Feliratkozás hírlevélre:

   
 

2014. 12. 31.
BÚÉK 2015

...

[tovább]

2014. 12. 25.
Karácsony 2014

Minden kedves ismerősömnek, barátomnak, akik üzemorvosi ügyben, kapcsolatban állnak velem Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok, Dr. Móczár István és Tsa Kft...

[tovább]

2014. 12. 13.
Mészáros Judit ápoló

1998-tól 2005-ig a Szent Rókus intenzív, és aneszteziológiai osztályán, mint aneszteziológus nővér. 2005-től a Szent Rókus kórház rendelőben bőrgyógyászaton, gyermek pszichiátria, neurológia, pszich...

[tovább]

2014. 11. 30.
Tájékoztatás a rendelésről

Tájékoztatjuk Tisztelt Betegeinket, hogy a Központi Orvosi Rendelőben, 2014. december 01-től ismét a Rákóczi út 7. sz. alatt rendelünk! A rendelés a szokásos időben történik. Megköszönjük betegeink ...

[tovább]

2014. 10. 15.
40 éve a maglódi praxisban

https://www.facebook.com/istvan.moczar/media_set?set=a.762502643815240.1073741861.100001665339620&type=1...

[tovább]

 


 

 Infuenza elleni védőoltás
2008. 10. 20 - 08:14 

Influenza elleni védőoltás időpontjai: 2008. október 20-22-ig H-K-SZ 12-14 óra között,
2008. október 27-től, az oltás a rendelési idő – első vagy utolsó órájában, illetve a telefonon történt megbeszélés szerint történik.
Telefon: (29) 326-957

 

 Sikeres allergiaszűrés
2008. 10. 17 - 20:49 

2008-10-17-én délután allergia szűrőnapot tartottunk a rendelőben. Dr. Szalmay Gábor a Bajcsy Kórház fül-orr-gégész szakorvosa, és munkatársai közel 120 beteget vizsgáltak meg, köztük igen sok volt a gyermek. Irénke ápolónő vér- és koleszterinszint meghatározást végzett, és vérnyomást is mért. Az így kapott eredményeket számítógépre vittük. Köszönöm a praxisom nevében az önzetlen segítséget azoknak, akik a szűrésben résztvettek, hogy új allergiásokat sikerült kiszűrnünk. A szakorvos a helyszínen felírta a szükséges gyógyszereket nagy kedvezménnyel. A szűrés ingyenes volt.
Dr. Móczár István

 

 Emlékeztető allergiaszűrésre
2008. 10. 16 - 05:30 

Emlékeztető szűrővizsgálatra!
Értesítjük kedves Betegeinket, hogy 2008. október 17-én, pénteken (13.00-tól – 18.00-ig) Maglódon a Rákóczi u. 7. szám alatti Háziorvosi Rendelőben (Dr. Móczár István Háziorvosi Rendelője) ALLERGIA NAPOT tartunk.
AZ ALLERGIASZŰRÉS INGYENES!
A praxisunkban tervezett szűrővizsgálatban Baranyai Zsuzsanna a Schering-Plough Hungary Kft. támogatásával részt vesz.
A rendelőnkben – továbbá – VÉRCUKOR, KOLESZTERIN, és VÉRNYOMÁS ellenőrzést is tartunk!
Rendelő telefonszáma: 29-326-957

 

 Őszi allergiaszűrés!
2008. 10. 10 - 07:24 

Értesítjük kedves Betegeinket, hogy 2008. október 17-én pénteken (13.00-tól – 18.00-ig) Maglódon a Rákóczi u. 7. szám alatti Háziorvosi Rendelőben (Dr. Móczár István Háziorvosi Rendelője) ALLERGIA NAPOT tartunk (allergia vizsgálat, életmódi tanácsok, javaslat meghosszabbítás, szaktanácsadás mellett – koleszterin, vércukor, vérnyomás ellenőrzésére is sor kerül!).
Érdemes eljönnie, ha tüsszög, viszket és könnyezik a szeme, folyik az orra, mert lehet, hogy Ön is allergiás.
AZ ALLERGIASZŰRÉS INGYENES!
A praxisunkban tervezett szűrővizsgálatban Baranyai Zsuzsanna a Schering-Plough részéről támogatóan részt vesz.
Rendelő telefonszáma: 29-326-957

 

 Szabadság javítása
2008. 10. 04 - 10:11 

Javítás:
Tájékoztatom kedves betegeimet, hogy 2008 október 06-tól 2008 október 12-ig továbbképzésen vagyok. Helyettesít a rendelési időmben: dr. Simon József háziorvos. Telefonja: 29/326-955.

A labor kedden és csütörtökön a szokott időben működik (07 órától 09 óráig).

 

 Pénteki rendelés
2008. 09. 18 - 17:02 

2008.09.19-én pénteken délelőtt rendelünk 08 órától 12 óráig. A rendeléssel párhuzamosan belgyógyászati szakrendelés is van.

 

 Mea culpa
2008. 09. 17 - 13:28 

Tévedni emberi dolog. Egyik Olvasónk felhívta a figyelmemet, hogy a szűrés időpontját tévesen írtam. Pontosítom az allergiaszűrés napját: 2008. október 17-én, pénteken 13 órától.

Kihasználom a lehetőséget és a vashiányos vérszegénységről írok néhány sor.
Definíció: vérszegénységnek (= anaemia) nevezünk minden olyan állapotot, amikor a vörösvértestek (=vvt, laborleletben: RBC - Red blood cell) száma, vagy Haemoglobin-tartalma (Hgb) csökkent. Maga az anaemia önmagában nem betegség, hanem tünet, melynek okát minden esetben meg kell találnunk ahhoz, hogy a kezelése hatékony és célirányos legyen. Ezzel most nem foglalkozom, mert az orvos feladata az okok keresése.

Tünetek: sápadtság, a bőr és elsősorban a nyálkahártyák vizsgálata a mérvadó. Oxigén-ellátás elégtelensége miatt: fáradtság, gyengeség, álmosság, gyakori szédülés, esetleg végtagzsibbadás. Szívdobogásérzés és még nyugalmi állapotban is gyakran szapora pulzus (90-100 /min felett). Gyakori fejfájás, fülzúgás. Száraz, hámló bőr, töredező körmök, hajhullás, hajtöredezés. A szervezet terhelhetősége csökkent, fáradékonyabb a beteg, ugyanolyan teljesítmény eléréséhez jóval nagyobb befektetésre van szüksége. Kis terhelésre is hirtelen emelkedik a pulzus, és nehezebben normalizálódik. A tünetek annál markánsabbak, minél rövidebb idő alatt alakul ki a vérszegénység. Ha a táplálék vastartalma csökken; előfordulhat olyan esetekben, ha a táplálék nagyrészt szénhidrátokból áll és nem megfelelő a fehérje bevitel. Szakirodalmi adatok alapján a nők hajlamosabbak arra is, hogy a testsúlygyarapodás kivédése végett nem „fogyasztanak” megfelelő mennyiségű kalóriát. Előfordulhat még pl. vegetáriánus étrend esetén is. A vasfelszívódás zavarai közül kiemelendő például a reflux-betegség vagy a krónikus hasmenés szindróma. A vas felszívódásához gyomorsav szükséges. Az étrend folyamatosan magas kalcium tartalma, pl. gyakori tejes táplálkozás esetén gátolja a vas felszívódást. Vegetáriánus étrend esetén magas a táplálék fitintartalma, ami szintén akadályozza vas felszívódását. Fokozott vasvesztés: A 30-45 közötti nőknél regisztrálnak leggyakrabban vashiányt a menstruáció miatti fokozott vasvesztés miatt. A vérzéssel járó betegségek, pl. gyomor-, bélrendszeri betegségek okoznak még gyakran vashiányt.
A vashiány kezelése: legfontosabb a megfelelő vegyes táplálkozás, zöldség, gabonafélék és húsfélék vegyesen. Hagyjunk fel a túlzó diétákkal, (pl. vegetáriánus, vagy laktovegetáriánus)
Nőknél a havibaj idején nagyobb mennyiségű vasbevitelre van szükség, ilyenkor fokozottan figyeljünk a táplálkozásra, és esetleg plusz vasbevitel is indokolt lehet (pl. vas + c pezsgőtabletta).
A tablettában adagolt vas viszonylag gyakran okoz gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, de elég sokféle gyógyszerforma és adagolási mód áll manapság rendelkezésre. Szerintem, meg lehet találni a megfelelőt. Gyógyítás módja lehet helyes táplálkozás, gyógyszerek, természetes anyagból készült, nem gyógyszernek minősített készítmények.
Az étrendbe érdemes beiktatni a
növényi táplálékot, mint például: aszalt szilva, fokhagyma, sárgarépa, sütőtök, lencse, brokkoli, spenót, sóska.
Belsőség esetén: máj (marha), májkészítmények, hal, busa, lazac, tőkehal.

 

 Allergia híradó
2008. 09. 16 - 21:39 

A 36. héten tovább csökkent az összpollenterhelés. A csökkenő tendencia alól kivétel továbbra is a parlagfű (Ambrosia), melynek pollenkoncentrációja csaknem 22%-kal emelkedett, és mely az összpollenszám, több mint 80 %-át adja – áll az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentésében. A legmagasabb napi parlagfű koncentrációt Győrben regisztrálták, de Mosdós kivételével egyetlen olyan állomás sem volt, ahol ez a paraméter nem haladta meg a nagyon magas szint határértékét.
Ma délelőtt 10 órakor – állami ünnepség keretében – átadták az M0-ás autópályát, melyet 17 órától használhatják az autósok.
Ismételten tájékoztatom betegeimet, hogy egy hónap múlva, 2008-10-16-án, pénteken (13-18 óráig) ingyenes allergia vizsgálatot végzünk a rendelőben.

 

 M0-ás autópálya sztori
2008. 09. 14 - 18:53 

Ebben a hírlevelemben most nem a betegségekről, hanem az épített környezet emberre való befolyásáról írok. Egyik ilyen fontos helyet tölt be a korábban sokat vitatott M0-ás autópálya Maglód és Ecser közötti szakasza. 2008. szeptember 16-án, délelőtt 10 órakor átadják a Vecsés, és M3-as autópálya, új, keleti szakaszát.
1990 óta pártoltam az M0-ás autópálya mielőbbi megépítését. Kaptam ezért hideget-meleget. 16 évig képviselőként, 12 évig a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnökeként a „nagyberuházások” szószólója voltam. Ezek a fejlesztések megváltoztatják életünket, és ha okosan sáfárkodunk a lehetőségeinkkel, inkább előnyünk, mint hátrányunk származik belőle. Az is igaz, hogy a levegőt jelentős, – nem kívánatos – expozíció érheti, de a szennyezés megelőzése érdekében az önkormányzatok (Ecser – Maglód) változtattak a terveken, és a két település között süllyesztve építették meg az autópályát. A burkolatot nem aszfalt, hanem öntött beton fedi, ami szintén a levegő kímélését jelenti. Sikerült az önkormányzatok összefogásával a déli csomóponthoz lejáratot betervezni (nem ment könnyen), így Maglód különleges helyzetbe került: Északon és Délen (kereskedelem és logisztika) nagyon jelentős fejlesztési területeket alakíthatott ki a csomópontok közelében. Számos új munkahely épül Maglódon, amelyek a bejárás nehézségeitől kímélik meg az embereket. A nap mint nap elszenvedett, az utazás által okozta stressz miatt gyakran látogatják a rendelőket a betegek. Összességében Maglód olyan fejlődési periódusba jutott, hogy ezt igazából még nem tudjuk felfogni. Gazdasági szakemberek szerint a térségben a legdinamikusabb fejlődés Üllőn és Maglódon várható!
Ma reggel az érintett települések lakói lehetőséget kaptak arra, hogy biciklivel vagy gyalog a déli csomóponttól – akár az M3-ig – az egyik sávot használhatták. Sokan jelentek meg felnőttek és gyerekek, valamint az időjárás is kegyes volt hozzánk. Ledöbbentett bennünket a maglódi táj szépsége, a lankás dombok között megbúvó evangélikus templom épületének szépsége. Hamarosan szembesültünk a „maglódi emelkedő” megmászásával, amely talán még az Érd közelében az M7-es autópályánál is tekintélyesebb. Bár személyautókat nem engedtek fel, de a mentőláda láttán szükségesnek tartották, hogy orvos is őrködjön főleg a gyermekek nagy száma miatt. A 31-es fő út közelében az út emelkedése miatt több kerékpáros gyerek – viccből az úttestre feküdt – pihenni. Pécelig csak néhányan merészkedtek el, mert visszafelé szintén egy emelkedő nehezíti a közlekedést (a legmagasabb elválasztó vonal pont a Kopasz-hegyen van, ahol körforgalmat is kialakítottak a 31-es főúton). A legfontosabb előnye az M0-ásnak a gyorsaság. Lemértük, hogy 8 perc alatt tettünk meg az utat a 31-es főút és Kerepestarcsai Kórház közötti távolságot (80-90 km átlaggal haladtunk, 100 km a megengedett sebesség). Alig valamivel több, mint negyedóráig tartott az M3-as autópálya megközelítése. A gyorsasággal életet lehet menteni, ha kórházba küldjük a betegeinket.
Sajnos a hírlevélben csak egy képet tudok bemutatni, de akit érdekel, a www.moczar.hu fórumon 20 képet bemutatok a mai nap eseményeiről. Akinek észrevétele van a hírlevéllel kapcsolatosan, szívesen várom válaszát a fórumon.

 

 Támad a parlagfű
2008. 09. 03 - 07:33 

Az elmúlt évekhez viszonyítva soha ilyen sokan még nem jelentkeztek a rendelőmben allergiás (parlagfű) panaszokkal, mint napjainkban. Hiába a kiszabott borsos büntetések, a parlagfű ellepte az egész országot. Szegeden például 70-szeresére nőtt a levegő pollen tartalma a 2007-es évhez képest, Maglódon is hasonló a helyzet. Amióta megbolygatták a „Kopasz-hegyet” a 31-es főút mellett, – az M0-ás és az AUCHAN építése miatt –, a környék „parlagfű-tengerré” vált. Ez a virulens gyomnövény főleg a gazdátlan vagy elhanyagolt építési területeket kedveli. Országos problémáról van szó. Mit lehet tenni? Véleményem szerint nemzeti összefogásra lenne szükség állami támogatással. Nagyon súlyos egészségügyi problémáról van szó! A környezeti kérdésekben talán a rendőrség is segíthetne, például az indokolatlan füstölők megbüntetésével, vagy az elhanyagolt porták tulajdonosainak figyelmezetésével.
Hírleveleimben korábban is foglalkoztam az allergiával, ezért kérem a tisztelt betegeimet, hogy lapozzanak vissza az archívumban. Örömmel konstatálom, hogy az „élővonal” jól működik a körzetben. Gyakorlatilag az egész praxist „lefedi” az interneten elérhetők száma. Sokan írnak, és mindenesetben válaszolok, amikor lehetőségem nyílik rá.

Örömmel értesítek mindenkit, hogy 2008. október 17-én (péntek délután) 13 órától ingyenes allergiaszűrést tartunk a rendelőben. Jöjjenek el minél nagyobb számban! Érdemes, mert az allergiaszezon tovább tarthat a nagy szárasság miatt. A gyógyszereket a szakorvos 90%-ra írja fel, tehát spórolni lehet!

2008. szeptember 4-én csütörtökön szabadságon vagyok, de a rendelőm tovább „üzemel”, mert a dolgozók ügyeletet tartanak, szükség esetén dr. Márton Éva háziorvos látja el az akut eseteket.
Móczár István üzem- és háziorvos

 

[1] |  [2] |  [3] |  [4] |  [5] |  [6] |  [7] |  [8] |  [9] |  [10] |  [11] |  [12] |  [13] |  [14] |  [15] |  [16] |  [17] |