Feliratkozás hírlevélre:

   
 

2014. 12. 31.
BÚÉK 2015

...

[tovább]

2014. 12. 25.
Karácsony 2014

Minden kedves ismerősömnek, barátomnak, akik üzemorvosi ügyben, kapcsolatban állnak velem Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok, Dr. Móczár István és Tsa Kft...

[tovább]

2014. 12. 13.
Mészáros Judit ápoló

1998-tól 2005-ig a Szent Rókus intenzív, és aneszteziológiai osztályán, mint aneszteziológus nővér. 2005-től a Szent Rókus kórház rendelőben bőrgyógyászaton, gyermek pszichiátria, neurológia, pszich...

[tovább]

2014. 11. 30.
Tájékoztatás a rendelésről

Tájékoztatjuk Tisztelt Betegeinket, hogy a Központi Orvosi Rendelőben, 2014. december 01-től ismét a Rákóczi út 7. sz. alatt rendelünk! A rendelés a szokásos időben történik. Megköszönjük betegeink ...

[tovább]

2014. 10. 15.
40 éve a maglódi praxisban

https://www.facebook.com/istvan.moczar/media_set?set=a.762502643815240.1073741861.100001665339620&type=1...

[tovább]

 


 

 BUÉK
2011. 12. 31 - 17:08 

BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT ÉS JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!
DR. MÓCZÁR ISTVÁN ÉS TSA HÁZIORVOS KFT MUNKATÁRSAI.
MAGLÓD, 2011. DECEMBER 31-ÉN

 

 Békés Karácsonyt 2011
2011. 12. 24 - 18:45 

Békés és Boldog Karácsonyt kíván Dr. Móczár István és Tsa Háziorvosi Kft

 

 2011. novemberi szűrés
2011. 11. 19 - 09:04 

SZŰRÉS A MAGLÓDI PRAXISUNKBAN: 2011. november 18-án.
Novemberi tél első zúzmarás, ködös reggelére ébredtünk november 18-án reggel. A szűrővizsgálatra a vártnál többen érkezetek, amely koleszterin, vércukor, és vérnyomás ellenőrzésből állt. Kiegészült a szűrés, hogy a szomszédos helyiségben a szokásos belgyógyászati szakrendelés folyt éppen. Bár egyre nehezebb szponzort találni, de a szűréseket tovább folytatjuk sokszor sajáterőből. A háziorvosi szűrések mindenesetben ingyenesek…

Képek: http://rendelo.com/_admin_/admin.php?option=show_menu&todo=5fbcbbf4e76de37c53c6d994b81b4ea7&cs_id=53

Dr. Móczár István az orvos kft ügyvezetője

Elérhetőségünk: moczar.istvan@rendelo.com

 

 Szűrés 2011. november 18-án a rendelőnkben
2011. 10. 31 - 14:49 

Kedves Betegeim!
Most látom, hogy levelünket hiba miatt többször elküldte a program. Elnézést kérünk.
Praxisunkban, 2011. november 18-án, pénteken 08 órától INGYENES szűrővizsgálatot tartunk! A vizsgálat vérnyomásmérésből, valamint cukor és choleszterin ellenőrzésből áll. Kérjük betegeinket minél nagyobb számban jelenjenek meg a rendelőnkben (2234. Maglód, Rákóczi u. 7., Telefon: 29-326-957).

Aki biztosan tudja, hogy eljön a szűrésre, kérjük, jelezze, e-mail: moczar.istvan@rendelo.com címünkön. Bármilyen kérdésére szívesen válaszolunk, az Online kapcsolatnak éppen ez a lényege.
Előző levelünkben az ORVOSI ÜGYELET elérhetőségének két telefonszámot adtunk meg, ezt módosítjuk. ÉRVÉNYES TELEFONSZÁM: 29-526-140 (Maglód, Rákóczi u.7.).

Nagyon sok változás történt az alapellátásban, ezekről is írunk legközelebb. Például a gyógyszerfelírás területén. Szankcionálni akarja az egészségügyi ágazat azokat, akik egyáltalán (évenként legalább egyszer) nem járnak orvoshoz. Az egészséges ember is lehet beteg, csak nem érzi magát annak! Az egészség nagy kincs!
Orvos – beteg találkozáskor a fizikális vizsgálat, a vérnyomás ellenőrzés már önmagában is a megelőzést szolgálja.

Jelenleg nincsenek pontos adatunk arról, hogy hány cukorbeteg él Magyarországon; az OEP 2010-s becslései szerint a lakosság hét százaléka sorolható ide, a potenciálisan érintettek számát azonban 1,5 millióra becsülik. Ez azt jelenti, hogy minden cukorbetegre legalább egy ember jut, akinél már kialakult a betegség, de nincsenek tünetei, ezért nem is tud róla. Ilyen esetek elkerülése véget a teljesen egészséges embereknél is ajánlott a vércukor és koleszterin vizsgálat elvégzése.

Dr. Megyesi Edina háziorvos – Dr. Móczár István háziorvos

 

 Központi Ügyelet Maglódon!
2011. 06. 30 - 15:51 

Tisztelt Betegeim! Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy Maglód Város Önkormányzata támogatásával 2011. július 1-én – Semmelweis Napon – kezdi meg működését a Városi Központi Orvosi Ügyelet, amelyet a budapesti székhelyű International Ambulance Service fog ellátni. A Maglód újságban hamarosan ezzel kapcsolatosan bővebb információ jelenik meg.
Tájékoztatom, hogy Maglód a gyömrői ügyeletről különvált, 2011. július 1-től.
A maglódi központi ügylet helye: 2234. Maglód, Rákóczi utca. 7.
Az ügyelet elérhetősége: 29–526–140 vagy 29–526–141.
Hétköznapokon este 18 órától – másnap reggel 8 óráig tart az ügyeleti ellátás. Hétvégén 24 órás ügyelet (reggel 8 órától hétfő reggel 8 óráig).
Fontos kihangsúlyoznom, hogy az ügyelet CSAK sürgősségi ellátást biztosít! Az alapellátás továbbra is a háziorvosok feladata lesz, rendelési idejükben fogadják továbbra is betegeiket.
A HÍR igaz! Óriási szakmai előrelépést jelent a betegek biztonságos, és kényelmesebb ellátása érdekében a maglódi ügyelet.
Mi, maglódi orvosok célul tűztük ki, amennyiben gazdaságilag és szakmailag megoldhatóvá válik, akkor a város vezetése a 24 órás ügyeletet fogja valóra váltani, minden maglódi lakos régi igényét teljesítve ezzel.
FONTOS! 2011. július 1-én pénteken a Semmelweis Nap miatt az alapellátás rendelése az egész városban szünetel. A betegek sürgősségi ellátása a maglódi ügyeleten történik.
Dr. Móczár István és Tsa Háziorvosi Kft. ügyvezetője

 

 Szabadság
2011. 06. 11 - 09:34 

ÉRTESÍTEM BETEGEIMET, HOGY 2011. JÚNIUS 11-TŐL – JÚNIUS 20-IG SZABADSÁGON VAGYOK. HELYETTESÍT DR. MEGYESI EDINA HÁZIORVOS.
KÖSZÖNÖM MEGÉRTÉSÜKET!
DR. MÓCZÁR ISTVÁN

 

 Változás 2011 június
2011. 06. 03 - 07:43 

ÉRTESÍTÉS
2011. JÚNIUS 01-TŐL A PRAXIS NEVE:
DR. MÓCZÁR ISTVÁN ÉS TÁRSA HÁZIORVOS KFT.

VEZETŐ: DR. MÓCZÁR ISTVÁN
ÜZEM-ÉS HÁZIORVOSTAN SZAKORVOS

FŐÁLLÁSÚ ALKALMAZOTT:
DR. MEGYESI EDINA HÁZIORVOSTAN SZAKORVOS

ÁPOLÓNŐ:
PETŐ JÁNOSNÉ (IRÉNKE)
ÍRNOKNŐ:
KOZMA ANDREA (ANDI)
MINDEN MÁS ADAT VÁLTOZATLAN!

 

 Visszatekintés
2011. 05. 17 - 07:21 

Egészségügyi szűrés a maglódi rendelőben.
2011. péntek 13-án szűrővizsgálatot szerveztünk a Rákóczi utca 7. szám alatti rendelőnkben. Több kórház szakrendelőjéből érkeztek szakorvosok (Csepel, Gödöllő, Bajcsy Kórház). A megelőzést szolgáló programunkban bőrgyógyászati, tüdőgyógyászati (COPD), allergiai, és vércukor (HgA0c) vizsgálatokat végeztek a szakorvosok és a velük érkezett asszisztensek. A HgA1c vizsgálathoz a speciális műszereket csak a szűrés idejére kapta meg a rendelőnk. Pető Jánosné Irénke már nagy rutinnal végezte a vizsgálatokat, amely minden esetben kimutatta a rejtett cukorbetegséget, még akkor is, amikor normál vércukor értékeket mértek korábban. Ennek a szűrésnek óriási a jelentősége, hiszen az elhanyagolt cukorbetegség veszedelmes szövődmények okozója lehet.
Előzetesen kiértesítettük a betegeinket levélben, illetve Online küldtünk meghívókat. A szűrés ingyenes volt és közel 120 fő jelent meg. A betegek többsége türelmesen várt a sorára. Levelünkben is jeleztük, hogy a szűrés érkezési sorrendben történik, ami 5-10 percet vesz igénybe. Viszont, aki minden vizsgálatot elvégeztetett, akár 20 percet is bent tartózkodott valamelyik rendelőben. Sajnos néhányan hangoskodtak, mert nehezen viselték a várakozást. A szakorvosok sem értették a méltatlankodás okát, hiszen ők is ingyen, szabadidejükben végezték munkájukat.
Különösen eszközigényes volt a COPD szűrés, amelyet tüdőgyógyász szakorvos végzett mobil légzésfunkciós vizsgáló-eszközzel. A COPD (idült obstruktív légúti elváltozás) alattomos betegség, amely a tüdőt támadja meg, és csak 50 százalékos tüdőkárosodástól okoz panaszokat, ezért érdemes már a korai stádiumban kiszűrni és kezelni. Az allergiai vizsgálatra is sokan vártak, és minden második betegnél találtak allergia eltéréseket. Ez lehetett házipor, atka, virágpor érzékenység, de mindenképpen a betegség gyógyszeres kezelést igényelt. Bőrgyógyászati vizsgálaton is nagy számban jelentek meg jelentéktelennek tűnő, de a szakembernek sokat mondó bőrelváltozásokkal, amelyeknek egy részét a bőrgyógyász szakorvos elmondása szerint az egyre erősödő napsugárzás idézhette elő. A kezdeti stádiumot egyszerű eszközökkel lehet gyógyítani, így a szűrés akár életmentő is lehetett.
Összegezve: a szűrés igen hasznos és tanulságos volt. Minden évben – egy-két alkalommal – szakmai okból indokoltnak tartjuk a szűrővizsgálatok elvégzését. Természetesen rendelés közben is végzünk folyamatosan rutin szűrővizsgálatokat, de a drága műszereket nem tudjuk megvásárolni. Pénteken főleg azokat a betegeket kerestük meg levelünkkel, akik évek óta nem látogatták a rendelőnket. Természetesen a hír hallatán nem csak a meghívottakat, hanem a saját, és más praxis betegeit is elláttuk, ha igényelték az ellenőrzések valamelyikét.
Az időpont megválasztása (péntek 13) úgy tűnik, hogy nem volt „szerencsés”, mert egy malőr mégis bekövetkezett. Az egyik szűrést végző kórházi orvos gépkocsija a parókia kőkerítése mellett elhelyezett betonrönk egyikétől súlyosan megsérült. A jobb első gumija durrdefektet kapott. Ez a nap annak az orvosnak bosszúságot hozott, de 120 ember elmondhatja, hogy tett egy felelősségteljes lépést egészsége megőrzése érdekében.

Dr. Móczár István háziorvos
Dr. Megyesi Edina háziorvos

 

 COPD-RÓL
2011. 05. 11 - 08:06 

A teljesség igénye nélkül a COPD-ról:
Sokat hallunk nap, mint nap a tüdőrák kockázati tényezőiről és kevesebbet egy sokkal gyakoribb állapotról, a COPD-ről. A COPD (chronic obstructive pulmonary disease) azaz a krónikus obstruktív légúti betegség két állapot kombinációja: emfizéma (tüdőtágulat) és krónikus obstruktív bronchitis. Mindkét állapotot valamely tüdőkárosító hatás (pl. dohányzás) okozza. A COPD nem csak dohányosokban alakulhat ki, a betegség során a tüdő károsodik és csökken az oxigén felvevő képessége. Ha a tüdő nem dolgozik teljes kapacitással, bizonyos tünetek jelennek meg, melyeket azonban nem olyan könnyű felismerni. Mivel a COPD egy progresszív betegség, kezelés nélkül nem lassítható a folyamat, több fejlett országban ez a 4. leggyakoribb halálok (pl. USA). Rendkívül fontos a korai felismerés.

Az alábbiakban 7 olyan tünetről írok, melyek jelezhetik, hogy valami gond van a tüdő működésével.

1. Megrövidült légzés:
Nagyon sok ember, amikor elkezdi tapasztalni a megrövidült légzés tüneteit, azt gondolja, hogy ez természetes, a „korral jár”, és nem tesznek semmit annak érdekében, hogy orvosolják a panaszokat. Az a típusú tüdőkárosodás, mely a COPD-t okozza, nem visszafordítható, a legtöbb, amit tehetünk az, hogy lassítjuk vagy megállítjuk a folyamatot. A COPD megelőzésének és a légzésfunkció fenntartásának legjobb módszere a fizikai aktivitás növelése. Tehát a legrosszabb, amit tehetünk, ha csökkentjük a mozgást.
2. Gyakori és súlyosbodó köhögés:
Bizonyos időközönként szinte mindenki elkap valami olyan betegséget, mely köhögéssel jár, azonban ha ez egyre gyakoribb vagy hosszabb ideig tart vagy krónikussá válik, fel kell keresni egy specialistát. COPD során begyulladnak a hörgők és a kis zsákocskák, az alveolusok, melyek kitöltik a tüdőt, csökkentve azok rugalmasságát és hajlékonyságát. Amikor mindez bekövetkezik, a légutak fala elvékonyodik és több nyálkát termel, ami eltömíti azokat. Ekkor olyan váladékos köhögést tapasztalunk, ami általában influenza során szokott előfordulni, azonban az influenza más tünetei nem jelentkeznek. Ez a felköhögött, színes (sárga, zöld, véres) váladék a jele annak, hogy valami nincs rendben a tüdőben.
3. Reggeli fejfájás:
A COPD egyik legérdekesebb jele a reggeli fejfájás egy végigaludt éjszaka után. Ennek oka az lehet, hogy a COPD-s beteg nem tudott elég mélyen lélegezni alvás közben, ezért széndioxid halmozódott fel szervezetében. A széndioxid hatására az agyban lévő erek kitágulnak és ez okozza a fejfájást. A legtöbb ember nem kapcsolja össze a fejfájás tünetét a COPD-vel, ehelyett külön kezeli azt. Azonban, ha a fejfájást tényleg a COPD és az alacsony oxigén szint okozza, a fejfájás nem fog elmúlni.
4. Bedagadt bokák:
A COPD előrehaladott stádiumban szívbetegséggel párosul, mert a keringési rendszer nem kapja meg a normál működéshez szükséges mennyiségű oxigént. Ekkor a keringésben felhalmozódik a folyadék, aminek hatására megdagadnak a bokák és a lábak. A tüdő egyre rosszabbul működik, a szervezet azon képessége, hogy ezt kikompenzálja romlik és a szív nem tud elég erősen pumpálni. Amikor a szív már nem tud elég vért pumpálni a májba és a vesékbe, azok nem tudják ellátni alapvető funkciójukat, eltávolítani a méreganyagokat és a folyadékot. Ennek eredménye az ödéma.
5. Alvási nehézség:
A fekvés arra ösztönzi a tüdőt, hogy erősebben működjön. Sok COPD-s beteg azt találja, hogy gondja van a mély alvással, de közülük sokan nem ismerik fel, hogy ennek a tüdő az oka. A COPD-ben szenvedő betegeknek az alvás nem könnyű dolog, mert sokszor éjszaka is köhögnek, ami felébreszti őket vagy megszakítja a mély alvást. A COPD és a rossza alvás kapcsolata meglehetősen bonyolult, ráadásul sok COPD-s betegnél tapasztalható a reflux is. Fontos, hogy ha valaki nehezen alszik, éjszaka légzési nehézségei vannak, a köhögés zavarja az alvásban, reggel fáradtan, gyengén ébred, esetleg fája a feje, keresse fel orvosát.
6. Hordó mellkas:
A krónikus gyulladás hatására a tüdő megnagyobbodik és lefele nyomja a rekeszizmot, megnehezítve annak normális működését. A mellkas megnagyobbodik, a bordaközi, a nyaki és a mellkasi izmok meggyengülnek. Amikor ez bekövetkezik a COPD-s betegek állandóan megpróbálják ezt kompenzálni ülés közben úgy, hogy a kezüket a térdükre rakják. Ez a póz stabilizálja a mellkast és a vállakat, ezáltal könnyebben tudják használni a légző izmaikat.
7. Az ujjak és az ajkak elkékülése:
Amikor a vér nem tartalmaz kellő mennyiségű oxigént, az ajkak és az ujjak kékes, szürkés tónusúvá válnak. A vérrel teli oxigén piros, míg a kevesebb oxigén tartalmú ér kékes és sötétebb. Ez a cianózisnak nevezett állapot akkor lép fel, ha a vér oxigén szintje 90% alá csökken.
Magyarországon ma 3,5 millió aktív dohányos van, így nem meglepő, hogy kb. félmillió COPD-s beteggel számolhatunk. Ezeknek a betegeknek azonban csak kb. az egy negyedét kezeljük, a többiek nincsenek diagnosztizálva, azaz nem is tudják, hogy ők már COPD-s betegek. Pedig A TÚLÉLÉS KULCSA A DOHÁNYZÁS ELHAGYÁSA MELLETT A KORÁN ELKEZDETT SZAKSZERŰ KEZELÉS. Mert ez a betegség alattomosan alakul ki, visszafordítani nem tudjuk, legfeljebb megállíthatjuk, vagy lassíthatjuk a progresszióját. (Cikk: dr. Tihanyi László)

FIGYELEM!
2011. MÁJUS 13-ÁN PÉNTEKEN – A RENDELŐNKBEN – 8. 00 ÉS 11. 00 ÓRA KÖZÖTT (COPD) SZŰRÉST TARTUNK. RÉSZLETEKRŐL AZ ELŐZŐ LEVELÜNKBEN OLVASHAT!
A COPD SZŰRÉST TÜDŐGYÓGYÁSZ SZAKORVOS, MOBIL LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLÓ-ESZKÖZZEL HELYBEN ELVÉGZI, KIÉRTÉKELI. A LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLAT NÉHÁNY PERCET VESZ IGÉNYBE. A VIZSGÁLAT INGYENES.
JÖJJÖN EL A SZŰRÉSÜNKRE!

DR. MÓCZÁR ISTVÁN ÉS DR. MEGYESI EDINA

 

 Szűrés tavasszal 2011
2011. 05. 08 - 20:20 

Értesítjük tisztelt Betegeinket, hogy 2011-05-13-án – 8.00 és 11.00 között – szűrést tartunk a rendelőnkben. Az alábbi vizsgálatokat végezzük el szakemberek bevonásával: tüdőgyógyászat (COPD), bőrgyógyászat, vizelet mikroalbuminúria, vércukor, koleszterin.
Előjegyzés nincs! A vizsgálat, érkezési sorrendben történik, ami 5 percet vesz igénybe.

Tisztelettel az Ön Családorvosa:

Maglód, 2011-05-08

Dr. Móczár István
Dr. Megyesi Edina

 

[1] |  [2] |  [3] |  [4] |  [5] |  [6] |  [7] |  [8] |  [9] |  [10] |  [11] |  [12] |  [13] |  [14] |  [15] |  [16] |  [17] |