilyenkor 2-3 héttel is csúszhat, mert a szakrendelésekre az előjegyzés 2-3-4 hét, sőt van ahol másfél hónap.
Eszerint mostantól várakozással is számolni kell. Az orvosok szerint az érintett szív- és érrendszeri, idegrendszeri vagy vércukor problémákkal küzdőket amúgy is rendszeresen vizsgálják. Dr. Hámori Zsolt, háziorvos ezt felesleges adminisztrációra tartja, mivel szerinte ezek a betegek rendszeresen járnak a háziorvosukhoz gyógyszert íratni, másrészt szakorvosi vizsgálat szükséges bizonyos gyógyszerek felírásához. Vagyis ez egy olyan megterhelés a pácienseknek és az orvosoknak is, aminek nem látja értelmét. Ráadásul, ha csak a jogosítvány miatt megy valaki szakvizsgálatra, fizetnie kell, ha kontrollra küldik, akkor nem.
Az autóklub szakértője szerint minden hasonló szigorítás a közlekedés biztonságát segíti. De szerinte a látásvizsgálatot kellene szigorítani mindenkinél. A rendőrség adatai szerint egyébként az elmúlt 5 évben sosem haladta meg a 100-at a rosszullét miatt okozott balesetek száma. A legtöbb ilyen baleset, 2008-ban történt, összesen 98.
Célszerű tehát, főleg idősebb betegeknek nem az utolsó pillanatra hagyni a jogosítvány meghosszabbítását, hanem a szükséges vizsgálatokat: vérnyomás ellenőrzés, szemészeti vizsgálat, labor, EKG. Ezeket a vizsgálatokat a háziorvos is el tudja végezni a rendelőjében.

 

 BUEK 2011
2011. 01. 02 - 15:19 

2011-ben az első hét rendelése:
Január 03, Hétfő: 07–14, Móczár
Január 04, Kedd: 14–18, Móczár
Január 05, Szerda: 08–12, Edina doktornő
Január 06, Csütörtök: 14–18, Edina doktornő
Január 07, Péntek: (dr. Papp – dr. Simon telefonok: 326-955 vagy 325-128)

MINDEN KEDVES BETEGÜNKNEK BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK, DR. MÓCZÁR ÉS TSA HÁZIORVOS BT DOLGOZÓI!

 

 Ünnepi rendelés
2010. 12. 21 - 10:58 

Tisztelt Betegeim!

Karácsony előtt és a két ünnep között a rendelést folyamatosan biztosítjuk. Üzemorvosi rendelés is folyamatos a feltüntetett időpontokban.
Gyakran felmerül a kérdés, hogy dr. Megyesi Edina doktornőt „választó betegek” mehetnek-e dr. Móczár István rendelésére? Nos, mivel egy praxisról van szó, bárki látogathatja a másik orvos rendelését.
Ünnepi rendelések a praxisunkban:
2010. VÉGE
December 20-án, Hétfő: 07–14 hétfő, Móczár
December 21-én, Kedd: 14–18 kedd, Móczár
December 22-én, Szerda: 08–12, Edina doktornő
December 23-án, Csütörtök 14–18, Edina doktornő
December 24–25–26, Péntek–Szombat–Vasárnap: KARÁCSONY! Központi ügyelet Gyömrő: 29-332-233
Két ünnep között:
December 27, Hétfő: 07–14 hétfő Móczár
December 28, Kedd: 14–18 kedd, Móczár
December 29, Szerda: 08–12 szerda, Edina doktornő
December 30, Csütörtök: 14–18, Edina doktornő
December 31, Péntek: 07–13 szilveszter napja – Móczár
Szombat–Vasárnap ÚJÉV! Központi ügyelet Gyömrő: 29-332-233
2011-ben
Január 03, Hétfő: 07–14, Móczár
Január 04, Kedd: 14–18, Móczár
Január 05, Szerda: 08–12, Edina doktornő
Január 06, Csütörtök: 14–18, Edina doktornő
Január 07, Péntek: (dr. Simon–dr. Papp. telefonok: 326-955 vagy 325-128)

MINDEN KEDVES BETEGÜNKNEK KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK, DR. MÓCZÁR ÉS TSA HÁZIORVOS BT DOLGOZÓI!

Dr. Móczár István

 

 Móczár szabadsága
2010. 11. 29 - 07:18 

Értesítem Betegeimet, hogy 2010. november 29-től – 2010. december 03-ig (péntek délután) szabadságon vagyok!
Helyettesít dr. Megyesi Edina háziorvos a rendelési időmben.
Egyben gratulálok dr. Megyesi Edina doktornőnek az eredményes háziorvostan szakvizsgához (kiválóan megfelelt).
Rendelő telefonja: 29-326-957 (csak a rendelés ideje alatt működik)
Dr. Móczár István

 

 Lélek – Mag bemutatkozás
2010. 11. 21 - 20:56 Lélek – Mag
Pszichológiai és Filozófiai Központ rendelői:
Maglód, Kossuth L. u. 2-4. I. em.
Budapest V., Párizsi u. 4.
Budapest XXIII., Köves út 108.
Honlap: www.lelek-mag.5mp.eu
Internet:lelekmag@gmail.com
Telefonok: 06 20 357 0676 - 06 20 390 9594
BEMUTATKOZÁS:
Rendelésünkön felnőtt- és gyermek pszichológiai segítséget, valamint alternatív terápiás megsegítést is igénybe vehet a lelki problémák széles körében, Budapesten két helyen és Maglódon:
Szorongásos zavarok, párkapcsolati és egyéb krízisek, gyermeknevelési nehézségek, tanulási-, magatartási problémák, önmegvalósítási kérdések, egzisztenciális problémák, időskori pszichológiai és mentális zavarok, önismereti folyamatok, szenvedély-betegségek, spirituális krízis esetén tudunk segíteni.
Rendelési időnk rugalmas, az egyéni szükséglet és a szakember szabad kapacitását összehangolva alakul, ezért minden kliensünket megkérjük az előzetes telefonos időpont egyeztetésre. Szolgáltatásainkat bárki igénybe veheti, kiskorúak esetén szülői (törvényes képviselő) beleegyezése szükséges a kezeléshez.
Fekvő vagy mozgásában korlátozottakat igény szerint az otthonában is fel tudjuk keresni!
Pszichológiai tanácsadás
Kinek van szüksége pszichológusra? Elsősorban annak, aki úgy érzi, hogy lelki folyamatai jelentősen befolyásolják szellemi/fizikai teljesítőképességét, munkájában zavarják, emberi kapcsolataiban korlátozzák, akadályozzák. Gyermekeknél ez a tanulást, a magatartást, vagy a kapcsolatok zavarát, nehézségét érinti.
Mi történik a pszichológusnál?
Terápiás, feltáró jellegű, irányított beszélgetés, melyben a pszichológus sokat kérdez, de az is lehet, hogy hallgat. A terápia mélyebb szakaszaiban előfordul, hogy álmokat elemzünk együtt, tánc- vagy művészetterápiás foglalkozást tartunk, és Ön relaxációt tanul. Gyermekeknél a beszélgetés kevesebb ideig tart, a többi időt játékterápiás foglalkozások teszik ki. Akár gyermek, akár felnőtt jár hozzánk, a páciens lelki igényeinek, és a lelki folyamatok változásának megfelelően haladunk.
Meddig tart a terápia?
Hetente 1-2 alkalommal, alkalmanként 45 percesek a foglalkozások. A probléma jellegétől, és a páciens egyéni pszichés gyorsaságától, valamint a motivációjától is nagyban függ. Jellemzően 6-12 hónap, de lehet kevesebb és több is.
Filozófiai tanácsadás
A filozófiai praxis (tanácsadás) modern fogalma Gerd B. Achenbach német filozófus nevéhez fűződik. Ő nyitotta meg az első hivatalos filozófiai praxist Németországban, hazánkban a Lélek- Mag Központ vezeti be a gyakorlatban. Ezt a módszert filozófus végzi, lényege az újragondolás, újraértelmezés. A mentális és pszichológia diszfunkciók hátterében gyakran kognitív problémák állnak. A filozófiai tanácsadó feladata, hogy számos filozófiai kérdést - melyek az emberi élet központi kérdései - gyakorlati feladatokkal, személyes példákkal megértessen, a páciens saját életében újragondoltasson. Ez az eszköz a gyakorlatban a gondolkodás gondozásaként jelenik meg. Ezzel segíthet a depressziós, szorongó, létbizonytalanságot átélő pácienseken is - és nem mellesleg különleges élmény minden találkozás. A „terápia” jelenleg csak egyéni (tehát nem csoportos) formában működik. Erre a szolgáltatásra olyanok is jelentkezhetnek, akik mindenféle megbélyegzés és elköteleződés veszélye nélkül, a nyugati bölcselet értelem-összefüggésében, szellemi szükségleteik, értelemkeresésük és életvezetésük mikéntjére válaszokat keresnek.
Önismereti társasjáték
Spirituális önismereti társasjátékunkat néhány évvel ezelőtt fejlesztettük ki az ezoterikusan fejlődő, vagy abban éppen elakadt (spirituális krízisben levő) klienseink számára. A játék valójában nagyon is komoly önismereti út. Kiscsoportos formában ajánlott, általában 4-5 fővel, de módszertanilag egyszerre több kiscsoport is tud dolgozni a képzett pszichológus-terapeuta segítségével. A játékmezők az összes életterünket jelképezik, az azon fellelhető megtanulandó feladatokkal, lelki útvesztőkkel. Izgalmas, tartalmas és különleges módja az önismeretnek. A játék a Drishana-módszer egyik eszköze.
Programok, tanfolyamok
 Pszichodinamikai-rajzteszt elemző tanfolyam (gyermekrajz elemzés).
 Önismereti társasjáték (saját fejlesztésű).
 Identity személyiségfejlesztő társas-játék pszichológus vezetésével.
 Gyász- veszteség-feldolgozás.
KERESSEN FEL MINKET, SZERETETTEL VÁRJUK ÖNT!
Lélek – Mag
Pszichológiai és Filozófiai Központ rendelései:
Maglód, Kossuth L. u. 2-4. I. em.
Budapest V., Párizsi u. 4.
Budapest XXIII., Köves út 108.
Bejelentkezés:
Sveiczer Szilvia Sveiczer Albert
Pszichológus Filozófiai tanácsadó
06 20 357 0676 06 20 390 9594
Internet: www.lelek-mag.5mp.eu
e-mail: lelekmag@gmail.com

 

 Nyak–váll fájdalom
2010. 11. 14 - 19:22 

Mennyi mindent elárul az ember belső lényéről, harmóniájáról vagy éppen zaklatottságáról a testtartása! Ennek érdekes bizonyítéka a magyar nyelvben a tartás szó használata a lelki erő jellemzésére is. „Behúzott nyakkal” menekülünk, „kihúzott nyakkal, felszegett fejjel” küzdünk, szembeszállunk.
A csodálatos emberi test egyik legérdekesebb területe a gerinc nyaki szakasza. Ennek a hét csigolyából álló területnek rendkívül fontos feladatai vannak: össze kell kapcsolnia a három dimenzióban mozgó fejet a törzzsel folyton alkalmazkodó, mozgó hídként, és eközben az agyba futó vérkeringés zavartalanságát is biztosítania kell.
A csigolyák egymáshoz ízületekkel kapcsolódnak, közöttük „ütközés-gátló” porckorongok vannak. A csigolyák védelmében fut a gerincvelő és lépnek ki a vállra, karra futó idegek is.
Ennyi anatómiai tényt kellett elmondanom ahhoz, hogy érthető legyen, mennyi mindennek kell jól működnie egy időben, hogy fájdalom nélkül mozgassuk a fejünket, beszéljünk, együnk stb. Ennek a rendszernek akár parányi meghibásodása is zavarokat okozhat. Nem véletlen, hogy az 50 év felettiek 70 százaléka élete során valamilyen nyaki fájdalmat átélt. Testünk bármely egyéb ízületéhez hasonlóan a csigolyák közötti apró ízületek is elváltoznak, mészfelrakódások keletkeznek, amelyek következtében a mozgások fájdalmasak, korlátozottak lesznek. A környéki izomzat görcsössé, merevvé válik, amely tovább fokozza a nyak fájdalmasságát, a fejbe, lapockatájra is kisugárzik. Ha a vérellátás is zavart szenved, akkor a fejfájás mellett kínzó szédülés, fülzúgás, akár látászavar is létrejöhet. Kialakulhat rendellenesség a csigolyákat elhagyó ideggyökök területén is, amelynek következménye a vállban, karban jelentkező fájdalom, zsibbadás, gyengeség. A nyak egyirányú megterhelésével járó foglalkozásoknál, pl. festők, tapétázók, fodrászok, kozmetikusok, írógépen dolgozók, gyakrabban fordulnak elő a felsorolt panaszok.
Miután a tompa fejfájástól kezdve a merev nyakon át a porckorongsérvig terjedhet a skála, érdemes odafigyelnünk és óvnunk ezt a fontos, delikát hidat. A panaszok értékelését és kezelését szakorvosra kell bízni, de a helyes ülés, gerinctartás és tornagyakorlatok elsajátításával részben megelőzhetjük, részben a baj megismétlődését akadályozhatjuk.
Dr. Móczár István

 

 Helyettesítés
2010. 11. 03 - 19:40 

Tájékoztatom Betegeimet, hogy dr. Megyesi Edina háziorvos – tanulmányi szabadsága miatt – 2010. november 10-én (szerda), 11-én (csütörtök), 17-én (szerda), 18-án (csütörtök), 19-én (péntek délután) a helyettesítését, valamint saját rendelésemet a szokott időben végzem (hétfő-kedd).
Dr. Móczár István háziorvos

 

 Hírek 2010. szeptember
2010. 09. 15 - 17:30 

2010. szeptembertől újból a megszokott időben – hétfőn és kedden dr. Móczár István, szerdától péntekig dr. Megyesi Edina – rendelnek a háziorvosok!

۩ Tájékoztató! A ketoprofen hatóanyag-tartalmú külsőleg alkalmazandó gyulladásgátló- és fájdalomcsillapító készítmények szeptember 15-től vénykötelesek lesznek. A ketoprofen nem-szteroid gyulladásgátló, melyet kisebb sérülések, íngyulladás, kisízületi gyulladás, hátfájás és vénagyulladás külsőleges kezelésére lehet alkalmazni. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet – 2010. szeptember 15-től – az érintett készítményeket (ALGOFLEX 25 mg/g gél, FASTUM gél, KEPLAT 20 mg gyógyszeres tapasz, KETOSPRAY 10% spray) vényköteles kategóriába helyezte át.
۩ Medical Tribune orvosi újság a Panoráma rovatában interjút közöl dr. Móczár Istvánnal – „Nagyobb lehet most a mozgástér” – címmel (VIII. évfolyam 17-17. szám, 2010. szeptember 9.).
www.medicalonline.hu

 

[1] |  [2] |  [3] |  [4] |  [5] |  [6] |  [7] |  [8] |  [9] |  [10] |  [11] |  [12] |  [13] |  [14] |  [15] |  [16] |  [17] |