Feliratkozás hírlevélre:

   
 

2014. 12. 31.
BÚÉK 2015

...

[tovább]

2014. 12. 25.
Karácsony 2014

Minden kedves ismerősömnek, barátomnak, akik üzemorvosi ügyben, kapcsolatban állnak velem Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok, Dr. Móczár István és Tsa Kft...

[tovább]

2014. 12. 13.
Mészáros Judit ápoló

1998-tól 2005-ig a Szent Rókus intenzív, és aneszteziológiai osztályán, mint aneszteziológus nővér. 2005-től a Szent Rókus kórház rendelőben bőrgyógyászaton, gyermek pszichiátria, neurológia, pszich...

[tovább]

2014. 11. 30.
Tájékoztatás a rendelésről

Tájékoztatjuk Tisztelt Betegeinket, hogy a Központi Orvosi Rendelőben, 2014. december 01-től ismét a Rákóczi út 7. sz. alatt rendelünk! A rendelés a szokásos időben történik. Megköszönjük betegeink ...

[tovább]

2014. 10. 15.
40 éve a maglódi praxisban

https://www.facebook.com/istvan.moczar/media_set?set=a.762502643815240.1073741861.100001665339620&type=1...

[tovább]

 


 

 Az elhízás gyógyítása röviden:
2008. 03. 21 - 15:02 

A kezelés célja az alapbetegség gyógyítása, a testsúly normalizálása, a szövődmények hatékony kezelése és az egészséges életmód fenntartásának megtanítása.
1. Az alapbetegség gyógyítása abban az esetben jön szóba, ha a kövérség okozója valamilyen szervi, többségében hormonális betegség.
2. A testsúly normalizálása:
o Fontos, hogy elérhető célt kell kitűzni a fogyáshoz. Ellenkező esetben a csalódás, reménytelenség miatt minden fáradozás kudarcra van ítélve.
o Határozzuk meg a szervezet kalóriaigényét az általunk meghatározott "optimális" eredmény mellett. A szervezet kalóriaigénye a fizikai aktivitástól függően naponta 25-50 kcal testsúly-kilogrammonként. Itt természetesen az elérendő testsúlyt kell figyelembe venni. Így például, ha a kitűzött cél 80 kg, és a beteg ülőmunkát végez, mintegy napi 2000 kcal lesz a szervezet kalóriaigénye. A diéta során ennél kevesebbet, 800-1500 kcal-át fogyaszthat el.
o Lehetőleg diétával foglalkozó szakember segítségével kell össze állítani a megfelelő étrendet. Az étrend legyen zsírban és szénhidrátokban szegény, rostokban, fehérjében, vitaminokban gazdag.
o A minőségi éhezés megelőzésére fontos a bőséges folyadékbevitel és vitaminpótlás.
o A megfelelő mozgásterv felállítása nélkülözhetetlen. Napi rendszerességgel 20 percet, de lehetőleg 1 órát kell mozgással tölteni, a megterhelést csak fokozatosan szabad emelni. Nemcsak a hagyományos sporttevékenységek lehetnek hasznosak. A kertészkedés, gyaloglás, lépcsőzés lifthasználat helyett, a gyalogosan vagy kerékpárral végzett bevásárlás legalább olyan hasznos lehet. Ezeket a tevékenységeket az amerikai orvostudomány „életmód-testmozgásnak” („lifestyle activity”) nevezi. Főként kezdetben fontos, hogy olyan mozgásformákat válasszunk, ahol a mozgásmennyiség jól adagolható és a betegnek nem kell saját súlyát tartania (úszás, szobakerékpározás), a szív nagyobb megterhelését jelentő kocogást hagyjuk későbbre.
o Gyógyszeres étvágycsökkentés: A gyógyszeres kezelés akkor javasolt, ha a beteg szenved a táplálék hiányától és nehezen áll ellen a finomságok kísértésének. A hazai patikákban számos hatékony étvágycsökkentő, felszívódást akadályozó gyógyszer és gyógytermék megtalálható. Ezek közül azonban önmagában egyik sem hatékony!

 

 SZABADSÁG
2008. 03. 20 - 22:19 

TÁJÉKOZTATÓ

ÉRTESÍTJÜK KEDVES BETEGEINKET, HOGY 2008. MÁRCIUS 27-TŐL – 06-IG SZABADSÁGON VAGYUNK!

RENDELÉS KEZDETE: 2008. ÁPRILIS 7-ÉN REGGEL!

HELYETTESÍTENEK:

DR. MÁRTON ÉVA (TEL.: 29/325-969).
MÁRCIUS 27-ÉN CSÜTÖRTÖK DÉLUTÁN A SAJÁT RENDELŐNKBEN 14-18 ÓRÁIG

DR. SIMON JÓZSEF:
(TEL.: 326-955)
MÁRCIUS 28-ÁN PÉNTEK DÉLELŐTT, 08-12 ÓRÁIG
DR. PAPP LÁSZLÓ:
(TEL.: 325-128)
MÁRCIUS 28-ÁN PÉNTEK DÉLUTÁN 14-18 ÓRÁIG

TÖBBI NAPOKON A RENDELÉSI IDŐNKBEN HELYETTESÍT:
DR. SIMON JÓZSEF:
MÁRCIUS 31-ÉN HÉTFŐ DÉLELŐTT, 08-12 ÓRÁIG
ÁPRILIS 1-ÉN KEDD DÉLUTÁN 14-18 ÓRÁIG
ÁPRILIS 2-ÁN SZERDA DÉLELŐTT 08-12-ÓRÁIG
ÁPRILIS 3-ÁN CSÜTÖRTÖK 14-18 ÓRÁIG

DR. PAPP LÁSZLÓ (TEL.: 325-128)
MÁRCIUS 4-ÉN PÉNTEK DÉLELŐTT 08-12-IG
DR. SIMON JÓZSEF
MÁRCIUS 4-ÉN PÉNTEK DÉLUTÁN 14-18 ÓRÁIG

MÓCZÁR BT DOLGOZÓI

 

 Elhízásról
2008. 03. 20 - 19:48 

Elhízásról

Napjainkra a világ jelentős részén az elhízás járványszerű méreteket öltött. Számos országban ma kutatók sokasága foglalkozik jól felszerelt laboratóriumokban a kérdés komplexitásával, azzal, vajon milyen tényezők vezettek ide? (Szomorú ellenpont, hogy ugyanakkor Földünk számos más részén, például Afrika sok országában az éhínség szedi ezerszámra áldozatait!) Az Egyesült Államokban a biztosítótársaságok felmérése szerint az elhízottak több mint 70 milliárd dollárjába kerülnek évente a költségvetésnek. E költségek egy része a közvetlen gyógyítási kiadásokból, más része a kövér emberek csökkent termelékenységéből tevődik össze. Az elhízás hatalmas problémakörét áttekintve számos kérdéssel kell foglalkoznunk.
Valóban káros-e a kövérség?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához először is rendelkeznünk kell olyan megbízható paraméterrel, amelyik pontosan jelzi a szükségesnél magasabb testsúlyt. Önmagában a kilogrammban megadott tömeg ehhez nem elégséges. Az ún. testtömeg index – a gyakorlatban széles körben használt – elfogadható paraméter. Megkapjuk, ha a testsúly kg-ban mért tömegét elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével (Body mass index = kg/m2). Anélkül, hogy tudományos részletekbe mennénk, az ideális BMI férfiakra 25, nőkre 24 alatt van. Kérdésünk tehát úgy szól, káros-e, veszélyes-e a kövérség? Jól ismert, hogy az elhízás jelentős mértékben növeli a magas vérnyomás, a szívelégtelenség, a cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát. Ezek az anyagcsere-, szív- és érrendszeri betegségek jelentős mértékben felelősek az iparilag fejlett országok magas morbiditási, mortalitási adataiért.
Blackburn már 1970-ben kimutatta, hogy jelentősen elhízott egyének 10%-os súlycsökkenése jelentős vérnyomásesést, a vércukor és vérlipidek szintjének csökkenését eredményezte, s ezzel javította ezen egyének életminőségét és mortalitási rátáját. Az elhízás és a gyakori társbetegségek hazai helyzetéről nemrégen jelent meg egy összefoglaló közlemény.
Szövődmények:
1. A szív- és érrendszeri káros hatások
A testsúly növekedése számos olyan következménnyel jár, mely a szívre nagyobb megterhelést ró, emelkedik a sejten belüli és sejten kívüli folyadék mennyisége, fokozódik a vér mennyisége, nő az oxigénfogyasztás. A tartósan fennálló terhelés következtében a szív megnagyobbodik, fala megvastagodik. Ez megerősíti azt a régi megfigyelést, hogy a szív súlya általában egyenes arányban nő a test súlyával. A folyamatok végeredményeként szívelégtelenség alakulhat ki. A keringési okból bekövetkező egyéb változásokat tovább súlyosbítják az elhízásból fakadó további következmények: a légzési zavarok, a magas vérnyomás, a vérzsírok emelkedése, a cukorbetegség, a koszorúér elmeszesedés szívműködést károsító hatásai.
2. Magas vérnyomás
Az elhízottak körében gyakoribb megbetegedés, és a magas vérnyomásosak is gyakrabban elhízottak, mint a normál súlyúak. Tovább erősíti az összefüggést, hogy a testsúly csökkentésével csökken a vérnyomás is. Nincs azonban jól kimutatható összefüggés a vérnyomás emelkedés mértéke és az elhízás súlyossága között sem. Gyakran nagyon elhízott emberek vérnyomása csak kismértékben, míg kevéssé elhízottaké nagymértékben emelkedik. A magas vérnyomás kialakulásának okai: a megnövekedett vérmennyiség, a nagyobb nátriumbevitel, a hormonok többlettermelése stb. Fontos, hogy a magas vérnyomás nemcsak önmagában, hanem a súlyos következményeivel is rontja az elhízott állapotát, így például az agyvérzéses bénulásokkal, a szívelégtelenséggel vagy pedig a koszorúér-elmeszesedéssel.
3. Légzőrendszerünk
Légzésfunkciós vizsgálatokból kiderül, hogy maga a légzés több munkát, több energiát igényel, valószínűleg a hasi és mellkasi zsírszövet növekedése miatt. Sokat idézett szövődmény az úgynevezett Pickwick-szindróma: a nevet Charles Dickens Pickwick Klub című regényének egyik testes szereplője, a kövér Joe után kapta. Az ilyen emberek állandóan álmosak, aprókat lélegeznek, bőrük, szájuk színe szederjeslila. Az aluszékonyság számos sajátos formáját Dickens igen szemléletesen írta le. Kezelés nélkül azonban az ilyen betegeknél a légzési elégtelenség hirtelen halálhoz vezethet, tüdőembólia alakulhat ki. A másik fontos eltérés, melyhez az elhízás vezet, a felső légúti hurutra való fogékonyság.
4. A tápcsatorna károsodásai
Igen gyakoriak a gyomortáji fájdalmak, feszülés, emésztési panaszok, böfögés, puffadás, néha még rekeszsérv is kialakul. Gyakori a zsírmáj, mely a vérvételek során a májfunkciós eltérésekben mutatkozik meg. A leggyakoribb azonban az epekövesség, mely az állandó emésztési panaszok miatt epehólyaggyulladást okozhat, s műtétre kerülhet sor. Persze a műtéteknek az egyéb betegségek, illetve szervrendszerek állapota következtében is nagyobb a rizikója.
5. Cukorbetegség
A túlzott kalória bevitel miatt nő a vérben a glukóz szintje; emiatt fokozódik a hasnyálmirigy inzulin nevű hormonjának kiáramlása; ennek rendszeres ismétlődése miatt végül is kimerülnek az e hormont termelő sejtek; nem képződik több inzulin a szervezet számára; kialakul a cukorbetegség. Ha a folyamat nem ilyen előrehaladott, a kalória csökkentésével, a diétával, a testsúly csökkentésével a folyamat visszafordítható.
6. Mozgásszervek
Az ember támasztó szöveteinek teherbíró képessége a normál testsúlyra van méretezve, így a tartós megterhelés károsítja az ízületeket, sőt az egész csontrendszert is. Ez főként a gerincben, a csípő és térdízületekben jelentkezik, és gyakran alakul ki lúdtalp is. A fokozott súly miatt jelentkezik a visszerek tágulata is. Végül pedig érvényesül az ördögi kör: a nagyobb testsúly miatt a mozgás nehézkes, a még kevesebb mozgás miatt pedig tovább nő a testsúly.
7. Kapcsolat a nõi hormonrendszerrel
Nőknek megváltozhat a menstruáció szabályossága, s fiatalabb korban jelentkezik az első menzesz. Általában a teherbe esés is rosszabb az átlagosnál, terhességi, szülési szövődmények is gyakrabban alakulnak ki. Minél nagyobb az anya testsúlya, a magzat súlya is annál nagyobb lehet.
Lelki terhek, egyéni katasztrófák
Láthatjuk tehát, hogy a testsúly növekedése nemcsak esztétikai probléma, hanem súlyos egészségkárosodást is okozhat. Nem beszéltünk itt a kövér emberben oly gyakran kialakuló kisebbségi érzésről, a társadalomból való kirekesztettségről, az így rárakodó pszichés problémákról, melyek legvégső elkeseredettségben akár öngyilkossághoz vezethetnek. Megéri azonban a keserves küzdelem a kilók ellen. Akár a gyakori fogyókúrák, akár az egyéb praktikák mindenféleképpen előnyösek a testnek éppúgy, mint a léleknek.
Ne feledkezzünk meg viszont arról, hogy a sokféle fogyókúrás recept előtt kérjünk tanácsot orvosunktól, tájékozódjunk egészségi állapotunkról, mely nagymértékben meghatározza, milyen módszerhez folyamodhatunk. Lehetőség van kórházi körülmények között is fogyásra, és arra alkalmas egyéneknek a gyógyszeres terápia is rendelkezésére állhat.
A fogyókúra alapja és lényege azonban a mozgás és a diéta. És ne felejtsük el: attól hízunk, amit megeszünk vagy megiszunk!


 

 A stressz oldása
2008. 03. 14 - 20:20 

Stressz 2.
A betegségek 80 százaléka a stresszben gyökeredzik. Nem csoda hogy napjaink legtöbb társadalmi-egészségügyi problémáját az úgynevezett civilizációs betegségek jelentik. Ilyenek a gyomor- és nyombélfekély, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, mentális és nemi funkciók zavara, daganatos betegségek és még sorolhatnánk.
A stresszel való megküzdésnek háromféle módját különböztetjük meg: a probléma-központú, a gondolkodási-érzelmi központú megoldásmódokról, valamint a támogatást kereső formákról. Problémaközpontú megoldás, ha magát a nehéz, kínos helyzetet próbáljuk megváltoztatni. A gondolkodási érzelmi egyensúly helyreállításának módja, a helyzet újraértékelése, „átkeretezése” és végül, de nem utolsó sorban a társas támasz, a barátoktól, családtagoktól kért segítség szintén sokat segíthet egy nehéznek tűnő stressz-helyzet megoldásában.
Mint már korábban jeleztem, a stressz az élet minden területén jelen van, Sellye János kifejezésével; az élet sója, nem „harcolni, küzdeni kell ellene”, ami esetleg újabb stressz-forrás feszültsége lehet, hanem szabaddá kell tennünk magunkat a nyugalomra és a belső békére. A „kell” szócskát is óvatosan használom. A „kell”, felszólító módú szócskát inkább felcserélném a „megengedem magamnak,” és „hagyom” kifejezésekre. Megengedem magamnak, hogy pihenjek, hogy ápoljam a kapcsolataimat, hogy törődjek a testemmel, hogy élvezzem az élet örömeit.
Természetesen jól használható technikák is léteznek, amelyekkel testi-lelki szellemi felfrissülésre belső lelki átmunkálásra van lehetőségünk. Ilyenek a relaxáció, az autogén tréning, a meditáció, a jóga, s végül de nem utolsó sorban az ima. Természetesen, ha valakinek olyan súlyos elakadásai vannak, amelyek a mindennapi életvitelében való helytállást nehezítik, vagy gátolják, igénybe vehetnek pszichoterápiás segítséget.
Mindenek előtt érdemes a szakma szabályai szerint képzett szakemberekhez fordulni. Mind az egyéni, mind a csoportos módszerek hatásosak lehetnek avatott vezető kezében. Mivel ezek a pszichológiai módszerek a közvetlen emberi kapcsolatokon keresztül működnek, a módszer ismerete mellett jelentős hatású lehet az érintett szakember személyisége s természetesen a befogadó kliens ráhangolódása a helyzetre, a módszerre és a vezetőre. Tehát nem lehet egyöntetű választ adni, mindenkinek meg kell találnia a neki megfelelő módszert és helyzetet.

A bevezetőben említett fokozott stressz-reakció, hajlam, az estek többségében átlag feletti szorongásban, lámpalázban un. „szociális fóbiában” nyilvánul meg, s ezért a csoport-pszichoterápia vagy személyiségfejlesztő tréning jó gyakorló terepe lehet a nyilvános szerepléssel járó túlzott feszültség vagy szorongás leküzdésének.
Stressz oldására számos megoldást ismerünk:

Helyes táplálkozás és mozgás, a káros szenvedélyek lehetőség szerinti kerülése vagy legalábbis minimalizálása – ezek a stressz káros következményei, az úgynevezett stressz betegségek elleni legfőbb védekezési formák. A „felpörgetett” létformához javasolt a döntően szénhidrátban dús étrend. Lehet ez a legegyszerűbb növényi eredetű táplálék, például rizs, amelyből könnyen felszabadul a tápérték, ugyanakkor rostot is tartalmaz. Az összetett szénhidrátok legjobb forrásai a gabonafélék (a barnább típusú, de nem a malátával sötétre színezett kenyerek), valamint a zöldségek és a gyümölcsök.

Ezekből ugyancsak nyerhetők rostok, vitaminok és nyomelemek. Egyszerű szénhidrát (cukor) fogyasztása azonban csak mérsékelten ajánlott. A nehéz, zsíros ételek helyett előnyösebbek a könnyű, növényi zsiradékkal készültek. Fontosak még a fehérjék: a húsok és tejtermékek közül a soványabbak. A konyhasó köztudottan emeli a vérnyomást (jobb a tengeri só, de csak módjával), a gyomrot irritáló erős fűszereket pedig ésszerű felváltani azok nagy választékban kapható, gyomorkímélő „társaival”.

A táplálkozási szakemberek szerint a „keveset, de többfélét” elv betartásával a szervezet hozzájut minden szükséges tápanyaghoz. Napi 1-2 kávé még nem emeli a vérnyomást – ami egyébként stressz helyzetben amúgy is magas –, de ennél több már igen. Felgyorsítja a szívműködést, ritmuszavart okozhat. Szerencsésebb lenne napközben átváltani a teára, melynek élénkítő hatása lassabban alakul ki, mint a kávéé, de tartósabb. Jót tesz, ha megállunk egy-két percre a napi rohanás közepette és megiszunk egy pohár ásványvizet.

Az egészséges életmód harmadik eleme a lazítás és testmozgás is fontos eleme a stressz oldásának. Ki-ki válassza a neki leginkább megfelelő kikapcsolódási formát: focizzon, kiránduljon, vagy meditáljon. Ahogy jól esik! Tapasztalatból tudom, hogy a zene is kiválóan alkalmas az ellazuláshoz. A mobilt lehetőleg ilyenkor „felejtsük” a szomszéd szobába:-).
Van, amikor már csak orvosa segítget. A teljesség igénye nélkül, tájékoztatási jelleggel két gyógyszercsoportot emelnék ki; az egyik a diazepam származékok, vagyis a nyugtatók, altatók csoportja, amelyek fokozott igénybevétel esetén, rövid időn belül csökkentik a feszültséget, de rendszeres, nagy adagokban történő alkalmazás esetén hozzászokást eredményezhetnek. A másik csoportot képeznek a szerotonin készítmények, mint mediátor (ingerületátvivő) anyagnak a szintjét növelik az agyban, és ezáltal tartósan csökkentik a szorongást, illetve antidepresszáns hatásuk is van. Világviszonylatban a legelterjedtebb feszültségoldók az alkoholtartalmú italok, s bizonyos kultúrákban hagyományosan, a modern világban általánosan elterjedt kábítószerek. Az alkohol hatásai és a függőség hatása közismert, azonban ki kell emelnem, hogy a szorongó ember az alkohol feszültségoldó hatását megtapasztalva fokozottan hajlamos a rendszeres fogyasztásra, és a pszichés függőségre, ami hosszabb-rövidebb idő után biológiai függőséget, idült alkoholizmust is kialakíthat.
A POZITÍV STRESSZ lendületbe hoz, és csúcsteljesítményekre sarkall. Ezzel szemben a NEGATÍV STRESSZ tartós betegségeket okozhat! A pulzus, a lélegzet, a szívverés szaporábbá válik, hormonok áramlanak a vérbe. A következmények: magas vérnyomás, fejfájás, szív- és gyomorpanaszok, feszültségek stb. A stressz legismertebb okozói a munkahelyi leterheltség, a kapcsolatainkban előforduló problémák, a zaj és az időhiány. Ezek leghatásosabb ellenszere a hatékony relaxálás.
Természetgyógyászok több egyszerű módszert javasolnak a stressz-állapot leküzdésére:
• Ujjpulzus-visszajelzés: ha nyomás alatt érzi magát, vonuljon el három percre oda, ahol nem zavarják! Illessze úgy össze két kezét, hogy szemben lévő ujjhegyei érintsék egymást! Nyomja össze ujjait annyira, hogy a pulzust az ujjhegyekben érezze! Csukott szemmel nyugodtan lélegezzen.
• Részleges izomlazítás: belső nyugalmunk és az új energiával való feltöltődés érdekében mindenhol végrehajtható! Kezeit szorítsa ökölbe, alkarját feszítse meg! Ezután lazítson, s élvezze a fesztelenség érzését! Vállait ezt követően húzza a fülek irányába, fejét öt másodpercen keresztül nyomja hátrafelé! Végezze el mindezt láb- és csípőizmaival!
• Pulzus- és fejmasszás: a következő shiatsu-gyakorlat segít, hogy gondolataink összeszedettebbé váljanak: 15 másodpercen keresztül az óramutató járásával megegyezően masszírozza jobbcsukló-pulzusát bal keze ujjvégeivel, majd illessze össze két kezét úgy, hogy ujjvégei érintkezzenek! Ezt követően fejbőrét az óramutató járásával megegyezően masszírozza 15 másodpercen keresztül! Kis szünettel ismételje!
• Szín-lazítás: pozitív érzéseket ébreszt, és a test energiaközpontjait aktiválja.
Dőljön nyugodtan hátra, és képzelje maga elé a zöld szín egyik árnyalatát – a zöld a pihenés és az oldottság színe! Többször alaposan lélegezzen ki! Képzelje el eközben, hogy minden zavaró, terhelő dolog elhagyja testét! Összpontosítson a szívére, engedje, hogy a megnyugtató zöld szín mintegy három percen keresztül a szívén keresztül áramoljon! A gyakorlat végén szorítsa kezét ökölbe, és nyújtózkodjon nagyot!
• A figyelem elterelése: ahhoz, hogy szükség esetén megőrizze hidegvérét, tartson tudatosan 5 perc szünetet! Nézzen ki az ablakon, hagyja gondolatait csapongani, járjon egyet, vagy élvezettel fogyasszon el valamilyen gyümölcsöt!
Hosszú távú stresszlevezetés:
• Jóga: a test és lélek gimnasztikája. Abban segít, hogy megleljük belső egyensúlyunkat, kiváltképp stressz, hormonális zavarok és pánikrohamok esetén.
• Masszázs: jót tesz stressz, bezártságérzés, fejfájás, nyak-, hát- és válltájon jelentkező izommerevség esetén, felpezsdíti a nyirokkeringést. Nem szükséges mindig szakértőt hívni, magunk is eltanulhatunk bizonyos mozdulatokat.
• A lábon található reflexzónák masszázsa: hatásos magas vérnyomás és emésztési problémák esetén, oldja a stresszt és a feszültséget. Tanácsos szakembert felkeresni.
• Meditáció: balzsam a testnek és léleknek, javítja a jó közérzetet, pozitív gondolkodásra serkent, fokozza az önbizalmat, a toleranciát. Célszerű hetente legalább háromszor végezni!
6 gyors tipp!
1. Megnyugvásul: helyezze kezeit a hasára, lélegezzen mélyet! Tartsa bent rövid ideig a levegőt, majd fújja ki! Ismételje meg többször!
2. Fejfájás esetén: cseppentsen hideg, nedves zsebkendőre rozmaringolajat, és helyezze a homlokára!
3. A víz kikapcsol: engedje tele otthon a fürdőkádat, esetleg cseppentsen a vízbe néhány csepp Relax illóolajat!
4. Frissítő lábfürdő: vegyen 10 perces lábfürdőt úgy, hogy hideg vízbe borsmentaolajat cseppent!
MI.

 

 Stresszről
2008. 03. 12 - 23:04 

A stresszről röviden:
A stressz egyre nagyobb erővel van jelen az életünkben. A munkanélküliség, az alkalmazkodás egy új helyzethez, a gyermekszületés, a munkahelyi stressz, egy családtag elvesztése, válás vagy vizsgahelyzetek, mind-mind komoly tényezők lehetnek, amelyek előbb vagy utóbb felmorzsolják lelki és testi erőforrásainkat. Mi magunk is, akik ezt a portált szerkesztjük, hosszú éveken át ki vagyunk téve néha egészen extrém stressz helyzeteknek, amely az egészségügy területén történik. Nagyon sok olyan negatívum csapódik le egy orvosi rendelőben, amelyek a dolgozók egészségére is kihatnak. Nem lehet félvállról venni, vagy kijelenteni, majd hozzá edződik az ember. A stressz rombolja lelkünket, testünket, az immunrendszerünket.
A stressz szerepe az egészségromlásban:
A stressz kifejezést ma a legáltalánosabb értelemben használjuk: az ember és környezete közötti kölcsönhatás folyamatában az újszerű, magatartási választ igénylő helyzeteket stresszhelyzetnek nevezhetjük. Szűkebb értelemben csak azok a helyzetek minősülnek stresszhelyzetnek, amelyeket aktivitással kontrollálhatatlannak, megoldhatatlannak minősítünk.
Medikus koromban szájtátva hallgattam Selye János kanadai professzor vendégelőadását. (Selye János; Bécs, 1907. január 26. – Kanada, Montreal, 1982. október 15. – osztrák-magyar származású kanadai belgyógyász, vegyész). Az Ő nevéhez fűződik a stressz koncepció leírása. Selye János szerint nem specifikus, károsító hatásokra a szervezet azonos módon, az általános adaptációs szindrómával reagál. Ennek három szakasza van:
• - az alarm, vagy vészreakció
• - az ellenállás fázisa
• - majd a kimerülés állapota.
Az első fázis nem csupán nem káros önmagában, hanem mind a fizikai, mind a pszichológiai fejlődés alapvető feltétele. Mint Selye János mondta, a stressz az élet sója. A mai világ egyik súlyos következményekkel járó jelensége, hogy a fiatalok többségében nem alakul ki eléggé a nehézségekkel való megbirkózás képessége, mert nincsenek kitéve elég kihívásnak, főleg fizikai értelemben.
A múlt század első felében még természetes volt a gyermekek többsége számára, hogy a kútra jártak vízért, kilométereket gyalogoltak az iskolába. Ma ehelyett gyakran „csomagként” szállítják őket a szülők egyik helyről a másikra, és csak a sport pótolhatja a hiányzó fizikai kihívásokat. Az egykeként felnövő, minden igényüket leső családba születő gyerekek pszichológiai kihívásokkal sem találkoznak első éveikben, így később nagyon könnyen összeroppannak, ha az iskolában, vagy a munkahelyen, párkapcsolatban kríziseket kellene megoldaniuk (Példa erre a fiatalok öngyilkossága beteljesülhetetlen szerelmük miatt).
A stresszre adott leggyakoribb válasz a szorongás, a félelem, amely egyre gyakoribb jelenség. Amíg a pszichikum szorongással áll szemben, a fenyegetést, mint belső meghatározhatatlant, legyőzhetetlent fogja fel. Egy másik általános reakció a stresszhelyzetekre a harag, amely agresszióhoz vezethet. A fentiekből nyilvánvaló, hogy a stressz akkor válik kórossá, ha nem vagyunk képesek megbirkózni az újszerű, veszélyeztető helyzettel, illetve a krónikus stressz, a kimerülés fázisa egyértelműen károsító hatású. A kutatások az immunrendszer és az idegrendszer nagyon komoly összefüggései miatt inkább neuro-immunrendszerről beszélnek.
Leggyakoribb tünetek: állandó idegeskedés, türelmetlenség, ingerültség, valamint az immunsejtek számbeli és minőségi romlása miatt megnő a fogékonyság a betegségekre. Gyakran alakulnak ki felső-légúti panaszok, esetleg bőrfertőzések vagy hajhullás.
Tudom, hogy rövid írásom csak hab a tortán. A stressz oldására számos megoldás kínálkozik, de arról a legközelebbi hírlevélben írok.
MI. 

 Nőnap
2008. 03. 06 - 09:34 

Szépséges nők, jó asszonyok, kívánunk boldog nőnapot – dr. Móczár és Tsa Bt.

Amit a nőnapról tudni kell: A nemzetközi nőnapot március 8-án tartjuk, de kialakulása más dátumokhoz, eseményekhez is kötődik. A nőnap a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával (munkavállalásával) kapcsolatos demonstratív nap volt.
A nemzetközi nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami azt a küzdelmet eleveníti fel, melyet a nők évszázadokon keresztül vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek. 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.
Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén ismét napirendre került a téma: Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széleskörű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.
A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot. 1917. március 8-án (a Julianus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.
A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.
Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-diktatúrában a nőnap ünneplése kötelezővé vált. Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnap 1948-tól szovjet mintára, március 8-ra esik. A nőnap Magyarországon is elvesztette az eredeti hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

 

 SZABADGYÖKÖK, A TITKOS GYILKOSOK!
2008. 03. 05 - 16:05 

Az emberi test működése milliónyi kifinomult, de mára már zömmel ismert kémiai folyamat eredménye. Amíg ezek a folyamatok természetes egyensúlyban vannak, addig erőnlétünk és egészségi állapotunk is kielégítő marad.
Életmódunkból adódóan azonban szervezetünket egyre nagyobb környezeti terhelésnek tesszük ki úgy, hogy mindeközben nem ismerjük a várható következményeket. Sőt, igazából azt sem tudjuk mi az, amin változtatnunk kellene.
Az egyik felesleges teher, amivel szépen lassan tehetjük tönkre a testünket, az a szabadgyökök tömkelege. De mik azok a szabadgyökök, és miért is ártanak a szervezetünknek?

A szabad gyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni. Olyan ingatag és reaktív részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre. Károsító hatásukat azzal fejtik ki, hogy testünk ép sejtjeiből igyekeznek elvenni a keresett elektront. A szabad gyökök rosszak lehetnek az egészségünk számára. Egyszerűen szólva a szabad gyökök rossz fiúk, akik ellenünk vannak, az antioxidánsok pedig a jó fiúk, akik megvédenek bennünket tőlük.

A szabad gyököket féken tartva az antioxidánsok jelenthetik az élet és a halál közötti különbséget, emellett befolyásolják, milyen gyorsan és mennyire öregszünk... Az emberi szervezetben játszott szerepük egyszerűen csodálatos. Az antioxidáns vegyületek képesek a szabad gyököket hatástalanítani. Az antioxidánsok azok az anyagok, amelyek egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, szabad gyökökkel szemben. Számos változatuk fellelhető a különböző élelmiszerekben: A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, Cink, Magnézium, Szelén, Karotinoidok, Flavonoidok és az egyéb polifenol vegyületek.
A szabadgyökök gyorsítják az öregedési folyamatot:
A környezetünkben levő szabadgyököket ételeinkkel fogyasztjuk, belélegezzük vagy a bőrünkön át jutnak a testünkbe, befolyásolják szervezetünk biokémiai folyamatait, például az öregedési folyamatainkat gyorsítják, a krónikus betegségek előidézése mellett.
Az élelmiszerekben zajló legismertebb oxidációs folyamat a savasodás, amely illat-, szín- és ízváltozással jár. A különböző kémiai reakciók során olyan termékek keletkeznek, amelyek önmagukban is károsak a szervezetre. Például aldehidek, ketonok, amelyek a kellemetlen ízért felelősek. Az oxidáció azonban nemcsak a zsírsavak szerkezetét változtatja meg, hanem más molekulákat (például vitaminokat és fehérjeépítő aminosavakat) is károsítja, ezért az élelmiszerek tápértéke számottevően csökken.
Életünk része az öregedés – percről percre. Bár megállítására nem vagyunk képesek, ennek ellenére az egészségünket öregedésünk ellenére is megőrizhetjük. A szabadgyökök képződésének bizonyos ismert okai, mint a dohányzás vagy a napfény, káros hatással vannak külsőnkre, közérzetünkre és egészségünkre. A légszennyezés, mérgező vegyszerekkel való érintkezés is szabadgyökök képződéséhez vezet a szervezetünkben.
Összefoglalva tehát: a szabadgyökök nagy reakcióképességű, rövid életű molekulák, amelyek képesek a testünkben található fehérjék, zsírok és még a DNS károsítására is. A DNS minden nap körülbelül 75 ezer támadást kap a szabadgyököktől. A legtöbb sérülést a javító enzimek helyre tudják állítani. Amit nem sikerül kijavítani, az idő múlásával halmozódik, és fokozza az öregedési folyamattal járó gondokat.
Hogyan okozhatnak a szabadgyökök szívbetegséget?
A szabadgyökök károsítják azokat a részecskéket, amelyek a koleszterint szállítják a vérben és ezzel a „jó” koleszterin „rosszá” fajul. Ennek a következményeként a koleszterint szállító részecskék megakadnak az artériák falában, és a koleszterin lerakódik. A szabadgyökök miatt a vérlemezkék pedig abnormális csomókat alkotnak, lefektetve ezzel az infarktus első lépcsőjét.
Az artériák belső fala is károsodik a szabadgyökök hatására, ami ugyancsak a koleszterin lerakódásához vezethet. A folyamat sokkal bonyolultabb a már jól ismert, a túl sok koleszterin- vagy zsírfogyasztásról szóló teóriánál.
Hogyan védenek az antioxidánsok a rák ellen? Az antioxidánsok háromféleképpen nyújtanak védelmek a rákkal szemben: azzal, hogy elpusztítják a rákot okozó szabad gyököket, fokozzák az immunrendszer működését, így az még azelőtt megsemmisíti a mutáns sejteket, mielőtt elrákosodhatnának, és végül csökkenti a ráksejtek hajlandóságát arra, hogy a szövetekhez, illetve mirigyekhez tapadjanak.
A kutatások bebizonyították, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrenddel sok rákfajta gyengíthető. Sok kutató azért tartja a zöldségeket és a gyümölcsöket jótékony hatásúnak, mert antioxidánsokban, különösen C-vitaminban és bioflavonoidokban gazdagok.
Egy jól ellenőrzött klinikai tanulmány – amelyet Larry Clark, a tucsoni University of Arizona professzora vezetett – megállapította, hogy napi 200 mcg szelén szedése felére csökkenti a rákos megbetegedés és az ebből fakadó elhalálozás esélyét, ezen kívül növeli az életkilátásokat.
Egy 1998-as klinikai tanulmány pedig kimutatta, hogy az E-vitamin szedése 32 százalékkal csökkenti a prosztatarák előfordulásának kockázatát.
Egy nemrég végzett kutatás, amelyről a Journal of the American Geriatrics Societyben számoltak be, hogy a száz év körüli vagy afeletti emberek vérében lényegesen magasabb az antioxidánsok szintje, és alacsonyabb a szabad gyököké, összehasonlítva a hetven és kilencvenkilenc éve közöttiekkel. Az ilyen emberek relatíve nagy mennyiségben fogyasztanak antioxidánsban gazdag gyümölcsöt és zöldséget.
„A testünkben megtalálható antioxidánsok mennyisége egyenesen arányos azzal, mennyi ideig élünk.” – mondta Richard Cutler MD, a Nemzeti Egészségügyi Intézet öregedésellenes kutatásainak vezetője. A tanulmány korrelációt mutat a scanner által mért értékek és a gyümölcs- és zöldségbevitel között.
Mindannyian tudjuk, hogy az egészség megőrzéséhez tanácsos minden nap legalább ötször fogyasztani gyümölcsöt és zöldséget.
A Pharmanex BioPhotonic Scanner most megmutatja, miért olyan fontos ez. A Pharmanex 1375 résztvevővel lefolytatott saját vizsgálata megmutatta, hogy a kísérletben közreműködő személyek gyümölcs- és zöldségfogyasztásának növekedésével az antioxidánsok mérési értékei emelkedtek.

 

 Gyümölcsökről
2008. 03. 02 - 11:38 


A gyümölcsökről általában azt tartják, hogy savasak, a szervezetet savasítják. Különösen óvnak tőle a kifejezetten elsavasodott szervezetet feltételező betegségek esetén (reuma, köszvény stb.). Hogy itt megint egy téves nézet ellen kell a harcot felvenni, azt mindennapos mérésekkel bárki, kizárólagos gyümölcstáplálkozással bebizonyíthatja. A vizsgálat azt bizonyítja, hogy a 6, 2 körüli pH (vizeletben mérve reggel) már a harmadik napon 6, 8-ra, később 7, 2-re javul a szervezetünk savbázis egyensúlya. (A pH 0 –7-ig a savasságot, 7 – 14-ig a lúgosságot jelzi. Az ideális érték 7, 2 – 7, 4 között van. A savbázis egyensúlyt mérésekkel ellenőrizhetjük saját magunknak is. A reggeli vizeletben ún. lakmuszpapírral – előző levélben már bemutattam –, ami a lúgosság-savasság mértékét jelzi, megállapítható szervezetünk belső egyensúlya). Ekkor jöttem rá az igazi okokra, s arra, hogy a tiltóknak és a kúrák szorgalmazóinak is igazuk van, csak nem vették figyelembe az alkoholképződésre vonatkozó intelmeket.
Ugyanis, ha magában csak gyümölcs került a szervezetünkbe, mint például a savas paradicsom vagy citrom, a hatása lúgos lett. Ha keményítő tartalmú ételekkel vagy zöldségfélékkel fogyasztottam együtt – egy emésztési cikluson belül –, akkor a hatás már nem volt lúgosító. Így a kenyérrel fogyasztott gyümölcs ismét a korábbi 6 pH körülire savasított, de a müzliben fogyasztott nyers gyümölcs is ugyanazt a hatást eredményezte. Így tehát az alkoholképződésben kell a savasodás okait keresni, és nem a gyümölcsben. Fogyaszthatunk gyümölcsöt a nap jelentős részében, vagy tartsunk egész napos gyümölcskúrákat! Arra ügyeljünk, hogy elegendő idő teljen el a gyümölcs és a más összetételű táplálékok fogyasztása között!
Csodálatos regeneráló hatásuk van a gyümölcskúráknak. Szinte valamennyi gyümölccsel lehet tisztító kúrát folytatni. A gyümölcskúrákat mindig egy-egy gyümölcs szezonjára rögzítsük; s mindig élvezettel, örömmel töltsön el bennünket a kúra várható eredményessége. A kényszeres gyümölcsfogyasztás, a kötelességszerű kúra eredménytelen marad, csak a negatívumai jelentkeznek. Vezessük be mindennapi gyakorlatként, hogy délelőtti étkezésünk és ebédünk csak gyümölcs legyen! Áldásos hatását hamarosan érezzük. A magyar népesség nagymérvű kalciumhiányban, magnéziumhiányban és vashiányban szenved, annak ellenére, hogy a rátukmált húsban, a pasztörizált tejben és tejtermékben állítólag mindez megtalálható. A gyümölcsök ásványianyag-tartalma relatíve nem nagy, de élettanilag rendkívül fontos, mert a legkönnyebben kötődik. Nagyon magas a kalciumtartalma például a faepernek, a szamócának, a szedernek, a ribizlinek, a csipkebogyónak, a diónak, a máknak és a mogyorónak.

 

 Tavaszi fáradtságról
2008. 02. 27 - 20:44 


Kiürültek a vitaminraktárak?
Mindenki tudja, hogy ilyenkor azért vagyunk fáradtak, mert kiürültek a szervezetünk vitaminraktárai. Legalábbis ezt mondták nekünk olyan sokszor, hogy most már mindenféle felülvizsgálat nélkül el is fogadjuk ezt. Hiszen ha valamit sokszor mondanak, akkor biztosan így is van. Szerintem egy ember, ha 6-10-szer hall egy állítást, amiről korábban semmit sem hallott, akkor ennyi ismétlés után készpénznek veszi a dolgot és még harcolni is fog érte, hogy bizony ez úgy is van.
Így van ez a vitaminraktárakkal is. Felmerül a kérdés, hol van ez a raktár? Az agyunkban, vagy az izmokban, talán a vesénkben? Azt mondják a májban, ott minden elfér… Ez a nagyon fontos szervünk részt vesz a tápanyagok feldolgozásában – méregtelenítésben, epesavasak termelésében, glikogén formában tárol szénhidrátot (kb. 1-1, 5 kg, fogyókúra elején ezt használja fel a szervezetünk) és „bespájzol” minden vitaminból legalább féléves adagot?
Sajnos nem. Vegyük például a C-vitamint. Kémiailag ez nem is vitamin, ez egy szénhidrátfajta, ami az állatok testében cukorból bármikor képezhető. Az emberi szervezetben hiányzik ez az enzim, amely cukorból aszkorbinsavat, azaz C-vitamint termel. Bizonyos szerveink, ahol gyorsabb az anyagcsere: mellékvese, nemi mirigyek stb. nagyobb koncentrációban tartalmaz C-vitamint – ez is mindössze kb. 60 mg/testsúly kg! A napi legalább 1000 mg C-vitamin fedezéséhez ezeknek a „raktáraknak” legalább 16, 5 kg-ot kéne nyomni! És mi van a több havi adaggal?
A C-vitamin jól szívódik fel a vékonybélből, egyszeri 2500-3000 mg-ot meghaladó bevételnél viszont romlik a felszívódása, egy része a bélben marad és visszatartva a folyadékot akár hasmenést is okozhat. Így ajánlatos elosztva szedni; napi 3-4 részre egyenletesen elosztva.
Ez a csodálatos anyag nélkülözhetetlen a fehérjék szintéziséhez, így nagyon fontos a bőséges jelenléte a fertőzéseknél (az ellenanyag csupa fehérjékből áll!), a bőrünk és egyéb szövetünk rugalmasságának megtartásához (kollagén képzés – bőr korai ráncosodása, sebgyógyulás, korai öregedés). Hiányos bevitele esetén akár meddőség is kialakulhat. Nem az a célom, hogy felsoroljam a hiányának az összes tünetét, hanem kiemeljem a fontosságát.
Gyógyszertárakban kombinált formákban is vásárolható C-vitamin nagy választékban.

 

 Gastro-oesophagealis reflux betegség - GERD
2008. 02. 27 - 20:31 

A GERD-ről, akkor beszélünk, amikor az alsó, a nyelőcsőt záró izom mellett a gyomor tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Az alsó, nyelőcsőt záró izom a gyomrot választja el a nyelőcsőtől, és mint egy szelep működik. Normálisan ezen át a megrágott étel egy irányba, a gyomor felé áramlik.
Amikor a visszaáramló gyomorsav a nyelőcső nyálkahártyájával érintkezik, égető érzést kelt a mellkasban és a torokban. A gyomorból érkező anyag ízét gyakran érezni is lehet a torokban. Időnként mindenkinek feljöhet egy kis sav a gyomrából. Ez még nem jelenti azt, hogy az a személy GERD beteg. Olyan savvisszaáramlás, ami több mint kétszer történik hetente, már figyelmet igényel és komolyabb egészségügyi problémákat okozhat.
Sajnos a megszokott kezelési mód az, hogy TV-ben reklámozott antacidumokat kapkodnak be az emberek, pedig ezek a problémát csak elnyújtják, és gyakran súlyosbítják. Antacidok a gyomorsavat semlegesítő, általában recept nélkül kapható gyógyszerek. A legtöbb antacid-termék különböző kombinációban használja a magnézium, kalcium és alumínium sókat hydroxid vagy bikarbonát ionokkal, amelyek semlegesítik a gyomorban termelt savat. Ezeknek a fémsóknak vannak mellékhatásaik is. A magnézium például hasmenést, az alumínium, szorulást okozhat. Ezért gyakran különböző arányban kombinálják ezt a kettőt, hogy a két hatás kiegyensúlyozott legyen. A kalcium tartalmú antacidok elvileg jók lennének, de csupán a tünetek kezelésére és hosszabb távon fokozott savtermelésre késztetik a gyomrot. Az igazi megoldás a probléma okának megszüntetése lenne. Mi is ez?
Talán nem meglepetés, hogy az étkezési szokások megváltoztatása hoz jelentős és végleges javulást. Ez az első lépés, amit érdemes megfontolni. Számos étel és ezek rossz kombinálása okozza a reflux kialakulását. Húsok cukorral, erős fűszerek és húsok, fehérje és paradicsom, kávé és csoki, és még számos egyéb kombináció létezik, pedig ezek elég elterjedten fogyasztott kombinációk. Azon kívül, hogy mit eszünk, lényeges, hogy hogyan. A probléma fokozódik, amikor túl sokat, túl gyorsan, alapos rágás nélkül vagy nyugtalan környezetben eszünk.
Amennyiben valaki semmi egyebet nem tenne, mint a heti hús adagját a negyedére, a zöldségfogyasztását a négyszeresére változtatná és mindezt nyugodt körülmények között fogyasztaná el, 90%-os eséllyel megszabadulna a problémától.
Amikor mindennapossá válnak a mellkasi panaszok, gyakorivá válik a kínzó köhögés, elhúzódó nátha gyötör bennünket, AJÁNLATOS A KEZELŐORVOSÁT FELKERESNI (Az előző levelekben ajánlottam a pH teszt csíkot!). A betegség a fent említett „praktikák” mellett gyógyszerekkel megnyugtató módon gyógyíthatók (Protonpumpa).
A fentieken kívül hadd javasoljak még pár praktikus ötletet, amik szintén segíthetnek.
• Amikor a tünet érződik, igyon egy nagy pohár vizet (lehetőleg ne szénsavas legyen!). Ez általában meg is oldja a problémát.
• Nyers krumpli juice. Ne hámozza meg, csak alaposan mosson meg egy krumplit és azonos mennyiségű vízzel turmixolja össze. Csak frissen értékes. Naponta két-három alkalommal.
• Nyers zeller és káposzta lé naponta egy pohárral szintén segít és jobb ízű, mint a krumpli.
• Egyen többször kevesebbet.
• Keverjen össze egy evőkanál almaecetet 2dl vízzel és igya meg evés közben. Evés után ne igyon semmit.
• Egyen friss ananászt. A konzerv nem jó semmire.
• Ne egyen lefekvés előtt 3 órával semmit.
• Evés után ne feküdjön le.
• Ne igyon üdítő italokat (sem szénsavast, sem rostost).
• Kerülje a cukros édességet, helyettesítse aszalt gyümölcsökkel.
• Írhatnám, hogy kerülje a stresszt, de ez felesleges helypazarlás:-).

Forrás: Vitaminkirály
Összeállította: dr. Móczár István 

[1] |  [2] |  [3] |  [4] |  [5] |  [6] |  [7] |  [8] |  [9] |  [10] |  [11] |  [12] |  [13] |  [14] |  [15] |  [16] |  [17] |