Feliratkozás hírlevélre:

   
 

2014. 12. 31.
BÚÉK 2015

...

[tovább]

2014. 12. 25.
Karácsony 2014

Minden kedves ismerősömnek, barátomnak, akik üzemorvosi ügyben, kapcsolatban állnak velem Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok, Dr. Móczár István és Tsa Kft...

[tovább]

2014. 12. 13.
Mészáros Judit ápoló

1998-tól 2005-ig a Szent Rókus intenzív, és aneszteziológiai osztályán, mint aneszteziológus nővér. 2005-től a Szent Rókus kórház rendelőben bőrgyógyászaton, gyermek pszichiátria, neurológia, pszich...

[tovább]

2014. 11. 30.
Tájékoztatás a rendelésről

Tájékoztatjuk Tisztelt Betegeinket, hogy a Központi Orvosi Rendelőben, 2014. december 01-től ismét a Rákóczi út 7. sz. alatt rendelünk! A rendelés a szokásos időben történik. Megköszönjük betegeink ...

[tovább]

2014. 10. 15.
40 éve a maglódi praxisban

https://www.facebook.com/istvan.moczar/media_set?set=a.762502643815240.1073741861.100001665339620&type=1...

[tovább]

 


 

 Daganatos betegségek okairól
2008. 02. 07 - 10:53 

Szervezetünkben már egészen kis mennyiségű daganatkeltő anyag elegendő ahhoz, hogy meginduljon a rákos sejtek képződése.

A daganatok 30-60%-ban táplálkozási szokásokra vezethető vissza. Táplálékaink biztosítják számunkra azokat a létfontosságú vegyületeket, amelyek nélkül aligha tudnánk létezni. Ugyanakkor táplálékaink veszélyforrást is jelenthetnek számunkra. A helytelen étkezési szokásokon túl bizonyos konyhatechnikai eljárások, az utóbbi száz év során az ételekbe került rengeteg mesterséges kémiai anyag kedvezhet a kóros sejtburjánzások megindulásának.

Szervezetünkben már egészen kis mennyiségű daganatkeltő anyag elegendő ahhoz, hogy meginduljon a rákos sejtek képződése. Ez a hatás elsősorban akkor érvényesül, ha ehhez a kis dózishoz rendszeresen „jutunk hozzá”. Minél korábban kezdődik el a rákkeltő anyagnak a szervezetbe jutása, annál nagyobb az esély a betegségre. Különösen fontos tehát a gyermekek megkímélése ezektől az anyagoktól.

Sokáig tetvek, szúnyogok ellen alkalmazták, ma a mezőgazdaságban gyomirtó szerként használják az ún. klórozott szénhidrogéneket. Kártékony, rákkeltő hatásukat felismerve ugyan már régen betiltották, mégis az állati zsírszövetekben elraktározódva belekerültek a táplálékláncba.

A környezetszennyezésből származó policiklusos aromás szénhidrogének nem csupán belégzés útján károsítják az emberi szervezetet. A gépkocsik kipufogó gázaiból és a petrolkémiai iparból származó benziprén például könnyen szennyezheti a nagy forgalmú utak mellett termesztett növényeket, ill. az ott legelő állatokat.

Nagyrészt a túlzott műtrágyázás következtében halmozódnak fel a növényekben a nitrátok, melyek nitritekké, majd rákkeltő hatású nitrozaminokká alakulnak. A nitrit egyébként – a nyál alkotórészeként – az emberi szervezetben is jelen van, a nitrozaminképződést pedig a dohányzás is serkenti. Külső forrásból az élelmiszerekkel és az ivóvízzel kerülhet be szervezetünkbe. A nitrát főleg csecsemőkre veszélyes, időseknél pedig a rák rizikóját sokszorosára növelheti. Sajnos falvaink jó részében a talajvíz nitrát tartalma elég magas, ezért az ásott kutak vizét ivásra és ételkészítésre nem ajánlatos felhasználni.

Szerencsére Maglódon a 90’-es évek elejétől kiépült a vezetékes ivóvíz hálózat! Éppen ezért ebben a blokkban mutatom be kedvenc felvételemet a „glóbuszunkat” a Nap takarásában.

Az élelmiszeriparban a penészek és élesztőgombák szaporodásának gátlására, nitrites pác-sót alkalmaznak. A tartósítás szempontjából hatékony nitritet azonban a bélflóra nitrozaminná alakítja, mely erősen rákkeltő hatású. A nyelőcső- és gyomorrák előfordulása összefüggésbe hozható a sózással konzervált élelmiszerek gyakori, rendszeres fogyasztásával. Az említett rákfajták kockázatát csökkenthetjük úgy, hogy mértékkel fogyasztunk hidegkonyhai húst és sonkát.

A fentiekből kiderül, hogy nem mindegy, hol és hogyan termesztett nyersanyagokat használunk fel. Aki azt hinné azonban, hogy a körültekintő nyersanyag-válogatásnál véget ér a rizikótényezők kiszűrése, bizony téved. Az otthon végzett ételkészítési eljárásoknál sem szabad megfeledkeznünk az óvatosságról. Ha nem áll módunkban friss alapanyagokkal dolgozni a tartósító eljárások közül a fagyasztást részesítsük előnyben, ugyanis nitrozamin keletkezik a füstöléssel, sózással tartósított élelmiszerekben, de pácolás, valamint a szabad tűzön és a roston sütés alkalmával is.

Policiklusos aromás szénhidrogének sütéskor, részben a füstölés alkalmával jöhetnek létre, tehát frissensültekben, faszénen sült húsokban, kolbászokban, füstölt húsokban fordulnak elő. Ezen kívül felhalmozódhatnak a húsok zsírban, olajban sütésekor a túlzott pörzsanyagképződés, azaz odaégetés során, főleg ha a zsiradékot újra felhasználjuk.

A sütemények, vagy a pirítós égett részét mindig vágjuk le, hiszen minél jobban odaégett az étel, annál nagyobb a rákkeltő benzpirén-tartalma.

Mivel egyes penészgombák (pontosabban azok anyagcseretermékei, az aflatoxinok) szintén rákkeltők, kerüljük a nyirkos és meleg tárolási körülményeket, a penészes ételt dobjuk ki.

Az édesítőszerekkel és a mesterséges aromaanyagokkal kapcsolatban sokan tartanak attól, hogy rákkeltők. Az utóbbiból több ezer fajta létezik, melyek egy részét Magyarországon is engedélyezik. Az édesítőszereket jelenleg nem tartják daganatképző anyagnak (bár a ciklamát nevűt ideiglenesen ezzel az indokkal tiltották be 1969-ben), az aromaanyagok hosszú távú hatásairól azonban nincsenek pontos ismereteink. Mesterséges színezékek és a csomagolás terén sem egyértelmű a helyzet, minden bizonnyal helyesebben tesszük, ha inkább a természetes anyagokat választjuk vásárlásaink során.

A túl sok zsír és hús, a kevés rost megváltozott bélműködést, székrekedést eredményez, melynek jövőbeni következménye akár a rák is lehet. A túltápláltság, az elhízás bonyolult hormonális változások következtében és elsősorban a menopauza után, a méhrák, epehólyagrák és az emlőrák esélyeit növeli.

Alkoholos italok rendszeres fogyasztása szerepet játszik a szájüreg, nyelőcső, gyomor, bél, máj, emlő, hasnyálmirigy daganatainak előfordulási gyakoriságában, arról nem is beszélve, hogy a fokozott alkoholfogyasztás többnyire dohányzással is együtt jár, így a rák kockázata még nagyobb. Fogyasztási szokásainkat megvizsgálva minden bizonnyal találhatunk olyan pontokat, ahol több esélyt adhatunk magunknak az egészségesebb életre.

Dr. Móczár
www.moczar.hu

 

 Tudományos érdekességek
2008. 01. 31 - 19:55 

Az emberi belek becslések szerint körülbelül 100 milliárd baktériumot tartalmaznak, tízszer annyit, ahány sejtje van az emberi testnek. Súlyuk egy kilogramm lehet, és több mint 500 különböző fajhoz tartoznak – jelentette ki egy angliai táplálkozástudományi konferencián Catherine Collins, az egyik londoni kórház vezető orvosa.
Elmondta: ezeknek a baktériumoknak a 80 százaléka még ismeretlen, a maradék 20 százalékról már vannak határozott elképzelések.
A Die Welt című német napilap a konferenciáról Online kiadásában beszámolva rámutatott: tulajdonképpen az ember emésztésének működése részleteiben máig viszonylag kevéssé feltárt.
A hiányos ismeretek ellenére naponta előfordul, hogy orvosok, táplálkozáskutatók, mikrobiológusok és dietetikusok ajánlásokat írnak, hogy mit együnk, hogy egészségesek maradjunk. Az effajta tanácsok általában epidemiológiai tanulmányokon alapszanak, vagyis megfigyelik, hogy egy csoport mivel táplálkozik, és megvizsgálják, milyen betegségekben szenvednek, hogyan változott a súlyuk.
Az újabb vizsgálati módszereket keresve Glenn Gibson, az angliai Reading egyetem mikrobiológus professzora óriás bélrendszert épített, hogy modellezze az emberi emésztést. Tartályok, csövek, szenzorok és keverők modellezik a gyomrot, a vékony és a vastagbelet. Egy 16 éves lány, aki autóbalesetben vesztette életét, igen szokatlan módon vált hallhatatlanná: mesterséges anyagokból lemásolták az egész bélrendszerét, hogy kutassák az emberi emésztést.
„Addig, amíg a hasznos és a semleges baktériumok versenyeznek gyomrunkban és beleinkben az élettérét, a káros kórokozóknak nincs esélyük arra, hogy elszaporodjanak” – véli a professzor.
Az idézett londoni konferencia egyik érdekes megállapítása: az már teljesen világos, hogy a probiotikus tejsav baktériumok jótékony hatással vannak a bélflórára. Már számos betegségre gyakorolt hatásukat is vizsgálták, és változó eredményekre jutottak, de arra még nincs bizonyíték, hogy az egészséges gyomorra hogyan hatnak – olvasható a Die Welt Online kiadásában.
„Minden élőlény hordoz legalább egy parazitát magán vagy a belsejében, de sok, az embert is beleértve, ennél sokkal többet. A tudósok csak most kezdik felfedezni, hogy micsoda hatalmuk van ezeknek a bujkáló élősködőknek, miközben a kutatásaik megdöbbentő lehetőségre mutatnak rá: lehet, hogy a paraziták uralják a világot! Rendkívül felkavarja az embert az a felfedezés, hogy ezek az apró élőlények, melyeket nagyrészt természetesnek veszünk, ilyen fölényes erőt képviselhetnek. Egymással együttműködő sejtek halmaza vagyunk, amit kémiai jelzések hangolnak össze. Ha egy adott organizmus képes irányítani ezeket a jelzéseket – egy olyan organizmus, mint a parazita –, akkor az képes bennünket is irányítani. És ebben rejlik a paraziták sajátos és ijesztő valósága.”
Megjegyzésem: ma már tudjuk, hogy számos baktérium a szervezetünkben komoly betegségek okozója. Például a gyomorban élősködő Helicobacter pylori baktérium, amely gyomorfekélyt, gyomorrákot okozhat.

 

 Rendelési program
2008. 01. 30 - 08:22 

A rendelések első órájában, és befejezése előtt egy órával receptírás történik, ilyenkor a betegvizsgálat szünetel, kivéve a sürgős eseteket. Valamint ez idő alatt az asszisztencia a receptíráson kívül vérnyomást mér, EKG-ét készít, zárójelentéseket, labor eredményeket rögzít a számítógépbe, vagyis csak adminisztrációval foglalkozik. Az orvos ebben az időszakban sürgősségi hívásokat lát el, és telefonkapcsolatban áll a rendelővel. Természetesen, ha az adminisztratív munka megengedi, akkor betegvizsgálat is történik, de ezt mindig az adott helyzet dönti el.

 

 INDISÓBÁNYA-TERÁPIA
2008. 01. 29 - 06:04 

INDISÓBÁNYA-TERÁPIA az ÁGNES FITNESS-ben:

Hogyan készüljünk fel az influenza szezonra vagy gyógyuljunk ki az asztmából, allergiából, kruppból, a gyenge immunrendszer okozta állandó betegeskedésekből, köhögésből, hurutos problémákból?
A terápia eredményeképp elérhető a teljes, 100 %-os, tünetmentes gyógyulás!

Napjainkban a vírusok és a baktériumok globalizálódásának lehetünk szemtanúi. Általában gyermekek és idős emberek betegszenek meg először, hiszen az ő védettségük a legalacsonyabb a kórokozók ellen. Sok szülő tapasztalja, hogy gyermeke mindenféle vírusos, bakteriális fertőzés következtében évközben szinte állandóan beteg. Sokan panaszkodnak állandó hurutos, megfázásos problémákról. Egy egyszerű légúti fertőzés következtében esetleg fulladnak, rosszul alszanak, sokat hiányoznak iskolából, óvodából, munkahelyről. Számukra és minden egészségre vágyónak jelent természetes gyógyulást az INDISÓBÁNYA-TERÁPIA, amelynek klinikai hatásairól Dr. Tóth László, fül-orr-gégész főorvost kérdeztük:

- Mely megbetegedések esetén javallott a kúra alkalmazása? Van-e ellenjavallat?

- Összességében olyan betegeknek és egészségeseknek ajánlott a terápia, akik meg szeretnének szabadulni krónikus, gyakran gyulladás okozta légúti panaszaiktól, köhögésüktől, állandó betegeskedésektől és ellenállóbb szervezetet szeretnének. Részleteiben: asztmásoknak, allergiásoknak, szénanátha, Krupp, légcsőhurut, hörghurut, arcüreggyulladás esetén, légúti gyulladásos betegségek esetén, dohányosoknak, teljesen egészséges városlakóknak preventív immunerősítésnek, teherbíró képesség fokozónak.
A terápia hatékonysága kimagasló, a Tüdőgyógyász és Fül-orr-gégész Szakkollégiumok támogatják alternatív megoldásként. Nemzetközi kutatások megállapították, hogy a felnőtteknél 88-90 %, gyermekeknél 90-96 % a gyógyulási arány.

- Mi is tulajdonképpen a mesterséges sóbánya-klímaterápia?

- A fent említett betegségek egyik leghatékonyabb és legismertebb aerosol-kezelési módszere a természetes sóbánya-terápia, amelynek alapján elindult egy új fizioterápiás irányvonal, hiszen a természetes sóbányák gyógyító hatásának alkalmazása sajnos korlátozott és helyhez kötött.
Az egészségügyi kúra során az INDISO SPELEO GENERÁTOR segítségével reprodukálható a természetes sóbányák gyógyító mikroklímája, annak minden pozitív élettani hatásával.

- Miben más ez sós kúrás módszer?

- A módszer lényege és egyedülállóssága abban rejlik, hogy a hatóanyag száraz, könnyen belélegezhető aerosolt képez a légtérben, a részecskék ionizáltak és igen finomak, tehát biztosítják a megfelelő terápiás gyógyhatást, a várt eredményeket. Szakorvosi javallat és szűrővizsgálat előzi meg, a páciensek tehát orvosi gondozásban részesülnek, szemben az egyéb ismert hasonló terápiákkal.

- Hogyan néz ki a terápiás hatásmechanizmus?

- A páciens belélegzi a száraz hatóanyagot, amely azonnal eljut a legkisebb hörgőcskékbe, illetve az egyéb légjáratokba is. Ott elolvad, magához vonzza a szennyeződéseket, amelyek sputum és anyagcserefolyamok révén elhagyják a szervezetet. A mesterséges aerosol tartalmú gyógy-közeg működési mechanizmusának legfontosabb tényezője a légzőszervek nyálkahártyájára és a hörgők simaizom szerkezetére kifejtett hatás: megszünteti a gyulladást, helyreállítja a fiziológiai jellemzőket, illetve a légzőszervek mikro-flóráját, a patológiai váladék eltávolítása idézi elő a szervezet mikrobiológiai allergénekkel szembeni fokozott védettséget!

- Miben nyilvánul meg a betegek egészségi állapotának a javulása?

A kezelés valamennyi alsó és felső légúti, asztmatikus, bronchiális, hurutos vagy allergiás betegség alapját, a gyulladást szünteti meg, vagyis visszaállítja az egészséges állapotokat! A terápia eredményeképp általánosan helyreáll a bronchusok tónusa, javul a légzés, légzésfunkció, ami a szervezet egyéb szisztémáinak normalizációjához vezet. Az immunerősítő faktor révén negyedére csökken a betegnapok száma, a szervezet ellenállóbb lesz! Megszűnnek a kifejezett asztmás, allergiás, kruppos, hurutos, köhögős, fulladós állapotok.

- Konkrétan hogyan néz ki, miből áll egy kúra?

- A teljes kúra 10 vagy 20 kezelési alkalomból áll, függően a betegség krónikusságától, illetve a kezelés céljától. Gyermekeknek az alkalmankénti benntartózkodás 45, felnőtteknek 60 percet jelent.
A kezelések csoportosan működnek. A gyermek terápiás helysége játszóházként funkcionál, ahol lehet tanulni, játszani, a felnőttek esetében olvasásra, sakkozásra, zenehallgatásra, relaxációra van lehetőség.

Akik kipróbálták:

- A kezelőhelyiségben fehér só-felhő várt.
- Torkomban, nyelőcsövemben éreztem a sós levegőt. Valóban nagyon kellemes érzés volt.
- Gyermekem a kúra megkezdése óta nem volt rosszul, nem használja azokat a szteroidokat, amelyeket elvileg naponta szednie kellene.
- Mindketten köhécselünk, és olykor orrot fújunk. A szervezetünk folyamatosan tisztul.
- A terápia valóban működik, mellékhatások nélkül és végre napok, hetek és remélhetőleg majd évek telnek el úgy, hogy nem kell többé gyógyszerekhez nyúlni.

Információ: (30) 9503-612, (30) 9143-599
ÁGNES Fitness - 1188 Bp. Kisfaludy u. 56..
http://www.sportkapu.hu/agnes/ e-mail: agnes-fitness@t-online.hu

 

 Az immunrendszerről röviden
2008. 01. 28 - 21:11 

Az immunrendszer működése röviden:

Szervezetünk fertőző megbetegedéseit kórokozók, többnyire vírusok és baktériumok idézik elő. Az általuk kiváltott betegségek klinikai képét és kimenetét három tényező határozza meg: a szervezetbe jutott mikroorganizmusok száma, virulenciája (megbetegítő képessége) és a védekezőrendszer állapota. Normális védekezőképességű személyeknél az esetek túlnyomó többségében enyhébb a betegség lefolyása, ritkábban fejlődik ki szövődmény. Azoknak viszont, akiknek valamilyen immunológiai károsodásuk van, a betegség lényegesen súlyosabb formájával kell megküzdeniük. Emellett gyakran alakul ki bennük ún. opportunista fertőzés (ezeket a minden szervezetben jelen lévő kórokozók váltják ki), amelyeknek nem mindig képesek megfelelően ellenállni.

Szervezetünk védekezőrendszere 3 fő részből áll:

1. a természetes védekezőrendszer (különbözõ védőgátak: a bőr elszarusodott laphámja, a szem kötőhártyáját védő könny, a légutak csillószőreinek mozgása, a gyomorsav, az epe, az emésztőenzimek stb.);
2. a nem specifikus védekezőrendszer (a celluláris immunitás);
3. a specifikus védekezőrendszer (a humorális immunitás).

A specifikus védekezőrendszerre két tulajdonság jellemző: az egyik, hogy meghatározott felépítésű anyagokat képes felismerni (ezt nevezzük antigénspecificitásnak), a másik az immunmemória. Utóbbi azt a célt szolgálja, hogy az egyszer már felismert antigénekkel történő újabb találkozáskor gyorsabb és hatásosabb válasz fejlődjék ki.

Idegen anyagok a szervezetben:

Amikor kórokozó hatol a szervezetbe, idegen természetű anyagok jelennek meg benne. Ezeket az antigéneket az immunrendszer felismeri, betolakodó ellenségnek tartja, s arra törekszik, hogy miharabb elpusztítsa, közömbösítse, csapdába ejtse őket, nehogy elszaporodjanak. Az elfogott antigéneket az immunrendszer igyekszik lebontani és eltávolítani.

Súlyos immunhiányos állapotok:

Az immunhiányos betegségek lehetnek kombinált eredetűek, de hátterük rendszerint már gyermekkorban kiderül. Nemritkán csontvelő-átültetésre kerül sor. A probléma megnyilvánulhat gyakori, visszatérő fertőzésekben (arcüreg-, tüdőgyulladás). Ilyenkor kb. havonta immunglobulin-infúziós kezelésben, részesül a beteg, s így megelőzhető a potenciálisan életveszélyes fertőzések jelentkezése. Ez a kezelés rendkívül drága, s csak a kijelölt immunológiai, haematológiai centrumokban végezhető.

Ha a szervezet önmaga ellen fordul:

Amennyiben a szervezet nem ismeri fel a saját sejtjeit, valamint bizonyos genetikai fogékonyság is fennáll, autóimmun megbetegedés alakulhat ki. Számos ilyen betegség létezik. Említsünk meg néhányat (nem fontossági és gyakorisági sorrendben): reumaszerű ízületi gyulladás (reumatoid artrítisz), Wegener-granulomatózis, Sjögren-szindróma, kevert kötőszöveti betegség stb.

 

 Apró tanácsok gombásodás ellen!
2008. 01. 22 - 20:51 

A gombás bőr- és körömfertőzés kialakulását a legszerencsésebb megelőzni. Ha mégis megbetegedett valaki, néhány egyszerű elővigyázatossági intézkedéssel megakadályozhatja, hogy a család többi tagja is megfertőződjön.

A lakás „zsilipje” a külvilág és a belső tér között az előszoba. Hazaérkezve jó mielőbb megszabadulni az egész nap használt, zárt cipőtől, kényelmi szempontból, és természetesen azért is, nehogy a cipő talpán az utcáról behurcolt kórokozókat, szennyeződést elszórjuk az egész lakásban. Ezért a legtöbb előszobában kényelmes papucs várja a család tagjait. Nem mindegy azonban az sem, milyen ez a lábbeli: nem szerencsés például a szűk, zárt, rosszul szellőző „kinti” cipőt egy hasonlóan egészségtelen lakkpapucsra cserélni. Fontos, hogy mindenkinek saját papucsa legyen, ezt még a család tagjai se cserélgessék: így egy lehetőséget az esetleges gombafertőzés továbbadására máris kizártunk.

Kevesen tudják, hogy a lakásban tartott állataink is hordozhatnak gombás fertőzést. Különösen akkor kell erre a lehetőségre gondolni, ha hosszú szőrű, perzsa macskát, ráncos bőrű kutyust (angol bulldog, sharpei), netán angóra nyulat tart valaki otthon. A perzsa macskáknak például az állatorvos tájékoztatója szerint mintegy a fele fertőzött. A fertőzés átterjedhet a test bármely részére, a piheszőrös bőrű karra is például: ilyenkor kerek, esetleg kokárdaszerű, éles szélű, finoman hámló viszkető foltok alakulnak ki. Gyermekkorban a hajas fejbőr gombás fertőzései is előfordulhatnak: a fejbőrön kerek, éles határú gócokban hámlás látható, a felszíntől 2-3 mm-re egyenlő magasságban letöredezett hajszálakkal.

Állati eredetű gombás fertőzésnél különösen fontos a környezet vizsgálata, a fertőzőforrás felderítése és kiküszöbölése. Természetesen szó sincs arról, hogy a „bűnösnek talált” hobbyállatról (legtöbbször macskával fordul elő) le kellene emiatt mondanunk: az állatorvos gombaellenes kezeléssel újra „szalonképessé” teheti kedvencünket.

Nemcsak a nyilvános fürdőkben, uszodákban, hanem otthoni környezetben is különösen „gombaveszélyes” hely a fürdőszoba. Meleg, párás helyiség lévén, itt a kórokozók szívesen tanyáznak. Ha a család tagjai közül valaki gombás bőr és/vagy körömfertőzésben szenved, nagyon fontos vigyáznia arra, hogy ezt a kellemetlenséget ne adja tovább. Célszerű (egyébként is), ha mindenkinek külön törülközője van, és a család tagjai nem használják a másikét. Ezt egyéni színnel vagy hagyományosan, a szélébe hímzett monogrammal lehet megoldani. A törölközőt legalább hatvan fokos vízben mossuk. Nem túl nagy beruházás az sem, hogy legyen mindenkinek külön manikűrollója, de ha ez nem megoldható, akkor minden alkalommal, lemosással kell fertőtleníteni azután, hogy a gombás fertőzéssel bajlódó családtag használta.

A leggyakoribb és a legmakacsabb bőrgomba a lábfejet, lábkörmöket támadja meg. Ezért a cipő helyes megválasztásával és gondos ápolásával sokat lehet tenni ellene. Néhány jó tanács: amíg az időjárás engedi, használjunk lyukacsos, orránál nyitott cipőt, szandált. A zárt cipők kiválasztásánál gondolni kell arra, hogy hiába bőr a felsőrésze, ha a bélése szintetikus, és fordítva: a nem porózus anyagokban könnyen befülled a láb. Tanácsos váltogatni a cipőt, legalább kettőt használjunk idényenként, mert akkor van ideje mindig megfelelően kiszáradni. Izzadás-gátló spray használatával elejét vehetjük a fertőzés továbbélésének és a kellemetlen lábszagnak is. A láb szárazon tartásához használt hintőport ne a nedves lábfejre, hanem a cipőbe szórjuk. Ha az őszi esős időben átnedvesedett a cipőnk, tömjünk bele újságpapírt, hogy magába szívhassa a nedvességet. Ha van mód rá, a munkahelyen tartsunk egy váltócipőt: nem szerencsés, ha egész nap ugyanabban a lábbeliben „fő” a lábunk.
(Kiss Éva)

Tíz kérdés, amit az orvosától megkérdezhet:

1. Szabad-e műkörmöt feltenni, vagy rontja a köröm állapotát?
2. Mehetek-e uszodába, vagy várnom kell a gyógyulásig?
3. Mit tehetek, hogy a családtagok ne kapják el?
4. Egyéb betegségem, például cukorbetegség befolyásolja-e a gyógyulást?
5. Mit tehetek, hogy ne terjedjen tovább a fertőzés?
6. Van-e olyan tevékenység, amelyet korlátoznom kell?
7. Elkerülhető-e a gombás köröm sebészeti eltávolítása?
8. Napgomba esetén szabad-e szoláriumozni?
9. Milyen hosszú ideig kell kezelni a bőrömet?
10. Befolyásolhatja-e kapott gyógyszer hatását az egyéb, rendszeresen szedett gyógyszereim?

 

 Mea culpa
2008. 01. 16 - 12:21 

Tisztelt Betegeim!

Mea culpa! Tegnap este elküldött hírlevélben egy kisebb malőr csúszott be. Időközben kiderült, hogy nem ellenőrizhetjük a betegeink TAJ számát a programunkban. Kivéve azt az esetet, amikor a RENDELÉSEN megelőzi a procedúrát egy ORVOS-BETEGTALÁLKOZÁS! Csak a beteg jelenlétében kereshetjük elő a kártya adatait, és annak leellenőrzése, valamint az orvosi vizsgálat után kell befizetni a 300 Ft-os vizitdíjat.

Az OEP szervere naplózza a lekérdezett TAJ számokat minden praxisra vonatkozóan, majd összevetik a „Tételes betegforgalmi” jelentés adataival.

Dr. Móczár István

 

 TAJ
2008. 01. 15 - 20:14 


SAJNOS KÖRZETÜNKET IS ELÉRTE AZ INFLUENZAJÁRVÁNY. ENNEK JELÉT TAPASZTALHATTÁK AZOK A BETEGEK, AKIK MA DÉLUTÁN SOKAT VÁRTAK A VIZSGÁLATOKIG. LASSÍTJA A RENDELÉST A TAJ-SZÁMOK ÉRVÉNYESSÉGÉNEK KÖTELEZŐ ELLENŐRZÉSE IS.

AZ INTERNET-ÖSSZEKÖTETTÉS SEGÍTSÉGÉVEL AZ ORVOS – AZ OEP ÁLTAL BIZTOSÍTOTT SAJÁT KÓDDAL – MEGGYŐZŐDHET A BETEGE KÁRTYÁJÁNAK ÉRVÉNYESSÉGÉRŐL. AKINEK ÉRVÉNYTELEN A KÁRTYÁJA, – ABBAN AZ ESETBEN – JEGYZŐKÖNYVET KELL KÉSZÍTENÜNK, DE ORVOSI ELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLHET! EZ A MŰVELET JELENTŐS IDŐT VESZ IGÉNYBE, EZÉRT SZÍVES MEGÉRTÉSÜKET KÉRJÜK.

AMENNYIBEN IGÉNY VAN RÁ, A RENDELŐNK HIVATALOS WEBOLDALÁN, AZ „ELÉRHETŐSÉGEN” KERESZTÜL KÉRHETI A TAJ-SZÁMÁNAK ELLENŐRZÉSÉT. KÉREM, SZÍVESKEDJEN BEÍRNI A TAJ-SZÁMÁT AZ „ÜZENET MEZŐBE”, ÉS AZ EREDMÉNYRŐL – SZEMÉLYESEN – TÁJÉKOZTATOM.

 

 Influenzáról
2008. 01. 11 - 20:26 

Az influenza tünetei:
Az influenza vírus elszaporodását a szervezetben rendszerint hidegrázás és láz jelzi. A testhőmérséklet hirtelen nagyon magasra, akár 40 C fokra is felszökhet. Gyakran orrfolyás és torokfájás kíséri az első tüneteket. A végtagokban jelentkező izomfájdalom is jellegzetes tünet. Fáradtság, levertség, fejfájás, szédülés, köhögés és hasmenés is gyakran előfordul az influenza során.
Az influenza és a megfázás tünetei hasonlóak, mégis két külön betegségről van szó. Az influenza tünetei gyorsan alakulnak ki, és nagyon megviselik a szervezetet. Komolyabb fertőzésnek tartják az influenzát, mint a meghűlést.
Sokan összekeverik a náthát és az influenzát. Azt hiszik, hogy az utóbbi csak egy komolyabb meghűlés, amit nem kell kezelni, és nyugodtan kihordhatjuk lábon. Ez nagy tévedés.
Csöpög az orrunk, könnyezik a szemünk, állandósult a tüsszögés, elesettnek érezzük magunkat? Ez a meghűlés vagy nátha. Ez ellen a cseppfertőzéssel terjedő betegség ellen nem létezik védőoltás, és nem is érdemes próbálkozni vele, hiszen a lefolyása gyors. Hasonlóan az influenzához ezt is vírus okozza. Míg az influenza vírusának három nagy csoportját különböztethetjük meg, a náthát több száz, egymástól többé-kevésbé eltérő vírusféle okozhatja. Az egyszerű nátha nem tévesztendő össze az influenzával vagy a szénanáthával. Az influenza súlyos betegség, szövődményei akár életveszélyesek is lehetnek, tehát komolyan kell venni. A szénanátha pedig allergiás reakció, amelynek tünetei (orrfolyás, tüsszögés, könnyezés) hasonlítanak ugyan a nátháéihoz, de nem vírusok okozzák. A megbetegedésért nem okolható közvetlenül a hideg. Mivel ebben az időszakban vitaminhiánnyal küszködünk, az idő pedig hideg és nyirkos, ez kedvez a szervezet ellenálló-képessége csökkenésének. Ez kedvez a vírusok szaporodásának is. Mivel ezek a vírusok cseppfertőzés útján terjednek, a tömegközlekedési eszközökön, a munkahelyen, az iskolában és minden olyan helyen, ahol sok emberrel találkozhatunk, kivédhetetlen a fertőződés.

Megelőzés:

Az influenza megelőzésének legfőbb módja az oltás. Minden ősszel, amikor a szakemberek már nagy biztonsággal meg tudják mondani, melyik fajta influenza-vírus támadása várható, a gyárak elkészítik a vakcinát.
Az influenzaoltás a 65 év alatti egészséges népesség 70-90 százalékában segít megelőzni a betegséget, illetve a betegség tüneteit enyhíteni. Az oltást az „influenzaszezon” kezdetén, október közepe és november vége között kell beadni.
A közelmúltban Magyarországon közel 1 millió ember kapott influenzaoltást ingyen (!), köztük a legveszélyeztetettebbek:
 az idősebb korosztály tagjai;
 a krónikus betegségben szenvedők, köztük a szív-, tüdő-, és vesebetegek, a cukorbetegek és a súlyosan vérszegények;
 az olyan betegségekben szenvedők, akiknek az immunrendszere gyengébben működik;
 azok, akik az immunrendszert gyengítő gyógyszerre szorulnak, például a szervátültetettek;
 idősek otthonában élők;
 gyermekotthonok lakói és tartósan beteg gyermekek;
 az egészségügyben dolgozók, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a betegekkel.
A betegség kezelése
A szövődménymentes influenza kezelése tüneti: ágynyugalom, lázcsillapítók (az aszpirin kerülendő!), C-vitamin, bő folyadékbevitel, szükség esetén orrcsepp és köhögéscsillapító. Az antibiotikumok a vírusok ellen hatástalanok, ezért ilyenkor szedésük felesleges.
Szövődmény fellépésekor (mandulagyulladás) a kezelést antibiotikummal kell kiegészíteni, a beteg állapotától függően kórházi elhelyezés is indokolt lehet.
Az influenzavírusok 0 C fokon több mint 30 napig, emberi testhőmérsékleten kb. egy hétig és nagyon alacsony hőmérsékleteken határozatlan ideig maradnak fertőzőképesek. Az influenza időszakos járványok során, leggyakrabban a téli időszakban terjed.
1. Pihenjen. Semmi megerőltető izom vagy agymunka. Mindenképpen maradjon otthon. Ezzel magának is segít, és megkíméli a környezetét is a tovább fertőzéstől. Olvasson egy jó könyvet inkább.
2. Igyon eleget. Ez napi 2-3 liter folyadékot elsősorban vizet vagy teát jelent. Kerülje a cukros italokat. A teát se cukrozza. Ha édes ízre vágyik, használjon propoliszt vagy mézet.
3. Mindenképp tartózkodjon az alkoholtól. Bár sokan a pálinkára esküsznek, vírusos betegség esetén ez kimondottan hátráltatja a gyógyulást.
4. Csak szükséges esetben használjanak lázcsillapítókat vagy fájdalomcsillapítókat. A megemelkedett testhőmérséklet a gyógyulást segíti. Inkább mérjenek gyakrabban és ha 39 fölé megy a lázuk, akkor szedjenek rá gyógyszert. Addig remekül megteszi egy hideg borogatás a mellkasra.
5. Egyenek étrend kiegészítőket, elsősorban vitaminok, gyógynövények és a cink alkalmas erre.
Megelőzés
Járványügyi teendők és intézkedések: ajánlatos az általános higiénés szabályok fokozott betartása, a beteg elkülönítése csecsemőktől és idős, beteg emberektől. Járvány esetén az ÁNTSZ rendelkezik a járványosztályok felállításáról, kórházi látogatási tilalmat rendelhet el, korlátozhatja a nyilvános összejöveteleket.

 

 Ki és mikor hívhat mentőt?
2008. 01. 09 - 19:42 

Ki és mikor hívhat mentőt?
Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul:
• ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, ájulás, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.);
• baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén; megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;

• ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés; csillapíthatatlan hányás, szédülés, beszédzavar, végtagbénulás, stb.);

• ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti.

A mentők hívószáma az ország egész területén (minden vezetékes és mobil telefonról): 104
1999-től egységes sürgősségi hívószámot vezettek be Magyarország területén is (112). Ezt elsősorban akkor hívjuk, ha egyidejűleg a mentőkre és/vagy a tűzoltókra és/vagy a rendőrségre is szükség van.
Mentőhívás esetén az alábbi kérdések szerint tegyük meg a bejelentést:
• Mi történt? (a sérülés, rosszullét bekövetkezte: pl. összeesett, eszméletlen; szívbeteg fullad; magasból leesett, gépkocsi elgázolta; motorkerékpárral fának ütközött, stb.)
• Hol történt? (pontos cím, ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége)

• Hány sérült, beteg van?

• Milyen sérülés, panasz, tünet észlelhető? (pl. földön fekszik, lábát fájlalja; sápadt, verejtékes; fullad, nyugtalan, ajkai elkékültek; földön fekszik, görcsöl, szája habzik)

• A bejelentő neve és telefonszáma (szükség lehet a bejelentő visszahívására, pl. pontatlan cím esetén!)

Várjunk a mentésirányító esetleges kérdéseire (a történtek pontosítása érdekében fontos!), és csak ezután tegyük le a telefonkagylót.

Ha nem mentést igénylő heveny megbetegedést észlel a beteg lakásán, hívja a háziorvost vagy az orvosi ügyeletet. A beteg vizsgálata alapján az orvos eldönti, szüksége van-e a betegnek gyógyintézeti beutalásra és betegszállításra; ha igen, az orvos a szükséges intézkedéseket megteszi.
Betegszállítást térítésmentesen csak orvos rendelhet betegszállítási utalvány kitöltésével. A betegszállítás annak térítésmentes, aki érvényes egészségbiztosítással (TAJ számmal) rendelkezik. Ennek hiányában a szállításért térítési díjat kell fizetni. A betegszállítási igényt a területileg illetékes mentőállomáson a megrendelő orvos vagy az általa megbízott egészségügyi dolgozó jelentheti be. (Az Országos Mentőszolgálat hivatalos ajánlása alapján)

 

[1] |  [2] |  [3] |  [4] |  [5] |  [6] |  [7] |  [8] |  [9] |  [10] |  [11] |  [12] |  [13] |  [14] |  [15] |  [16] |  [17] |