Feliratkozás hírlevélre:

   
 

2014. 12. 31.
BÚÉK 2015

...

[tovább]

2014. 12. 25.
Karácsony 2014

Minden kedves ismerősömnek, barátomnak, akik üzemorvosi ügyben, kapcsolatban állnak velem Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok, Dr. Móczár István és Tsa Kft...

[tovább]

2014. 12. 13.
Mészáros Judit ápoló

1998-tól 2005-ig a Szent Rókus intenzív, és aneszteziológiai osztályán, mint aneszteziológus nővér. 2005-től a Szent Rókus kórház rendelőben bőrgyógyászaton, gyermek pszichiátria, neurológia, pszich...

[tovább]

2014. 11. 30.
Tájékoztatás a rendelésről

Tájékoztatjuk Tisztelt Betegeinket, hogy a Központi Orvosi Rendelőben, 2014. december 01-től ismét a Rákóczi út 7. sz. alatt rendelünk! A rendelés a szokásos időben történik. Megköszönjük betegeink ...

[tovább]

2014. 10. 15.
40 éve a maglódi praxisban

https://www.facebook.com/istvan.moczar/media_set?set=a.762502643815240.1073741861.100001665339620&type=1...

[tovább]

 


 

 Hőguta
2008. 08. 03 - 20:49 

Bár a tartós nagy meleg mindenkit megvisel, vannak közöttünk olyanok, akik életkoruk, krónikus betegségük vagy éppen foglalkozásuk miatt különösen veszélyeztetettek: hajlamosabbak a kóros folyadékvesztésre, a kiszáradásra vagy a hőgutára. A csecsemők és kisgyermekek szerencsére hangosan jelzik, ha szomjasak, a korosabbak nem érzik ezt, ezért könnyen elmulasztják a folyadékpótlást. A szédelgést, a bágyadtságot, az erőtlenséget, az ájulást nemcsak a meleg okozhatja, hanem az is, ha a szervezetben nincsen megfelelő mennyiségű folyadék.
Az időseknek is legalább 2-2,5 liter folyadékot kell naponta meginniuk ahhoz, hogy szervezetük folyadékháztartása ne boruljon fel. Ebbe a mennyiségbe beletartozik a gyümölcsök-zöldségek leve és az ebédre elfogyasztott leves is. Természetesen a víz is megteszi, de még jobb az ásványvíz, mert azzal már az izzadással elveszített fontos ionokat, ásványi sókat is pótolhatjuk. Az idősebbeknek, a gyerekeknek, az emésztőszervi bajokkal kínlódóknak vagy a diabéteszeseknek a szénsavmentes változat ajánlott.
Nehezebb helyzetben vannak a hipertóniában, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, esetükben ugyanis nem korlátlan a folyadékfogyasztás. Bár az izzadás miatti folyadékvesztés súlyosabb esetekben szívritmuszavart is okozhat, ám a nagy folyadékbevitel is kóros terhelést jelenthet a szervezetüknek. Ezért aranyszabály, hogy óránként egy deci, azaz naponta másfél liter folyadékot szabad inniuk. A szénsavas italok vízhajtó hatásuk miatt kerülendők, a legjobb a buboréktalan ásványvíz vagy a káliumban gazdag narancslé.
A már kezelt betegeknek nem tanácsos a legmelegebb napszakban (11-15 óra között) a szabadban tartózkodni, mert a meleg kitágítja az ereket, így a szív terhelése nő.
Rosszullétet okozhat a hirtelen, erőteljes mozgás, ezért a betegek lassan, fokozatosan váltsanak testhelyzetet. A szédülés azt jelzi, hogy nincsen elég folyadék az érpályákban, ezt fokozatosan, apránként pótolni kell. A melegből adódó rosszullétek miatt jobb, ha a szívbeteg kánikulában nem vezet autót.
Unalomig ismert szabály, hogy fedetlen fővel ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon. A felmelegedő agy fejfájással, hányingerrel jelez, súlyosabb esetekben a test hőmérséklete – akár a láznál – megemelkedik, s végül teljesen felborulhat a hőháztartás: a beteg összeesik, eszméletét veszti. Ahogyan tilos felhevült testtel a hideg vízbe ugrani, ugyancsak életveszélyes az ilyen beteget lehűteni, ugyanis a gyors hőveszteségtől görcsös állapot alakulhat ki, s reflexként megállhat a szív.
A szokásosnál magasabb hőmérséklet melegfronti hatást válthat ki az arra érzékenyeknél: lassulnak a reflexek, hirtelen álmosság, fáradékonyság törhet rájuk. A kánikulában a gyomorfekélyesek állapota is rosszabbodhat, gyakoribbá válnak az asztmatikus panaszok és lassabban gyógyulnak a gyulladások.

Forrás: Weborvos után dr. Móczár István

 

 Agyvérzés felismerése
2008. 07. 31 - 12:17 

Életet menthetünk, ha idejében felismerjük az agyvérzés jeleit. Ez a levél nem a szórakozást hivatott szolgálni, de a mondanivalója nagyon lényeges. Ezért kérem, szánjon rá 2 percet és figyelmesen olvassa el, azután pedig vagy mentse el, vagy vésse jól az emlékezetébe a következő esetet.
Egy fogadáson történt, hogy egy asszony tányérral a kezében megtántorodott, majd elesett. Felsegítették kelni, majd az asszony azt mondta, hogy minden rendben, úgy látszik, csak megbotlottam - mondta. Nem akarta, hogy orvost hívjanak. Az est hátralévő részét jó kedvben a társaságban folytatta tovább. Amikor hazaértek férjével, a férj mégiscsak felhívta a mentőket. Az asszonyt beszállították a korházba. Rövid idő elmúltával még az éjjel az asszony agyvérzésben meghalt.
Ha ott, a szórakozás helyén, valaki ráismert volna az agyvérzés jeleinek egyikére, annak a következő 3 óra leforgása alatt életmentő jelentősége lett volna, az egyik orvos véleménye szerint. Alapjában, négy féle lehetőség van arra, hogy felismerjük az agyvérzés jelét:
1.Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt, hogy mosolyogjon.
2.Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy mondjon egy rövid **mondatot,** pl. Ma nagyon szép idő van.
3.Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy emelje fel mindkét karját a magasba.
4. Ha megkérjük a veszélyeztetett személyt arra, hogy öltse ki a nyelvét.
A fentiek közül bármely elváltozás jeleit mutatja a normálistól, pl. /*/ha arcának egyik fele görcsösen mozdulatlan marad/*/, vagy /*/nem tudja kifejezni magát egy egyszerű mondat erejéig sem/*/, vagy /*/ha valamelyik kezét nem tudja felemelni feje fölé/*/, vagy /*/nem tudja kiölteni nyelvét/*/, vagy **/az egyszerűen csak kilóg a szájból.../** ez mind azt jelzi, hogy **sürgősen hívjuk a mentőket**. Ez a neurológus orvos azt is mondta, hogy ez a levél, ha eljut legalább 100 címre, szinte biztos, hogy legalább egy életet megment.
Ujvári Anikó után dr. Móczár István háziorvos www.moczar.hu
tvt.aniko.ujvari@gmail.com

 

 Rendelés
2008. 07. 27 - 20:31 

Értesítem a tisztelt Betegeimet, hogy 2008. július 28-án délelőtt a rendelésemet elkezdem. Hétfőtől – három napig – dr. Márton Éva háziorvos helyettesítése miatt a rendelésem első felét (kb. egy órát) a Katona József utcai rendelőben látom el. A fenti időben a Rákóczi u. 7. szám alatti rendelő dolgozói fogadják a betegeket, illetve kapcsolatban állnak velem telefonon.
Egyben szeretném megköszönni dr. Megyesi Edina orvosnő áldozatos helytállását, hogy szabadságom alatt helyettesített. Külön kiemelem Pető Jánosné Irénke ápolónő és Kozma Andi írnoknő munkáját.
Dr. Móczár István

 

 Szabadság értesítő
2008. 06. 23 - 20:42 

Ezúton értesítem Betegeimet, hogy 2008 június 30-tól – 2008 július 28-ig szabadságon vagyok. Helyettesít – rendelési időmben – dr. Megyesi Edina. Bármilyen jellegű üggyel kapcsolatosan Pető Jánosné Irénke ápolónő telefonon vagy személyesen ad felvilágosítást. Rendelő elérhetősége: 29-326-957.
Rendelésem első napja: 2008. július 28-án hétfőn délelőtt a szokott időben.
Dr. Móczár István háziorvos

 

 Hőriadó!
2008. 06. 23 - 16:28 

Tombol a kánikula: A nyári melegben hamar megszomjazunk, több folyadékot fogyasztunk. Ennek oka a szervezet hőszabályozása, mellyel a különböző környezeti hőmérsékletekhez alkalmazkodunk. A nagy melegben a verejtékmirigyek működése fokozódik, izzadunk. A bőr felületéről elpárolgó verejték hőt von el, hűti a bőrfelületet. Nagy melegben a verejték térfogata néhány óra alatt több liter is lehet. Az elveszített folyadékot pótolni kell. Legjobb folyadék a tiszta víz.
Tehát miért vagyunk nyáron szomjasabbak? Kiizzadjuk, amit megiszunk. Ennél egyszerűbben és tömörebben nem is lehetne megfogalmazni.
Különös figyelmet kell szentelni ilyen téren a kisgyermekek, és az idősek megfelelő folyadékfogyasztására, hiszen e két korosztály a leginkább érzékeny az ilyen jellegű problémára. Szervezetük alkalmazkodóképessége amúgy is alacsonyabb, amihez társul még az életkori sajátságok révén a nem megfelelő folyadékfogyasztás.
Mivel oltsuk a szomjunkat? Tudom, hogy a legtöbb ember nem szívesen nélkülözi azokat a népszerű, „jóízű” üdítőitalokat. Ezek mennyiségben tartalmaznak cukrot és mesterséges adalékanyagokat. Ezek nem túl jó szomjoltók, mindemellett még jelentős energia bevitelt is jelentenek, ezáltal rendkívül hizlalnak. Pillanatnyilag úgy érződhet mintha, de egész nap ezt iszogatva lecsúszhat több liternyi is! A legmegfelelőbb a szomjoltásra a víz. A tiszta víz.
Még szomjúság előtt: testünk 60 százalékát víz képezi, amely fontos szerepet játszik a szervezet hűtőrendszerében. A szöveteken keresztül tápanyagokat szállít, és a vér megfelelő sűrűségét biztosítja.
A szervezet folyadékhiánya jelentősen csökkentheti a szellemi és fizikai teljesítő képességet. A nagy mennyiségű folyadékvesztés a hőháztartás-zavarát is kiválthatja, így az egyén életveszélyes állapotba sodródhat.
Sokan tévesen hiszik, hogy akkor kell innunk, ha szomjasak vagyunk, holott ez az érzés a szervezet vészjelzése a súlyos folyadékvesztés megelőzésére. A nyári rekkenő hőségben nagyon fontos a folyamatos vízpótlás, még mielőtt a szomjúságérzet jelentkezik, mert ilyenkor a szervezet rengeteg folyadékot és ezzel együtt ásványi anyagot tud veszíteni. Az életkor előrehaladásával vagy intenzív fizikai munkavégzés során, sportolás alatt egyébként is fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, mivel ezekben az állapotokban a testünk jelzése túl későn következik be, azaz a szomjúságérzet csak a végső stádiumban jelentkezik, amikor már nagyon nehéz helyreállítani az egyensúlyt.
Minden olyan esetben, amikor az energiaigény megnövekszik, a folyadékigény is növekszik.
Intő jelek: ha fáradtság gyötör, csökken az étvágyunk, kipirul az arcunk, és fáj a fejünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy folyadékhiányban szenvedünk, különösen akkor, ha vizeletünk színe sötét, erőteljes szagú, és úgy érezzük, hogy már egyszerűen nem tudjuk elviselni a magas hőmérsékletet. Ezt az állapotot az orvosi irodalom dehidratációnak hívja. Nem csupán só (NaCl) távozik az izzadással, hanem számos egyéb ásványi anyag, nyomelem is; kalcium, kálium, magnézium, szulfát, foszfát, cink, vas, mangán, réz. Éppen ezért magas hőmérsékleti körülmények között fellépő fokozott verejtékezés után nem csak folyadékot kell pótolnunk, hanem a felsorolt ásványi anyagokat is.

 

 Júniusi szűrés
2008. 06. 06 - 18:45 

Értesítem betegeimet, hogy június hónapban cukor és koleszterin szűrővizsgálatot tartunk – rendelés közben –, amely kiegészül vérnyomás ellenőrzéssel, szükség esetén EKG készítéssel. Hétfő és szerda reggel az éhgyomri cukorvizsgálat miatt már reggel 7 órától várjuk betegeinket. A szűrővizsgálat ingyenes minden praxisbetegnek!
SZÓTÁR – Emelkedett éhgyomri vércukorszint (IFG)
Olyan cukorbetegség előtti állapot mikor az éhgyomri vérvétel során enyhén emelkedett vércukorszintet mérnek (6, 1 – 6, 9 mmol/l), de 75g szőlőcukor elfogyasztása után 2 órával normális (ún. terheléses vércukor-vizsgálat) a vércukorérték kisebb, mint 7, 8 mmol/l.

 

 Eredményes allergiaszűrés
2008. 05. 31 - 12:54 

2008. május 30-án, péntek délután dugig megtelt a váró allergiás betegekkel. Felhívásunkra és a plakátok hirdetésére, nagyon sokan jelentkeztek szűrővizsgálatra. Az „allergia napot” Dr. Móczár és Tsa Háziorvos Bt szervezte a Schering-Plough Central East AG képviseletében Baranyai Zsuzsanna, valamint dr. Szalmay Gábor fül-orr-gégész szakorvos támogatásával. A Prick-tesztet Hegedűs Józsefné szakasszisztens a Bajcsy Kórházból, valamint labor vizsgálatot (Se-vércukor, Se-cholesterint, vérnyomás ellenőrzés) Pető Jánosné, Irénke, a Bt szakápolója végezte. A szűrés alaposan elhúzódott, mert késő estig jöttek a betegek, és a „túlóra ellenére” sem küldtek el senkit a „team” dolgozói. Ennek részben az volt az oka, hogy az egész városra kiterjesztettük a szűrővizsgálatot. Sok gyermeket is elhoztak a szülők vizsgálatra. A gyors felmérés szerint a megjelent betegek 98 % volt allergiás, míg 2 %-nál a teszt negatív eredményt mutatott.
A Prick-tesz egyszerű, gyors és viszonylag olcsó, többnyire megbízható, a legáltalánosabban használt eljárás az IgE-közvetítette betegségek megállapítására. A bőrteszt során az allergének kis mennyiségét juttatják a bőrre, a beteg alkarjának belső oldalára. A reakció leolvasásáig kb. 15 perc telik el. Minden tűpróbánál feltesznek egy biztosan negatív reakciót okozó anyagot (nem allergizáló fiziológiás oldat) és egy biztosan pozitív reakciót eredményt produkáló szert (hisztamin). Ezekhez hasonlítják a többi szerre jelentkező bőrelváltozást. Ha a negatív kontrollként használt anyagra nincs reakció, akkor pozitív eredményként értékelik azt a (karcolás helyén megjelenő) duzzanatot, melynek átmérője meghaladja a 3 mm-t.
A bőrtesztet követően az allergén-kivonatokat, és a jelzéseket alkohollal távolítják el a bőr felületéről. A viszketés, vörösség és duzzanat mérséklése érdekében helyi gyulladáscsökkentő kenőccsel kenik be a bőrt.
A szervezetünkbe belégzéssel jutó allergének kimutatásához használt oldatok általában az alábbi növények virágporát tartalmazzák: égerfa, nyírfa, mogyoró, parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifű, aranyvessző, falgyom és több gyomkeverék, de a házipor, vagy a különböző atkák okozta panaszok kiszűrése is beletartozik az ellenőrző munkába. Összességében tehát 18 tesztanyagot használtak a szűrésen, valamint a már említett negatív és pozitív kontrollokkal 20 „karcolást” jelentett a vizsgálat.
A teszt nem 100 %-os pontosságú, előfordulhatnak álnegatív és álpozitív eredmények. Ezek gyakorisága függ az allergén fajtájától és a beteg korától is. Allergia gyanúja esetén fiatal gyermekeknél is elvégezhető a bőrpróba (melynek pozitív reakciója valamely allergénre nagyon hasznos információ lehet a kezeléshez), viszont tudni kell, hogy 2-3 éves kor alatt a bőr életkorából adódóan nem mindig megfelelő válaszadó képességű, ezért gyakran ad negatív reakciót meglévő allergia esetén is. A teszt az allergia meglétét bizonyítja, de súlyosságát nem tudja felmérni.
A válaszreakciók kiértékelésében nagyon sokat számít az orvos tapasztalata.
Köszönetet mondok a Bt dolgozóinak, akik szűrővizsgálatokból hagyományt teremtettek. Ezeket a vizsgálatokat nem lehet pénzben kifejezni. A prevenció, illetve a megelőzés az egészségmegőrzés legfontosabb módja. Jövőre, május végére újra megszervezzük a szűrést praxisunkba.
Dr. Móczár István
üzem-és háziorvos

 

 Allergia nap3
2008. 05. 26 - 08:20 

Utolsó értesítő!
Értesítjük kedves Betegeinket, hogy 2008. május 30-án, pénteken 14.00-tól 18.00-ig Maglódon a Rákóczi u. 7. szám alatti Háziorvosi Rendelőben (Dr. Móczár István Háziorvosi Rendelője) ALLERGIA NAPOT tartunk (allergia vizsgálat, életmódi tanácsok, javaslat meghosszabbítás, szaktanácsadás).
Érdemes eljönnie, ha tüsszög, viszket és könnyezik a szeme, folyik az orra, mert lehet, hogy Ön is allergiás.
Az allergiaszűrés ingyenes!
A május végén a praxisunkban tervezett szűrővizsgálatot Baranyai Zsuzsanna a Schering-Plough részéről támogatja.

 

 Krupp kezelésének egyik módja
2008. 05. 19 - 18:23 

Új terápiás módszer!
Rendelőnkben a május 30-i allergianapon egyedülálló lehetőség nyílik az Indisó Terápia igénybevételére.
Akik ezen a napon jelentkeznek a kúrára, azok 20 % kedvezménnyel vehetik igénybe. Ugyanekkor Móczár doktor Úr a terápiához szükséges anamnézis felvételt is elkészíti.
- Olyan betegeknek és egészségeseknek ajánlott a terápia, akik meg szeretnének szabadulni krónikus, gyakran gyulladás okozta légúti panaszaiktól, köhögésüktől, állandó betegeskedésektől és ellenállóbb szervezetet szeretnének. Asztmásoknak, allergiásoknak, szénanátha, Krupp, légcsőhurut, hörghurut, arcüreggyulladás, légúti gyulladásos betegségek esetén, dohányosoknak, preventív immunerősítésnek, teherbíró képesség fokozónak.
- A fent említett betegségek egyik leghatékonyabb és legismertebb aerosol-kezelési módszere a természetes sóbánya-terápia.
- A módszer lényege és egyedülállóssága abban rejlik, hogy a hatóanyag száraz, könnyen belélegezhető aerosolt képez a légtérben (ezt egy speciális sógenerátor állítja elő az Aknaszlatinai sóbányából származó sóból), a részecskék ionizáltak és igen finomak (0,2-0,7 mikron), tehát biztosítják a megfelelő terápiás gyógyhatást, a várt eredményeket.
Nemzetközi kutatások megállapították, hogy a felnőtteknél 88-90 %, gyermekeknél 90-96 % a gyógyulási arány.
A terápia eredményeképp elérhető a teljes, 100 %-os, tünetmentes gyógyulás!
A kezelés valamennyi alsó és felső légúti, asztmatikus, bronchiális, hurutos vagy allergiás betegség alapját, a gyulladást szünteti meg, vagyis visszaállítja az egészséges állapotokat!
Megszűnnek a kifejezett asztmás, allergiás, kruppos, hurutos, köhögős, fulladós állapotok.
- A teljes kúra 10 vagy 20 kezelési alkalomból áll, függően a betegség krónikusságától, illetve a kezelés céljától. Gyermekeknek az alkalmankénti benntartózkodás 45, felnőtteknek 60 percet jelent.
A kezelések csoportosan működnek. A gyermek terápiás helysége játszószobaként funkcionál, ahol lehet tanulni, játszani, a felnőttek esetében olvasásra, sakkozásra, zenehallgatásra, relaxációra van lehetőség.
Május 30-án személyes konzultációra van lehetőség az Indisó Terápia képviselőjével.
Információ: (30) 9503-612, (30) 9143-599
ÁGNES Fitness - 1188 Bp. Kisfaludy u. 56. (Maglódtól 20 percre!)
http://www.sportkapu.hu/agnes/ e-mail: agnes-fitness@t-online.hu

 

 Krupp
2008. 05. 19 - 18:12 

Ha a kisgyerek éjszaka száraz, kínzó köhögésre riad fel és fullad, valószínűleg kruppos rohama van. A tünetek nem csak ijesztőek, különösen a legkisebbeknél veszélyesek is. A virális croup (laryngitis subglottica) évente több ezer gyereket támad meg. A kruppos fulladásra a legjellemzőbb, hogy általában éjszaka, sokszor váratlanul alakul ki a belégzési nehezítettség. A gyermek, ugató, száraz köhögést hallat. A tüneteket a légcső beszűkülése okozza. A légcső nyálkahártyája ilyenkor főként a hangszalagok alatti területen duzzad meg.
A levegőért küzdő gyerek sokszor sír, nyugtalan, erőlködve köhög, öklendezik, néha hány is. Az izgalom a szervezet oxigénigényét fokozza, így a helyzet rosszabbodik.
A belégzési hang száraz, hangos. Ugyanis az asztmával ellentétben, amikor a kilégzés nehezített, a krupp esetében a belégzés akadályozott. A fokozott légzési munkát a mellkas lágyabb részeinek behúzódásai jelzik, ezek a kulcscsont felett, a rekesz mentén, a mellcsont alsó szakaszán és a bordaközökben látszanak. A betegség veszélyét az oxigén hiánya, a szervezet kimerülése vagy akár a légút teljes elzáródása, fulladás jelenti.
Az első teendő a rohamtól és a gyermek életkorától függően az orvos értesítése, valamint a légutak mihamarabbi lehűtése. A hideg nyálkahártyában ugyanis összehúzódnak a vérerek, és azonnal csökken a duzzanat. Hideg levegőt kétféleképpen juttathatunk a légutakba. Hideg időben kinyitjuk az ablakot, a gyereket gyorsan meleg takaróba tesszük. A gyerek addig lélegezze be a hűvös, párás levegőt, amíg a roham teljesen meg nem szűnik. Eközben meg kell nyugtatni a gyereket, és néhány korty folyadékkal is meg lehet itatni.
Egyszerűbb és további megfázás nélküli módszer, ha hideg párásítót tudunk bekapcsolni, és a kruppos beteg az abból kiáramló levegőt szívja be. Otthon a gyakorlott szülő az orvos által felírt szteroidos kúpot is beadhatja gyermekének, de számos mellékhatása miatt csak indokolt esetben.
Ha nem válik szabaddá a légzés, visszatérnek a tünetek, kórházi kezelésre van szükség. Nem szabad félni a kórháztól, a gyerek is tapasztalni fogja, hogy a kezelés nem jár fájdalommal.

 

[1] |  [2] |  [3] |  [4] |  [5] |  [6] |  [7] |  [8] |  [9] |  [10] |  [11] |  [12] |  [13] |  [14] |  [15] |  [16] |  [17] |